Implicatii ale crizei financiare internationale recente asupra sectorului bancar romanesc

Cuprins referat Cum descarc?

1. Aspecte generale ale crizei financiare recente 3
2. Efectele produse de criza financiara recenta in sectorul bancar din Romania
si masurile adoptate 5
2.1 Efectele crizei resimtite de catre bancile din Romania 5
2.2 Masurile adoptate in Romania pentru sustinerea sectorului bancar 10
Concluzii 12
Bibliografie 13


Extras din referat Cum descarc?

Factorul principal care a condus la declansarea crizei mondiale recente a fost dereglementarea pietelor financiare din Statele Unite ale Americii. In primul rand, dereglementarea s-a manifestat prin impunerea unor conditii de creditare mult mai facile, iar in al doilea rand prin deregularizarea pietei instrumentelor financiare derivate in special.
Prin relaxarea insemnata cunoscuta de conditiile acordarii creditelor ipotecare in perioada de dinaintea declansarii crizei s-a dorit de fapt incurajarea cresterii economice. Astfel, in SUA, orice individ putea sa beneficieze de un astfel de credit pentru achizitionarea unei locuinte. Exuberanta creata de cumpararea locuintelor si obtinerea creditelor nu a dus la altceva decat la umflarea preturilor imobilelor, insa in mod artificial. Cresterea preturilor a starnit si mai mult bancile sa acorde credite ipotecare, ajungandu-se la oferirea de credite cu dobanda fixa foarte mica in primii 3-4 ani, urmand ca in anii urmatori dobanda sa fie peste cea medie. De asemenea, existau si situatii cand bancile, dupa acordarea primului credit ipotecar, ofereau aceluiasi client posibilitatea contractarii altui imprumut din considerente de crestere a valorii respectivului imobil in timp.
Nici speculatorii nu au intarziat sa se implice in acest joc, intrucat acestia, ulterior obtinerii creditului, revindeau imobilul la un pret mai mare si astfel obtineau profit. Bancile, pentru a nu avea disponibilitatile imobilizate, transformau aceste credite in titluri de valoare ce puteau fi revandute. Aceste titluri incepusera sa fie foarte cautate, date fiind ratingurile foarte bune primite de la agentiile. Mai mult, au fost create noi titluri doar prin intarirea unor titluri ipotecare ce apartineau unor grupe cu ratinguri diferite, astfel ca se creau din ce in ce mai multe instrumente fara limite, in mare parte din cauza deregularizarii pietei.
In 2006, odata cu majorarea ratelor dobanzilor de catre Federal Reserve Systems, au crescut si dobanzile utilizate de catre insitutiile de credit importante, ceea ce produce o greutate debitorilor la plata ratelor. Acestia au apelat la vanzarea caselor cumparare, ceea ce a produs tensiune pe sectorul de vanzare. Astfel, titlurile ipotecare precum si derivatele acestora pierd din atractivitate, iar investitorii incep sa le vanda.
3
In felul acesta se produce o criza de lichiditate din urmatoarele motive1:
-  Institutiile de credit au inceput sa detina un stoc urias de active imobiliare ce nu se pot vinde;
-  Titlurile ipotecare sunt subevaluate cu mult, avand de asemenea si o valoare indoielnica;
-  Se incearca mai mult vanzarea titlurilor decat cumpararea;
Piata creditului nu mai functioneaza normal deoarece dobanzile interbancare se
majoreaza si astfel volumul creditelor se reduce foarte mult. Un nivel de lichiditate nepotrivit conduce de cele mai multe ori la atragerea de resurse banesti suplimentare cu niste costuri mai mari, lucru care poate reduce profitabilitatea si care de asemenea determina imposibilitatea bancilor de a isi mai plati obligatiile. In situatia inversa, cea a unei lichiditati cu mult peste nevoile reale, performantele financiare vor fi mai slabe, iar rentabilitatea activelor scade.
Dupa ce sistemul financiar-bancar este afectat, criza se revarsa si asupra economiei reale. Cresterea dobanzilor aduce cu sine greutate in indeplinirea serviciului datoriei chiar de catre firme, unele intrand chiar in faliment. Apoi au loc concedierile, cresterea ratei somajului si scaderea veniturilor populatiei, ceea ce genereaza scaderea consumului si a vanzarilor.
Stabilitatea sistemului bancar, de-a lungul timpului, s-a dovedit a fi un factor esential pentru o crestere sustenabila a economiei. Sistemul bancar functioneaza eficient daca indeplineste in acelasi timp trei functii2:
a. Intermedierea financiara, ceea ce ar insemna o buna alocare a resurselor atrase prin depozite in sectorul real;
b. Efectuarea platilor in economie fara sincope ;
c. Adoptarea solutiilor pentru acoperirea riscurilor financiare cu care au de a face si agentii economici si populatia;
1 Ciobanu Gh., Deceanu L., Criza financiara si economica- cauze, efecte, solutii, Editura Alma Mater, Cluj-Napoca, 2009
2 Campeanu E. M., Catrina I. L., Costea A., Efectele crizei si perspectivele redresarii economice, Editura ASE,
Bucuresti, 2013, pag. 83
4
2. Efectele produse de criza financiara recenta in sectorul bancar din
Romania si masurile adoptate
2.1 Efectele crizei resimtite de catre bancile din Romania
Consecintele crizei financiare internationale s-au manifestat in sectorul bancar romanesc inca din toamna anului 2008. In perioada respectiva, Banca Nationala a Romaniei a fost nevoita sa ia o serie de masuri pentru a opri avantul creditarii bancare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Implicatii ale crizei financiare internationale recente asupra sectorului bancar romanesc.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Capraru B., Activitatea bancara. Sisteme, operatiuni si practici, Editura C.H.
Beck, Bucuresti, 2014
2. Campeanu E. M., Catrina I. L., Costea A., Efectele crizei si perspectivele redresarii economice, Editura ASE, Bucuresti, 2013
3. Ciobanu Gh., Deceanu L., Criza financiara si economica- cauze, efecte, solutii, Editura Alma Mater, Cluj-Napoca, 2009
4. Muresan M., Chirlesan D, Roman A., Bancile, politica monetara si stabilitatea financiara sub impactul crizei globale actuale, Editura Junimea, Iasi, 2011
5. Comisia Europeana, Buletin informativ Fin-Focus privind serviciile financiare, decembrie 2007, nr. 4
6. www.bnr.ro
7. http://www.bancherul.ro/creditele-de-consum-luate-de-romani-inainte-de-criza-au-fost-cat-cele-ale-ungurilor-si-cehilor-la-un-loc,-in-timp-ce-finantarile-pentru-companii,-de-trei-ori-mai-mici--13506


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!