Impactul Crizei Financiare asupra Tarilor in Curs de Dezvoltare

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere
1. Motivele cresterii economice globale intre anii 2002-2008
1.1. Cresterea economica a tarilor dezvoltate
1.2. Cresterea exploziva din tarile in curs de dezvoltare
2. Prabusirea economica in tarile dezvoltate si efectele ei asupra tarilor emergente
2.1. Colapsul din SUA si alte economii avansate
2.2. Impactul asupra tarilor in curs de dezvoltare
2.3. Imaginea de ansamblu
3. Masurile intreprinse de tarile in curs de dezvoltare, institutiile financiare internationale si tarile dezvoltate
3.1. Tari in curs de dezvoltare
3.2. Institutii financiare internationale
3.3. Tari dezvoltate
4. Concluzii si propuneri
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Alan Greenspan a definit recent aceasta criza drept un " tsunami al creditelor care apare o data la un secol", generata de un colaps ale carui cauze profunde se regasesc in sectorul imobiliar american.
Unda de instabilitate s-a propagat de la un sector la altul, mai intai din sectorul imobiliar in cel bancar si in alte piete financiare, iar apoi in toate domeniile economiei reale. Valul de criza a depasit granita dintre domeniul public si cel privat, dat fiind ca lovitura primita de situatiile financiare ale firmelor private a impus, actualmente, noi cerinte impovaratoare asupra finantelor din sectorul public. Ea a depasit si granitele nationale din cadrul universului tarilor dezvoltate, asa cum a simtit-o din plin si poporul roman, iar acum aceasta criza ruineaza pietele emergente si alte tari in curs de dezvoltare, reducand dezvoltarea lor economica substantiala din ultimii ani.
Cei 1,4 miliarde de oameni care traiesc in saracie lucie sau la limita acesteia, sunt cu totii locuitorii tarilor in curs de dezvoltare; avand in vedere marja de supravietuire redusa a acestora, orice criza economica va avea cele mai grave consecinte asupra populatiilor din tarile in curs de dezvoltare.
Cererea generata de avantul creat de investitiile din tarile in curs de dezvoltare a contribuit in mare masura la expansiunea economica globala rapida inregistrata in acest deceniu si este foarte posibil ca prevenirea deflatiei si a depresiunii economice sa depinda de mentinerea acestei cresteri.
Cresterea economica se dovedeste a fi una de natura nesanatoasa, de vreme ce se poate evapora ca un fum intr-un singur trimestru. Si asta pentru ca in acesti ani a fost o crestere bazata pe consum, finantat pe datorie. Consumul privat a fost excesiv, dar nu trebuie blamata populatia: toate masurile macroeconomice au fost pro-ciclice, stimuland consumul.
Vom incepe cu o scurta discutie pe marginea dinamicii cresterii globale dintre 2002 - 2008 , punand accentul pe avanturile care s-au favorizat reciproc din tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare. Apoi vom continua cu modul in care aceasta crestere a inceput sa se destrame in 2007 - 2008, odata cu criza imobiliara din Statele Unite. In sectiunea finala, se regasesc moduri in care se poate reactiona la aceasta criza pentru a reduce costurile platite de tarile in curs de dezvoltare.
1. Motivele cresterii economice globale intre anii 2002-2008
In perioada 2002-2008, fluxurile de investitii straine au inregistrat un trend ascendent, sustinut de cresterea economica la nivel mondial, de liberalizarea regimurilor privind investitiile straine si implementarea pe scara larga a strategiilor de internationalizare.
1.1. Cresterea economica a tarilor dezvoltate
Cresterea tarilor dezvoltate a fost alimentata de politica monetara si fiscala expansionista pe care acestea le-au abordat. Expansiunea din 2002-2007 a inceput cu spulberarea iluziei capitalului tehnic american din 2000-2001, care a avut un efect substantial in ceea ce priveste averea nationala, rasfrangandu-se si asupra gospodariilor americane. Pentru a se mai reduce durata si gravitatea recesiunii rezultate s-a dorit stimularea unei dezvoltari explozive a pietei imobiliare si s-a adoptat o politica monetara agresiva, prin reducerea fie a ratei dobanzii la fondurile federale, fie a ratei de scont, de 27 de ori intre ianuarie 2001 si iunie 2003, rata dobanzii la fondurile federale scazand de la 6,5% la 1% in perioada respectiva. Datorita preturilor mai ridicate din domeniul imobiliar s-a ajuns in mod excesiv la pierderi ala bogatiei nationale si la declinul pietelor de capital din 2000 - 2002 care au alimentat o explozie a consumului, iar politica monetara expansionist a Rezervei Federale a mentinut economia Statelor Unite inundata de lichiditati in exces. In plus, cresterea productivitatii si stagnarea nivelului salariilor medii reale din Statele Unite ale Ameicii in perioada expansiunii au fost interpretate drept semne ale unui excedent ramas in piata fortei de munca. Un alt element fundamental care a stat la baza ratelor scazute persistente ale dobanzilor reale americane dar si globale, a fost orientarea tarilor in curs de dezvoltare spre acumularea unor volume mari de active americane, motivata de experientele acumulate in timpul crizelor anterioare si care a fost posibila datorita excedentelor de cont curent ale acestora. Datorita acestui lucru a fost posibila finantarea, de catre Statele Unite, a deficitului lor masiv de cont curent pe o perioada prelungita fara a schimba radical ratele reale ale dobanzilor sau a cursurilor de schimb reale.
Pe plan mondial, si alte economii dezvoltate s-au confruntat cu acelasi impact nefavorabil, iar cand bancile centrale si-au scazut dobanzile, mai lent decat Rezerva Federala, au constatat ca economiile lor si-au revenit de asemenea rapid. In alte cateva economii dezvoltate, preturile din domeniul imobiliar au ajuns sa fie foarte ridicate, ba chiar in anumite cazuri, acestea fiind chiar mai mari decat cele din Stale Unite ale Americii.
Astfel, rezultatul acestei combinatii a politicii monetare cu psihologia pietei a dus la recesiunea globala de scurta durata din 2001-2002 , care a fost urmata de o perioada de crestere dinamica rezonabila in Statele Unite precum si in multe dintre tarile in curs de dezvoltate, crestere care a fost dublata si de costurile scazute de capital.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul Crizei Financiare asupra Tarilor in Curs de Dezvoltare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!