Fundamentarea Deciziei de Creditare Bancara a Unui IMM

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1. CREDITUL BANCAR- resursa externa de finantare a unei intreprinderi mici si mijlocii 2
1.1.Definirea IMM-urilor si dinamica accesului lor la finantare 2
1.2. Aspecte generale privind activitatea de creditare curenta a IMM-urilor 5
1.2.1. Reguli si principii respectate in activitatea de creditare 6
1.2.2. Etapele activitatii de analiza a solicitarii creditului 8
Capitolul 2. Fundamentarea deciziei de creditare bancara 11
2.1. Masurarea performantei financiare si metoda credit-scoring 11
2.2.Analiza economico-financiara 14
2.3. Analiza aspectelor nefinanciare 23
Capitolul 3. Fundamentarea deciziei de creditare bancara a activitatii curente a S.C. Avatti Industries S.R.L. Iasi, de catre Emporiki Bank 26
3.1. Scurt istoric al S.C. Avatti Industries S.R.L 26
3.2. Analiza aspectelor financiare la S.C. Avatti Industries S.R.L 29
3.3. Analiza aspectelor nefinanciare ale SC. Avatti Industries SRL 39
3.4. Evaluarea performantelor economico-financiare ale SC Avatti Industries SRL, prin metoda credit -scoring 40
BIBLIOGRAFIE 44
Anexe 45


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1. CREDITUL BANCAR- resursa externa de finantare a unei intreprinderi mici si mijlocii
1.1.Definirea IMM-urilor si dinamica accesului lor la finantare
Notiunii de intreprindere i s-a atribuit urmatoarea semnificatie "orice forma de organizare a unei activitati economice, autonoma patrimonial si autorizata potrivit legilor in vigoare sa faca acte si fapte de comert, in scopul obtinerii de profit prin realizarea de bunuri materiale, respectiv prestari de servicii, din vanzarea acestora pe piata, in conditii de concurenta" .
Pentru definirea sectorului intreprinderilor mici si mijlocii nu exista si nici nu a existat o abordare unica. Cea mai folosita clasificare si totodata recomandata de Oficiul Statistic al Uniunii Europene, are la baza numarul mediu scriptic anual de personal, dupa cum urmeaza:
pana la 9 salariati - microintreprinderi;
intre 10 si 49 de salariati - intreprinderi mici;
intre 50 si 249 de salariati - intreprinderi mijlocii.
Din perspectiva Comisiei Europene, o intreprindere poate fi clasificata ca si microintreprindere, intreprindere mica sau mijlocie, atunci cand indeplineste urmatoarele criterii: numarul de salariati este mai mic de 250, cifra de afaceri anuala nu depaseste pragul de 50 milioane Euro sau bilantul anual nu depaseste 43 milioane Euro si de asemenea trebuie sa indeplineasca criteriul autonomiei. Asadar IMM-urile se clasifica astfel :
Tabel nr.1 - Definirea IMM-urilor din punctul de vedere al Comisiei Europene
Dimensiunea intreprinderii Numarul mediu de salariati Cifra de afaceri sau Activele totale
Microintreprinderi < 10 <= 2 milioane EUR <= 2 milioane EUR
Intreprinderi mici < 50 <= 10 milioane EUR <= 10 milioane EUR
Intreprinderi mijlocii < 250 <= 50 milioane EUR <= 43 milioane EUR
Dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii a fost diminuat de catre criza economica ce s-a manifestat la nivel mondial ducand de asemenea si la cresterea numarului de falimente, lasandu-si amprenta asupra economiei tuturor tarilor. In perioada aferenta anilor 2008-2010 sectorul IMM a fost printre cele mai afectate de catre criza economico-financiara, fiind totodata sectorul ce poate contribui semnificativ la redresarea economiei, in ansamblul ei.
Pentru identificarea celor mai avantajoase solutii de sprijin pentru intreprinderile mici si mijlocii, statele OECD au elaborat o serie de studii si analize ce fac referire la prezentarea situatiei IMM-urilor in perioada actuala. In acesta perspectiva, au fost sintetizate principalele probleme cu care sectorul IMM se confrunta in prezent si anume:
- intarzierile la plata, in conditii de reducere a vanzarilor si implicit epuizarea capitalului de lucru;
- cresterea ratei de insolventa a IMM-urilor;
- dificultatea IMM-urilor de a accesa credite si alte tipuri de finantari;
- atragerea capialului de risc a scazut in perioada 2007- 2008.
In prezent, majoritatea Guvernelor au implementat masuri anticriza, grupate in doua mari categorii: stimularea cererii (pachete care sa stimuleze consumul, programe de infrastructura, politici privind sistemul de taxare) si masuri privind relansarea creditarii, ce includ si masuri de recapitalizare a bancilor, concentrate pe facilitarea accesului la finantare a IMM-urilor.
Acordarea de credite ce sunt garantate de catre stat, reprezinta una din masurile cel mai des intalnite in masurile adoptate de Guverne in perioada actuala. In alte state s-au luat masuri de mentinere si crestere a fluxului de incasari si plati, sau masuri de reducere a impozitului pe profit, in cazul IMM-urilor. De exemplu Cehia, Franta si Spania finanteaza TVA-ul pentru IMM-uri, imediat sau lunar. Alte masuri adoptate:
- reducerea intarzierilor la plata pentru facturile aferente contractelor semnate prin achizitie publica (Australia, Franta, Ungaria, Italia, Olanda, Noua Zeelanda, Marea Britanie);
- restabilirea disciplinei fiscale (Franta);
- extinderea perioadelor de creditare;
- dobanzi preferentiale;
- introducerea institutiei "mediator bancar" ce indeplineste rolul de a interveni la nivel regional sau local, cu scopul de a rezolva problemele cu care se confrunta IMM-urile, in ceea ce priveste capacitatea acestora de rambursare a creditelor obtinute, etc. 
De asemenea alte masuri propuse spre adoptare au fost:
- incurajarea competitiei bancare, monitorizarea cu atentie sporita a IMM-urilor care au obtinut finantare din credite bancare si aprobarea unui cod de conduita pentru IMM-urile a caror activitate este sustinuta cu ajutorul creditelor bancare;
- cunoasterea situatiei reale a IMM-urilor, prin adoptarea politicii de transparenta din partea bancilor care finanteaza aceste tipuri de companii. Se face si o recomandare bancilor, si anume gestionarea portofoliului de clienti, din categoria IMM, in functie de marimea acestora; 
- adoptarea unui sistem mult mai amplu de analiza a capacitatii de rambursare a creditelor de catre IMM si evitarea limitarii analizei doar la metoda scoring-ului. Este necesar asadar o imbunatatire a pregatirii personalului bancar la nivelul unitatilor teritoriale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fundamentarea Deciziei de Creditare Bancara a Unui IMM.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!