Falsificarea Banilor si Masuri de Prevenire a Acestui Fenomen

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1. Istoric privind evolutia falsificarii banilor 3
Capitolul 2. Explicatii privind falsul de bancnota 5
2.1. Falsificarea bancnotei 5
2.2. Contrafacerea bancnotei 6
Capitolul 3. Mijloace de protectie si siguranta a bancnotelor 8
3.1.Evolutia masurilor de protectie si siguranta a bancnotei 8
3.2.Elemente caracteristice de siguranta a bancnotelor romanesti 9
Capitolul 4. Euro - principala tinta a falsificatorilor 11
Capitolul 5. Metode eficiente de prevenire a falsului de bancnote 12
5.1. Metode simple de descoperire a falsului 12
5.2. Metode moderne de descoperire a falsului 13
Capitolul 6. Bancnotele cele mai sigure 16
Capitolul 7. Concluzii 17
Bibliografie 18


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1. Istoric privind evolutia falsificarii banilor
Falsificarea banilor este considerata o infractiune care prezinta un pericol social deosebit de ridicat. A fost sanctionat de-a lungul istoriei cu pedepse semnificative. In ciuda tuturor masurilor drastice care s-au luat, impotriva falsificatorilor, istoria falsului banilor a avut o evolutie concomitenta cu cea a dezvlotarii monedei. De nenumarate ori si statul a participat la acest fenomen de falsificare a monedei, printre numeroasele metode prin care statul a falsificat moneda inca de pe vremea lui Hippias amintim baterea de catre monede care nu aveau concentratia de metal pretios specificata, sau nu aveau greutatea mentionata.
In tara noastra, un fenomen specific Moldovei secolului al XV-lea il reprezinta baterea in concomitenta a unor monede din argint, bilon sau bronz avand aceeasi greutate, marime si valoare nominala. Acest fenomen a fost considerat drept o falsificare oficiala a monedelor, fiind privit ca un mod de reglare si acoperire a unor deficite economice sau financiare.
Autoritatile nu au stat nepasatoare in momentul in care acest fenomen a luat amploare, astfel in 1551, Gheorghe Martinuzzi ordona bistritenilor sa aresteze de urgenta toti monetarii din Rodna deoarece s-a descoperit ca bateau moneda falsa, iar in 1618, Dieta din Sibiu face o plangere de batere de monede false la Caransebes si Lipova.
Cu timpul, statul a realizat importanta ridicata pe care o au banii la nivelul economiei nationale, precum si cat de importanta este stabilitatea acestora pentru a asigura un nivel ridicat de dezvoltare economica, in primul rand prin atragerea investitiilor. Odata cu aceste constatari s-a inceput lansarea in circulatie a bancnotelor sau a inscrisurilor monetare pentru a acoperi nevoile statului, fara ca acestea sa aiba acoperire la nivel economic.
Aparitia bancnotelor si relativa usurinta cu care se bateau acestea (avand costuri scazute) a dus la o amploare a fenomenului de falsificare in perioada primului razboi mondial cand trupele de dominatie germane au avut acces la baterea de bancnote si au putut cumpara de pe teritoriul tarii aproape orice fara a plati practic nimic.
In perioada interbelica, acest fenomen a luat amploare odata cu aparitia unor retele internationale de falsificare a banilor, cea mai mare amploare avand-o banca din Portugalia.
O mare amploare a avut-o falsificarea francilor francezi care a avut loc in Ungaria, frauda la care au luat parte si autoritatile statului. Acest fenomen a luat amploare internationala datorita numarului mare de moneda falsa care a intrat in uz in intreaga Europa. Nici astazi nu se cunoaste intregul efect al acestei fraude datorita refuzului unitatilor ungare de a coopera cu institutiile internationale.
,,Inainte de reforma monetara din 1817, potentatii feudali, preluand un obicei existent inca din Antichitate, procedau in mod sistematic la deteriorarea si falsificarea banilor, castigul obtinut prin aceasta forma de exploatare servind la completarea veniturilor vistieriei. Autoritatea emitenta micsora cantitatea de metal pretios, corespunzatoare valorii nominale a monedelor, fie pe calea reducerii greutatii pieselor, fie prin slabirea aliajului, fie, in sfarsit, prin acoperirea unor rondele de metal comun cu o pojghita de metal pretios.
In toata epoca feudalismului, dar mai cu seama in perioadele cand nevoile tezaurului erau mai acute, aproape fiecare noua batere de monede a constituit o noua reducere a valorii proprii a monedelor, valoarea lor nominala ramanand mai departe neschimbata. Diferenta dintre valoarea nominala, mai mare, si valoarea reala, mai mica, a monedelor reprezenta castigul potentatului. 
Falsificarea banilor, practicata secole de-a randul de catre domnitori a facut ca din greutatea initiala a monedelor sa nu ramana decat numele. Asadar, inca din momentul baterii, doua monede de aceeasi provenienta, cu aceeasi denumire, cu aceeasi valoare nominala, insa cu alte date de batere, puteau avea valori proprii diferite. 
La mijlocul secolului al XIX, aceste practici atat de raspandite in feudalism incetasera de mai multa vreme, in majoritatea tarilor europene, paturile conducatoare folosind alte cai de exploatare cu ajutorul sistemului banesc, adaptate noilor conditii de emisiune si circulatie a banilor." 
Capitolul 2. Explicatii privind falsul de bancnota
2.1. Falsificarea bancnotei
Aceasta presupune modificarea elementelor caracteristice ale bancnotelor autentice, modificandu-se o bancnota cu valoare mai mica pentru a se obtine o bancnota cu valoare mai mare. De obicei, falsificarea se intalneste la bancnotele izolate sau la cantitati mici de bancnote. 
Pentru realizarea falsificarii nu este nevoie de tehnologie avansata, acest proces putandu-se realiza si individual.Falsificarea bancnotelor reprezinta un risc permanent pe care cetatenii nu il percep in adevarata sa importanta. 
Printre falsificatorii romani se gasesc atat copiii de scoala generala, unii dintre ei chiar premianti care folosesc imprimanta de acasa pentru a produce bani, dar si retele complicate care se intind pe mai multe tari. Numerosi tineri au fost luati de val de performantele deosebite ale computerelor si imprimantelor existente pe piata. Un student la drept si-a platit taxa de facultate cu banii produsi cu ajutorul calculatorului si imprimantei unui prieten. La Craiova, anii trecuti au fost descoperiti sase elevi la varsta majoratului, organizati ca o retea de producere si plasare de lei falsi. Odata introduse bancnotele de plastic, falsificarea leilor a devenit neinteresanta.
Pe Internet sunt difuzate mai multe materiale utile pentru un falsificator de bani. Unele dintre ele reprezinta adevarate manuale si dau sfaturi cu lux de amanunte pentru cei amatori. Intr-una dintre aceste scrieri, autorul, "moneyprof", explica chiar si cum poti obtine bancnote neuzate pentru realizarea unor copii fara "riduri". De asemenea face o serie de recomandari privind aparatura necesara, rezolutia scanerului, a imprimantei si a compozitiei culorilor care trebuie utilizate la prelucrarea grafica a unor bancnote.


Fisiere in arhiva (1):

  • Falsificarea Banilor si Masuri de Prevenire a Acestui Fenomen.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!