Evolutie si Tendinte ale Capitalului Elen in Sistemul Bancar Romanesc

Extras din referat Cum descarc?

La jumatatea anului 2006 sase grupuri financiare grecesti detin 11,5% din totalul activelor bancare din Romania : Alpha Bank, EFG Eurobank, NBG, Piraeus Bank, Emporiki Bank si Egnatia Bank .Totalul activelor detinut de acestea este de circa patru miliarde euro.

Strategia celor sase institutii bancare prevede , pentru urmatorii ani, continuarea procesului de extindere. Dupa ce o lunga perioada de timp au avut o prezenta relativ discreta pe piata financiara romaneasca, grupurile bancare elene au adoptat in ultima perioada o atitudine mai agresiva, bazata in special pe dezvoltarea segmentului de retail. 

Voi incerca in continuare sa fac o succinta prezentare a celor 6 banci din Romania care au la baza infuzia de capital grecesc :

1. ALPHA BANK ROMANIA

ALPHA BANK GROUP impreuna cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si un numar mic de investitori greci, au infiintat in 1993 Banca Bucuresti SA, ca banca comerciala. Banca si-a inceput activitatea in anul 1994.

La inceputul anului 2000, Banca Bucuresti a fost redenumita ALPHA BANK ROMANIA pentru a sublinia apartenenta la Grup. In acelasi an, banca Monte Dei Paschi Di Siena, cea mai veche banca din lume (infiintata in 1472) a devine actionar a Alpha Bank Romania. Prin prezenta sa a constribuit la dezvoltarea relatiilor de afaceri cu companiile italiene din Romania. Ca rezultat al politicii de obtinere a controlului total in filiale, Alpha Bank devine in anul 2005 actionar majoritar, detinand 99.43% din actiunile Alpha Bank Romania.

Avand in prezent peste 900 de angajati, Banca ofera o gama larga de servicii si produse atat pentru segmenul de piata dedicat persoanelor fizice cat si pentru sectorul de corporate, printr-o larga retea de sucursald situate in Bucuresti si alte orase mari din tara. 

Grecii au pompat, in 2005, aproximativ 126 milioane de euro in Alpha Bank. Acest lucru a determinat ascensiunea bancii pana pe a treia pozitie din punctul de vedere al capitalizarii. Pe primele doua locuri se situeaza BCR si, respectiv, BRD. 
Acest lucru s-a realizat printr-o marire a capitalului social de 66 de milioane de euro si un imprumut subordonat de 60 de milioane de euro, ridicind astfel valoarea totala a fondurilor proprii la 240 milioane euro .

Reteaua de agentii Alpha Bank Romania cuprinde acum 30 de unitati, dar banca intentioneaza sa se extinda pana la 150 de filiale si succursale .

Conform strategiei de dezvoltare propuse, Alpha Bank aspira sa devina prima alegere a clientilor in regiunea largita a sud-estului Europei, o piata de 60 de milioane de locuitori, cu crestere rapida si cu un potential in derulare inca neutilizat. Pentru a atinge aceste tinte reteaua de unitati va creste cu peste 100% ajungind la 1200 de sucursale in anul 2010, situind-o astfel intre primele banci din regiune, cu o cota de piata de peste 10% in sud-estul Europei si 15% daca includem si Grecia. Telul ambitios al acesteia este ca, in anul 2010, 25% din profituri sa vina din regiunea sud-est europeana. 

Sud-estul Europei este principala zona de dezvoltare a Grupului in urmatoarea perioada, Romania jucind un rol de protagonist in acest plan. Trebuie mentionat faptul ca dintre cele 260 de sucursale care se vor deschide in urmatorii 3 ani in regiune, 120 vor fi in Romania

Concluzionam astfel ca Alpha Bank a fost prima banca straina care a venit in Romania, iar intentiile sunt de a continua extinderea afacerilor in aceasta tara, creind pe parcurs valoare pentru clienti si economia romaneasca. Alpha Bank Romania are experienta si hotararea de a reusi in Romania asa cum Alpha Bank a reusit in Grecia de peste 125 de ani.

2. BANCPOST

Bancpost a fost infiintat la 1 iulie 1991, ca banca universala, comerciala si de economii, in urma reorganizarii sectorului comunicatiilor. In scurt timp isi formeaza o retea teritoriala impresionanta si isi cistiga un loc important pe piata bancara romaneasca, oferind o gama larga de produse si servicii atit persoanelor fizice, cit si celor juridice. In prezent, actionarul majoritar al Bancpost este Eurobank EFG care detine 77, 56451 % din pachetul de actiuni, una dintre cele mai mari companii listate la Bursa de Valori din Grecia din punctul de vedere al capitalizarii bursiere si membra a EFG Group din Geneva.

La inceputul anului 2004 a fost initiat un amplu proces de restructurare a Bancii, care vizeaza repozitionarea retelei de unitati pe piata si optimizarea operatiunilor, sustinute de implementarea unui sistem informatic centralizat cu performanta ridicata (FlexCube), adoptarea unei identitati corporative care sa reflecte apartenenta la grupul Eurobank EFG, precum si sporirea atractivitatii ofertei de produse si servic


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutie si Tendinte ale Capitalului Elen in Sistemul Bancar Romanesc.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!