Functiile de Baza ale Bancilor Comerciale

Cuprins referat Cum descarc?

1. FUNCTIILE DE BAZA ALE BANCILOR COMERCIALE
2. OPERATIUNI BANCARE
2.1 DEFINIREA STRUCTURILOR DE PASIV ALE UNEI BANCI COMERCIALE
2.2 DEFINIREA STRUCTURILOR DE ACTIV ALE UNEI BANCI COMERCIALE
3. MARJA NETA DE DOBINDA-PRINCIPALUL OBIECTIV AL MANAGEMENTULUI ACTIVELOR SI PASIVELOR
3.1 MANAGEMENTUL SENSIBILITATII ACTIVELOR SI PASIVELOR
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Bancile sunt institutii specializate care au aparut pe o anumita treapta de dezvoltare si organizare sociala, al caror rol si functii au evoluat o data cu viata economico-sociala in ansamblul sau. 
Spre sfarsitul Evului Mediu, activitatea bancara s-a dezvoltat cu deosebire in Italia, atat in ceea ce priveste acordarea de credite comerciantilor, cat si prin activitatile de schimbare a banilor. De aceea, multi termeni bancari, utilizati si astazi, isi au originea in acest spatiu geografic.*)
Este evidenta diferenta mare intre operatiunile limitate, efectuate de bancheri la inceputurile activitatii bancare si gama complexa de servicii care pot fi oferite de o banca moderna. Pe masura ce bancile s-au dezvoltat, multi experti au incercat sa defineasca ce se intelege prin termenul de "banca", notiunile si conceptele castigand in complexitate si profunzime.
I. FUNCTIILE DE BAZA ALE BANCILOR COMERCIALE
O banca este o institutie careia i se acorda permisiunea (in general, sub forma unei autorizatii/licente) de a efectua tranzactii cu bani. Cu alte cuvinte, o companie este banca, daca este recunoscuta, oficial, ca banca. Desi aceasta este o definitie "inchisa" (o banca trebuie sa fie recunoscuta ca banca) ea este, in general, acceptata. Cercetatorii si juristii au incercat insa, in continuare, sa stabileasca o definitie care sa explice de ce o anumita companie (societate comerciala) trebuie sa fie recunoscuta ca o banca.
Potrivit reglementarilor care guverneaza activitatea bancara din tara noastra, "societatile bancare sunt persoane juridice al caror obiect principal de activitate il constituie atragerea de fonduri de la persoane juridice si fizice, sub forma de depozite sau instrumente nenegociabile, platibile la vedere sau la termen, precum si acordarea de credite." (Legea nr. 58/1998).
Functiile principale ale unei banci sunt
o sa atraga depozitele banesti ale clientilor, persoane fizice si juridice (atragerea fondurilor); 
o sa permita clientilor sa-si retraga banii sau sa-i transfere in alte conturi;
o sa acorde imprumuturi clientilor care solicita credite, folosind depozitele atrase (plasarea fondurilor).
In practica bancara moderna, acordarea de credite este o functie foarte importanta. Sintetizand, putem spune ca o banca este o companie care este autorizata de banca centrala sa desfasoare cele trei functii mentionate mai sus.
Realizarea acestor functii este mult usurata daca banca indeplineste urmatoarele conditii referitoare la activitatea sa:
o mentine increderea clientilor;
o inregistreaza toate tranzactiile (mentine evidenta riguroasa a operatiunilor);
o asigura confidentialitatea bancara, dovedind discretie fata de afacerile clientilor.
Aceste conditii sunt derivate, pe de o parte, din doua acorduri internationale importante, iar, pe de alta parte, se regasesc in cerintele stipulate de banca centrala, prin acordarea de licente/autorizatii in tara respectiva.


Fisiere in arhiva (1):

  • Functiile de Baza ale Bancilor Comerciale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!