Finanatarea Dezvoltararii Imobiliara pe Piata Bancara

Extras din referat Cum descarc?

CAP. 1 PIATA IMOBILIARA
Piata imobiliara este una dintre cele mai profitabile zone pentru realizarea de investitii financiare. Aceasta este o piata a speculatiilor care pana nu de mult facilita obtinerea unor profituri colosale comparativ cu investitia initiala. Tocmai din acest motiv in ultimii ani piata investitiei in imobile a crescut extrem de mult. Principalii factori care au generat cresterea exacerbata a acesteia au fost existenta unei cererei foarte mari de imobile pe care oferta redusa nu reusea sa o acopere si care a dus la cresterea preturilor acestora si bineinteles la atragerea cator mai multi investitori pe acesta piata si dorinta bancilor comerciale de a obtine profit. Totodata, profitand de aceasta oportunitate bancile au pus la dispozitia clientilor credite imobiliare care sa faciliteze obtinerea de disponibilitati necesare pentru populatie pentru achizitionarea de imobile, sustinand astfel cresterea acestei piete imobiliare. 
In Romania speculatia imobiliara a devenit, mai ales din anul 2003, un
adevarat sport national ca rezultat al oportunitatilor investitionale pe care aceasta le ofera:
- marime considerabila a pietei si pozitia geografica avantajoasa a tarii;
- suprafetele construite ale marilor orase vor avea o crestere spectaculoasa;
- preturile proprietatilor sunt mai mici decat in Uniunea Europeana;
- cererea in continua crestere pentru spatii de locuit si comerciale;
- aprobarea legislatiei potrivit careia cetatenii si persoanele juridice din statele membre UE pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor, in aceleasi conditii ca si romanii 
- previziuni optimiste postintegrare 
Exista insa si un mare impediment in ce privesc investitiile pe piata imobiliara romanesca, si anume legislatia in continua schimbare.
Incepand cu anul 2003 au inceput sa apara foarte multi investitori speculanti care achizitionau locuinte in numar mare, uneori chiar si un bloc intreg, insa in faza lor de proiect la anumite preturi, urmand ca in faza lor finalizata acestia sa le vanda la cu totul alte preturi, cu mult mai mari, care duceau la obtinerea unor profituri de la 15-40% din investitia initiala. Acesti investitori pe termen scurt au obtinut astfel, profituri de la 200-300 de euro pana la 1.000 de euro pe metru patrat construit cumparat pe o perioada de la unu pana la doi ani, timp in care apartamentele au fost finalizate. De ceva timp incoace, acesti investitori pe termen scurt nu mai achizitioneaza cu atata interes proaspetele apartamente scoase la vanzare. In anii precedenti, aceasta practica ducea la o proportie mare, ajungand sa cumpere si pana la 70% din numarul de apartamente dintr-un imobil. Odata cu maturizarea pietei si o reglare a cererii cu oferta, investitiile de acest tip au inceput sa scada semnificativ. 
Exista trei motive care influenteaza ritmul vanzarilor de imobile. Primul dintre ele este acela al cresterii neasteptate a monedei europene in raport cu leul, cel de-al doilea este cel al conditiilor de creditare, care s-au inasprit, iar un ultim motiv este cel al parerilor contrare care apar in mass-media. Toate acestea ii determina pe cumparatori sa mai astepte si sa vada in ce directie o va lua piata imobiliara romaneasca.
Investitiile imobiliare pot ridica doua probleme care influenteaza decizia potentialilor investitori, riscul si lichiditatea.Investitiile imobiliare nu sunt atat de lichide ca cele mobiliare. Una este sa ai actiuni, pe care le poti vinde in orice moment, si alta este sa detii un centru de afaceri. Poti iesi mai greu din investitie. Referindu-ne la problema riscului, in Romania perceptia asupra riscului este incorecta, aceste fonduri fiind considerate foarte riscante, motiv pentru care sunt restrictionate. Riscul asociat unei investitii imobiliare pe pietele mature este mai redus decat cel asociat plasamentelor in actiuni. La imobiliare exista un activ suport, iar probabilitatea de faliment este mai mare in cazul unei societati comerciale. Riscul fondurilor imobiliare este cuprins intre cel aferent fondurilor care investesc in instrumente cu venit fix si cel al fondurilor de actiuni. Investitia imobiliara pune si problema evaluarii in raport cu plasamentele in actiuni listate la bursa, in depozite bancare sau obligatiuni, mai usor de evaluat. Pe pietele mature exista obligativitatea reevaluarii trimestriale de catre evaluatori autorizati.
In ce priveste natura investitorilor pe piata imobiliara, Legislatia secundara aferenta pietei de capital din Romania stabileste conditii foarte restrictive pentru investitiile in real estate, acestea fiind permise doar investitorilor calificati. Potrivit regulamentului 15/2004 al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), fondurile care pot investi in active imobiliare sunt accesibile numai investitorilor calificati. O persoana fizica poate fi considerata investitor calificat daca are un portofoliu de valori mobiliare ce depaseste 500.000 de euro, experienta in sectorul financiar de minimum un an sau a realizat cel putin 10 tranzactii pe trimestru, de o marime semnificativa in ultimul an. In cazul companiilor si institutiilor, pot intra in categoria investitorilor calificati institutiile de credit, societatile de servicii de investitii financiare, precum si autoritati ale administratiei publice centrale si locale. In topul investitiilor, cele imobiliare depasesc fondurile de investitii. 
Anul 2007 a marcat si piata imobiliara dupa cum era de asteptat. Astfel, am asistat la o crestere spectaculoasa a preturilor pe toate segmentele imobiliare. Au vut loc chiar si modificari legislative in anul 2007 precum:


Fisiere in arhiva (1):

  • Finanatarea Dezvoltararii Imobiliara pe Piata Bancara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!