Funcția de centru valutar al Băncii Centrale

Cuprins referat Cum descarc?

1.Sistemele bancare
1.1. Aparitia si dezvoltarea bancilor 1
2.1. Rolul bancilor 1
2.Banca centrala
2.1. Caracteristici 2
2.2. Definirea bancii centrale 4
3.Functiile si operatiunile bancilor centrale.
3.1 Functia de centru valutar si gestionar al rezervelor valutare 5


Extras din referat Cum descarc?

1.Sisteme bancare
1.1 Aparitia si dezvoltarea bancilor
Referitor la origine bancilor, in literatura economica de specialitate se intalnesc diferite pareri si opinii.Unii cercetatori sustin ca primii bancheri au fost cei care efectuau schimbul de bani.Acestia se numeau zarafi si au fost primii pretuitori ai monedelor si intermediari ai circulatiei monetare.Alti cercetatori asociaza notiunea de banca momentului in care un grup de persoane a avut ideea de a primi disponibilitati banesti sub forma de depozite de la cei care doreau sa faca economii si a da imprumuturi celor care aveau nevoie de bani. 
Unii autori, invocand marturii istorice, atesta faptul ca operatiunile bancare au aparut si s-au dezvoltat inca cu mii de ani inaintea erei noastre, concomitent cu aparitia si dezvoltarea vietii sociale. Ei au in vedere faptul ca, in decursul timpului, bancile asigurau pastrarea unor obiecte de valoare, cum ar fi cele din metale pretioase. Chiar si templele, care primeau in depozit asemenea obiecte, se considera ca dezvolta activitate bancara. Astfel babilonienii, cu douazeci de secole inainte de Hristos, cunosteau practica de a incredinta templelor depozite de valori. In Grecia antica, templele actionau ca niste banci, acordand imprumuturi indivizilor si monarhilor. Datorita caracterului religios, templele erau considerate ca refugii sigure pentru bani.
In secolele XII-XVI au aparut mai multe organizatii bancare, ca Banca de Venetia ( 1171), Banca de Barcelona ( 1341), Banca de San Giorgio ( 1407), Banca de Milano ( 1593). Dar bancile autentice, moderne, pot fi considerate Banca de Amsterdam (1608), Banca de Hamburg ( 1691), Banca de Stockholm ( 1650) si, cu deosebire, Banca Angliei, a carei infiintare in 1694 marcheaza adevarata piata de hotar pentru aparitia bancilor moderne. 
1.2. Rolul bancilor
Bancile au rol in viata economica de:
o Atragere de capitaluri banesti disponibile si acordarea de imprumuturi intreprinzatorilor.Detinatorii de capitaluri de imprumut nu acorda, de regula, credite direct celor care au nevoie de ele, ci isi plaseaza disponibilitatile la banca drept depuneri. Bancile, prin mobilizarea disponibilitatilor, devin intermediari intre detinatorii capitalurilor de imprumut si cei care au nevoie de aceste capitaluri.
o Mobilizarea unei parti insemnate din venituri banesti si economiile diferitelor categorii ale populatiei si transformarea acestora in capital de imprumut. Fara existenta caselor de economii, a bancilor si sistemului financiar, aceste resurse nu ar putea fi transformate in capital si ar ramane nefolosite, ca moneda pasiva
o Emiterea titlurilor de credit si a bancnotelor. Bancile acorda credite nu numai din sumele atrase din afara sub forma depunerilor, ci si prin emiterea de angajamente proprii. Astfel se amelioreaza calitatea creantelor si angajamentelor din economie, se amplifica volumul mijloacelor de plata si al creditelor. Emisiunea bancnotelor substituie banii cu valoare intriseca, din metale pretioase, inlocuind o circulatie monetara costisitoare si inelastica cu o circulatie monetara ieftina si adaptabila.
o Efectuarea operatiunilor de viramente si prestari de servicii financiare pentru intreprinzatori si in beneficiul statului. 
2. Banca centrala
2.1 Caracteristici 
Analiza sistemelor bancare contemporane vizeaza ca acestea sunt structurate pe doua nivele, respectiv banca centrala si bancile de rang secundar, denumite si banci de sistem.Rolul bancilor centrale rezulta din monopolul asupra emisiunii monetare si din functia de autoritate monetara. Pe care a preluat-o treptat si pe masura ce s-a implicat in afacerile statului si, in mod special, in politica economica. In acest context, este necesara precizarea faptului ca, in momentul initial al formarii sistemelor bancare, nu exista o delimitare intre operatiunile realizate de bancile comerciale si cele centrale ( sau de emisiune). In perioada convertibilitatii monetare, activitatea de emisiune nu constituia un privilegiu al bancilor centrale. Identificarea celor doua tipuri de banci s-a infaptuit in timp, prin concentrarea emisiunii de moneda la nivelul unei singure banci, banca centrala, care a inceput, astfel, sa detina monopolul asupra operatiunii de emisiune.


Fisiere in arhiva (1):

  • Functia de Centru Valutar al Bancii Centrale.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!