Fondul monetar internațional și relațiile sale cu România

Extras din referat Cum descarc?

FMI este o organizatie internationala care are 186 de tari membre, infiintata pentru a promova cooperarea monetara internationala, stabilitatea valutara si acorduri valutare sistematice, pentru a stimula cresterea economica si niveluri inalte de folosire a fortei de munca si pentru a acorda asistenta financiara temporara tarilor membre, in conditii adecvate, pentru a contribui la ajustarea balantei de plati. 
In momentul aderarii la FMI, fiecare tara contribuie cu o anumita suma de bani numita "cota de subscriere". In urma reevaluarii din 1998, cota de subscriere s-a majorat cu 45 % ajungand la 216.75 mld DST (aprox. 323.31 mld USD) in ianuarie 1999. Reevaluarea din 2003 nu a adus nicio modificare cotelor. In 2006, cotele au fost majorate cu 1.8 procente, aceasta masura inscriindu-se intr-un program de reforme ce se desfasoara pe o perioada de doi ani. La sfarsitul lunii octombrie 2009, totalul cotelor se cifra la 217.4 mld. DST (aprx 346 mld. USD). 
Organismele de conducere sunt: Consiliul Guvernatorilor, Comitetul Financiar si Monetar International si Consiliul Director. Directorul General al FMI este Dominique Strauss-Kahn. 
Directorul Departamentului Europa, care coordoneaza Biroul Regional pentru Romania si Bulgaria este dl. Marek Belka. 
De la infiintare, in decembrie 1945, obiectivele FMI au ramas neschimbate dar operatiunile sale, care includ supravegherea si asistenta financiara si tehnica, au evoluat pentru a raspunde cerintelor economiei mondiale in schimbare.
FMI - are ca scop principal promovarea cooperarii monetare internationale, garantarea stabilitatii financiare, facilitarea comertului international, contribuirea la un nivel inalt de ocupare a fortei de munca, la stabilitate economica si combaterea saraciei.
Obiectivele sale principale sunt:
o promovarea cooperarii monetare internationale si a stabilitatii valutare
o stimularea cresterii economice
o asigurarea unui nivel inalt de ocupare a fortei de munca
o acordare de asistenta financiara temporara pentru tarile care se confrunta cu dezechilibre ale balantelor de plati
FMI indeplineste urmatoarele functii:
o monitorizeaza actiunile si politicile economice si financiare din tarile membre, precum si la nivel global
o acorda asistenta tehnica
o creditarea tarilor membre cu dezechilibre in balanta de plati
Resursele fondului
Resursele Fondului sunt asigurate din contributia statelor membre, prin plata unor cote in functie de puterea economica a fiecarei tari. Fiecare tara achita cota sa la Fond in proportie de 25% intr-una dintre valutele acceptate pe plan international (dolarul american, euro, yenul japonez sau lira sterlina) sau in DST, iar restul de 75% in moneda nationala. Cotele sunt revizuite la fiecare 5 ani. In urma unei majorari cu 45 % a cotei de subscriere incepand cu 22 ianuarie 1999, totalul acestor cote se ridica in prezent la aproximativ 311 miliarde dolari SUA. Puterea de vot a fiecarei tari este proportionala cu cota subscrisa.
FMI raspunde in fata guvernelor din tarile membre. Organismele de conducere sunt: Consiliul Guvernatorilor, Comitetul Financiar si Monetar International si Consiliul Director. In varful structurii organizationale se afla Consiliul Guvernatorilor, format din guvernatorii bancilor centrale sau ministrii de finante din fiecare dintre cele 184 de state membre. Toti guvernatorii se intalnesc o data pe an in cadrul Intalnirii Anuale a FMI si a Bancii Mondiale. Consiliul Director este format din 24 de membri si conduce activitatile curente.
Relatiile Romaniei cu FMI 
Romania este membra a Fondului Monetar International (FMI) din anul 1972, cu o cota de participare care in prezent este de 1 030,2 milioane DST sau 0,47% din cota totala. Romania detine 10 552 voturi, reprezentand 0,48% din total. 
In cadrul FMI, Romania face parte din grupa de tari (constituenta) care include: Olanda, Ucraina, Israel, Cipru, Moldova, Georgia, Armenia, Bulgaria, Bosnia Hertegovina, Croatia, Macedonia, Muntenegru. Grupa de tari este reprezentata in Consiliul executiv al FMI de un director executiv olandez - Age Bakker. In cadrul biroului directorului executiv, Romania are un reprezentant care indeplineste functia de consilier al acestuia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fondul Monetar International si Relatiile Sale cu Romania.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!