Fondul Monetar International

Extras din referat Cum descarc?

La inceputul anilor 1940, in timpul celui de-al doilea razboi mondial doi ganditori au conceput aproape simultan proiecte pentru instaurarea unui nou sistem monetar dupa incetarea ostilitatilor. Este vorba despre John Maynard Keynes, aflat la apogeul prestigiului sau in Marea Britanie si Harry Dexter White, inalt functionar al Trezoreriei Statelor Unite ale Americii.
Proiectele celor doi sunt foarte asemanatoare: amandoi doresc reinstaurarea stabilitatii schimburilor, a convertibilitatii monedelor, incurajarea dezvoltarii comertului mondial, amandoi prevad crearea unor organisme internationale pentru cooperarea economica si monetara intre natiuni. 
Keynes si White au avut viziuni diferite asupra modalitatilor concrete de functionare a acestor institutii. Keynes vedea institutia internationala ca pe un fel de banca mondiala care ar putea crea masa monetara prin propria autoritate si astfel ar acorda ajutor financiar tarilor cu probleme. Aceasta institutie ar fi avut o autonomie larga si autoritatea sa ar fi protejat-o de influentele politice asupra luarii deciziilor. White vedea contributia tarilor membre ca sursa a asistentei financiare. Astfel s-ar fi conferit institutiei un accentuat caracter de cooperare si un control mai sever asupra politicii tarilor ce vor beneficia de credite. Cele doua proiecte au fost discutate indelung si desi varianta americana a predominat datorita influentei Statelor Unite, forma finala adoptata poate fi considerata un hibrid.
Negocierile finale au avut loc in oraselul Bretton Woods (statul New Hampshire) in iulie 1944, la negocieri luand parte 730 de delegati reprezentand patruzeci si cinci de tari. Sunt adoptate doua texte ce vor ramane in istorie: Statutul Fondului Monetar International si Statutul Bancii Mondiale.

Functiile FMI

Statutul FMI adoptat la Bretton Woods contine 31 articole care definesc obiectivele si regulile sale de functionare. Scopurile FMI sunt:
- de a promova cooperarea monetara internationala prin intermediul unei institutii permanente care sa ofere cadrul adecvat pentru consultare si colaborare in probleme monetare internationale;
- de a facilita extinderea si cresterea echilibrata a comertului international si de contribui astfel la promovarea si mentinerea unui nivel inalt al angajarilor si al venitului real si de a dezvolta resursele productive ale tuturor tarilor membre, ca obiectiv principal al politicii economice;
- de a promova stabilitatea schimbului, de a mentine disciplina in acordurile de schimb dintre membri si de a evita deprecierea schimbului competitiv;
- de a asigura asistenta in stabilirea unui sistem multilateral de plati pentru tranzactiile curente dintre membri si in eliminarea restrictiilor in schimbul international care stanjenesc dezvoltarea comertului mondial;
- de a da incredere membrilor prin disponibilizarea temporara a resurselor generale ale fondului, in scopul folosirii lor de catre tarile membre, cu anumite masuri de precautie, astfel dandu-le posibilitatea de a face in mod corect ajustarile in balantele de plati, fara a recurge la masuri distructive pentru prosperitatea nationala sau internationala;
- in concordanta cu cele de mai sus, de a micsora durata si intensitatea dezechilibrului din balantele de plati internationale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fondul Monetar International.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!