Formele Integrarii Economice

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1
CONCEPTUL DE INTEGRARE ECONOMICA.1
1.1. SCURT ISTORIC AL CONCEPTULUI DE INTEGRARE ECONOMICA.1
1.2. ABORDARI CONCEPTUALE.2
1.2.1. Integrarea privita din perspectiva elementelor definitorii.3
1.2.2. Integrarea privita din perspectiva polilor de decizie.3
1.2.3. Integrarea privita din perspectiva ariei de cuprindere.4
1.2.4. Integrarea privita din perspectiva intensitatilor relatiilor care se stabilesc intre parti.5
1.2.5. Integrare pozitiva si integrare negativa.5
CAPITOLUL 2
FORMELE INTEGRARII ECONOMICE.7
2.1. COLABORAREA ECONOMICA.7
2.2. COOPERAREA ECONOMICA.7
2.3. CLUBUL DE COMERT PREFERENTIAL.7
2.4. ZONA DE LIBER SCHIMB.8
2.5. UNIUNEA VAMALA.9
2.6. PIATA COMUNA.9
2.7. UNIUNEA ECONOMICA SI MONETARA.11
2.8. UNIUNEA ECONOMICA TOTALA.11
CONCLUZII.12
BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1
CONCEPTUL DE INTEGRARE ECONOMICA
1.1. Scurt istoric al conceptului de integrare economica
Cuvantul "integrare" a fost utlizat, de la prima lui atestare grafica, in anul 1620, si pana la inceputul secolului nostru, exclusiv in stiintele exacte.
In limba romana, ca de altfel si in limbile germana, engleza, franceza, sau italiana, cuvantul integrare este preluat din limba latina, unde "integratio-integrationis" era utilizat in limbajul uzual cu sensul de a renova, a restabili, a intregi, a completa. 
In sens economic, integrare a fost utilizat initial pentru a descrie combinarea intrasectoriala a unitatilor de productie si de desfacere prin incheierea de acorduri si formarea de carteluri, trusturi sau fuziuni intre firme concurente - sub forma integrarii orizontale - si pentru reflectarea combinarilor in cadrul relatiilor furnizor-client - sub forma integrarii verticale. 
Procesul de combinare a economiilor in cadrul unei regiuni economice de dimensiuni mari, respectiv de formare a zonelor de comert liber sau a uniunilor vamale, a fost prezentat, fara a se utiliza cuvantul integrare prin utilizarea conceptelor de solidaritate, cooperare sau unificare economica inca din secolul al XIX-lea.
Sintagma integrare economica cu sensul descris mai sus a cuprins termeni consacrati de-a lungul timpului, cum ar fi cooperare economica, apropierea economica, combinarea economica, solidaritatea economica, fuzionare si unificare economica. A fost utilizata pentru prima data sub forma ei negativa (dezintegrare economica) la inceputul deceniului al patrulea al secolului nostru, in doua lucrari aparute concomitent in locuri diferite si descriind procese economice diferite.
Prima lucrare a lui Eli F. Heckscher "Mercantilismul" aparuta in limba suedeza in anul 1931, in cadrul careia mercantilismul este descris drept "un sistem de uniformizare indreptat spre inlaturarea efectelor dezintegrarii economice cauzata de sistemul feudal" . Intre 1938 si 1942, cinci economisti de prestigiu ai acestei perioade, trei dintre ei desfasurandu-si activitatea in cadrul Universitatii din Geneva si doi in cadrul "London School of Economics" Wilhelm Ropke, Ludwig Mises, Friederich Hayek, Moritz Bonn si Folke Hilgerdt au preluat termenul de dezintegrare economica si l-au utilizat in descrierea dinamicii schimburilor comerciale la nivel national si international.
A doua lucrare este editata de Alfred Weber "Integrarea economica a productiei europene: O investigare asupra interdependentelor create in cadrul schimburilor comerciale dintre tarile europene", publicata in 1933, lucrare in cadrul careia, din punct de vedere statistic, autorii au abordat gradul de interdependenta a tarilor europene din perspectiva aprovizionarii cu materii prime si semifabricate.
Conform opiniei lui Fritz Machlup termenul de integrare economica a patruns destul de greu in limbajul oficial nefiind utilizat nici in discursul rostit de catre Churchill in 1946 la Geneva in care acesta facea apel la "recrearea marii familii europene", nici in rezolutia Consiliului de Cooperare Economica si Sociala a Natiunilor Unite din acelasi an privind cooperarea economica regionala, ci a aparut pentru prima data in documentatia oficiala vizand ajutorul american acordat Europei prin Planul Marshall intocmita de Charles P. Kindleberger, Harold Van B. Clevelad si Ben T. Moore.
De atunci, termenul a fost adesea utilizat in limbajul oficial alaturi de cel uzual si stiintific, iar in cadrul stiintei economice s-a deschis un nou camp de cercetare: cel al integrarii economice.
1.2. Abordari conceptuale 
O incercare de sistematizare a multitudinii definitiilor date integrarii economice trebuie sa aiba drept punct de pornire stabilirea criterilor esentiale de raportare si a modalitatilor practice de evaluare a dinamicii fenomenului static sau dinamic studiat.
In sens general, integrarea reprezinta adaptarea reciproca a elementelor constitutive ale unui sistem, permitandu-i acestuia sa formeze un nou echilibru sau "combinarea partilor dintr-un intreg in procesul de atingere a stadiului de uniune, iar uniunea este un intreg rezultat din combinarea unor parti sau a unor membri " .
Elementele constitutive ale intregului creat pot fi unitati materiale rezultate din structuri simple sau complexe, autonome sau complemetare, puse laolalta printr-un proces cu dubla directionare: de dezintegrare, spargere, rupere, dezmembrare partiala sau totala a unor structuri date in elementele de baza si de reunire, combinare sau transfomarea acestora in cadrul unor structuri noi.
Definitiile integrarii economice imbraca o multitudine de forme si subsumeaza o multitudine de aspecte legate direct de cauzalitatea, amploarea, complexitatea si continutul fenomenului studiat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Formele Integrarii Economice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!