Functia de Reglare a Finantelor Publice

Cuprins referat Cum descarc?

1. Functia finantelor de reglare a economiei: concept si instrumente 3
1.1. Concept 3
1.2. Impozitele 4
1.3. Cheltuielile publice 7
2. Efecte ale manifestarii functiei de reglare a economiei 10
2.1. Reglarea sau stabilizarea anticiclica 10
2.2. Stimularea expansiunii (cresterii) economice 12
2.3. Modernizarea, restructurarea si adaptarea economiei la cerintele pietei interne si externe 13
3. Folosirea instrumentelor financiare in contextul actual 14
Concluzii 17
Bibliografie 19


Extras din referat Cum descarc?

Modalitati de infaptuire a functiei finantelor de reglare a economiei si efectele lor
1. Functia finantelor de reglare a economiei: concept si instrumente
1.1. Concept
Prin functia de reglare a finantelor se intelege modul in care acestea, prin intrumentele specifice (impozite si cheltuieli), mijlocesc contracararea unor fenomene cu caracter destabilizator care perturba procesele economice si sociale, respectiv stimularea evolutiei pozitive a acestor instrumente. 
Pe langa statutul sau de promotor al eficientei si echitatii, statul se poate dovedi si un promotor al stabilitatii economice. Cunoastem faptul ca inca de la inceputurile ei, economia de piata a fost bantuita de inflatie, depresiune si somaj, uneori acestea capatand forme acute (sa luam exemplul hiperinflatiei din Germania cu consecintele ei de peste 70 de ani).
Aceste boli ale economiei nu au putut fi contracarate multa vreme. Un prim motiv ar fi lipsa intelegerii corecte si depline a necesitatii interventiilor din partea statului, si a modului in care sa se adopte masuri pentru revitalizarea economica. Inceputul anilor `30 au plasat autoritatile publice pe calea interventionismului sistematic, global sau punctual, adoptandu-se masuri pentru reducerea ratelor inalte ale inflatiei, masuri care in buna parte si-au realizat obiectivul, insa cu pretul cresterii somajului.
In timp insa s-a ajuns la o intelegere mult mai extinsa cu privire la modul in care poate fi controlat ciclul economic in ansamblul sau. Astfel, este cunoscut empiric si fundamentat teoretic ca, printr-o utilizare eficienta de catre autoritatea publica a instrumentelor fiscale, bugetare si monetare pot fi influentate nivelurile productiei, ale somajului, ale inflatiei.
Exercitarea autoritatii publice asupra fiscalitatii presupune autoritatea de a efectua cheltuieli publice si de a institui impozite, in timp ce autoritatea monetara presupune reglementarea activitatii bancare si financiare, acordandu-se atentie determinarii ofertei de masa monetara, a ratelor dobanzii, conditiilor de acordate a creditelor. In acest fel a fost constituit un ansamblu de instrumente ale politicii macroeconomice, prin care autoritatea publica sa orienteze evolutia economiei conform si unor obiective extraeconomice, insa cu respectarea restrictiilor functionale si de echilibru ale economiei.
Observam ca dupa al II-lea Razboi Mondial pana la inceputul anilor `70 economiile de piata au inregistrat o crestere economica fara precedent, fiind impulsionate tocmai de politicile fiscale si monetare expansioniste. Dupa aceea ele au inceput sa se confrunte cu o serie de probleme care nu se mai lasau solutionate prin utilizarea instrumentului traditional. Odata cu stagnarea cresterii economice si inflatia accentuata populatia a devenit sceptica in ceea ce priveste capacitatea autoritatilor publice de a asigura stabilitatea macroeconomica. 
In prezent decidentii publici din sfera economica realizeaza faptul ca o economie moderna se confrunta cu o dilema fundamentala: nici o economie nu dispune de o lunga perioada de libera initiativa eficienta, inflatie redusa, ocupare deplina a fortei de munca. Precum exista binele si raul, tot asa nici in economie nu se va putea realiza simultan ocuparea deplina si stabilitatea preturilor.
In tarile avansate din punct de vedere economic, preturile si cantitatile individuale sunt determinate de piata, statului revenindu-i rolul de a orienta evolutia economiei in ansamblul ei cu ajutorul programelor de cheltuieli publice, al fiscalitatii, al instrumentalului monetar si al reglementarilor. Functionarea normala a economiei nu se poate realiza fara aceste doua componente: statul si piata. 
1.2. Impozitele
Notiunea de impozit provine din limba latina de la cuvantul impositus si din limba franceza de la cuvantul impot .
Inainte de a vorbi despre rolul impozitelor in economia unei tari din perspectiva reglatorie, sa ne oprim mai intai asupra unor definitii el impozitului. Astfel, "impozitul este o contributie obligatorie, fara contraprestatie si cu titlu nerambursabil, datorat bugetului de stat de persoanele fizice sau juridice pentru veniturile pe care le obtin sau pentru averea pe care o poseda" . O alta definitie a impozitului este " impozitul reprezinta plata baneasca, obligatorie, generala, definitiva si nereciproca, efectuata de persoane fizice si juridice in favoarea bugetului de stat in cuantumul si la termenele precis stabilite de lege, fara obligatia din partea statului de a presta platitorului un echivalent direct si imediat" .


Fisiere in arhiva (1):

  • Functia de Reglare a Finantelor Publice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!