Evolutia Sistemului Bancar Romanesc

Extras din referat Cum descarc?

Datorita evolutiei istorice si particularitatilor tranzitiei catre o economie de piata , sistemul bancar romanesc prezinta unele aspecte si probleme comune cu situatia sistemelor bancare din alte tari Luand in considerare modelul structurii unui sistem bancar a fost creat un sistem bancar pe doua nivele : Banca Nationala a Romaniei , ca banca centrala si bancile comerciale Legislatia bancara adoptata initial in 1991 , a stimulat , intr-o prima faza , aparitia unui sistem bancar novator, fabvorabil tranzitiei la economia de piata 
In 1880 este infiintata Banca Nationala a Romaniei (B.N.R.) cu rol de banca centrala, organizarea fiind conceputa dupa modelul Bancii Nationale a Belgiei. Capitalul a fost stabilit la 30 milioane lei (60.000 de actiuni), participarea statului roman fiind de 33%, adica 10 milioane lei. Capitalul B.N.R. provenea in mare parte din surse romanesti, de stat si particulare, ceea ce pe de o parte asigura controlul asupra economiei nationale, iar pe de alta parte nu permitea controlul strain asupra sistemului bancar romanesc. 
Activitatea B.N.R. era deosebit de complexa : efectua emisiunea monetara, era casierul statului, sprijinea dezvoltarea si modernizarea economiei si a sectorului bancar prin creditarea activitatii economice si comerciale, sconta cambii si alte efecte de comert, facea comert cu aur si argint, primea in depozit metale, sume de aur si argint, sume de bani in cont curent, etc. La 1 ianuarie 1901, statul roman, puternic afectat de criza economica din 1900, si de marile deficite bugetare inregistrate, a fost nevoit sa se retraga de la capitalul B.N.R. si sa vanda actiunile pe care le detinea; astfel, B.N.R. a devenit banca de emisiune particulara.
In 1881 sunt infiintate la Bucuresti Bursa de Valori si Bursa de Marfuri. Ulterior, efectele puternicei recesiuni economice au afectat inclusiv sistemul bancar din Romania si au dus la falimentarea sau fuzionarea multor banci, urmarea fiind reducerea numarului lor total de circa trei ori. In anii '40 sistemul bancar romanesc era dominat de cinci institutii puternice: Banca Romaneasca, Banca de Credit Roman, Banca Comerciala Romana, Banca Comerciala Italiana si Romana, si Societatea Romana Bancara, iar B.N.R. detinea monopolul emisiunii monetare si efectua operatiuni de scontare in favoarea bancilor comerciale.
Dupa al doilea razboi mondial s-au produs transformari radicale in toate domeniile, inclusiv in cel financiar-bancar. In 1946, B.N.R. devine banca de stat sub denumirea de Banca Republicii Populare Romane (din 1960 Banca Nationala a R.S. Romania). In august 1947 are loc reforma monetara. Din noiembrie 1948 toata activitatea bancara a fost concentrata la nivelul Bancii Centrale. Aceasta devine centrul unic de creditare, de casa, de decontari, de evidenta si control. In 1948 a aparut Banca de Investitii (fosta Banca de Credit pentru Investitii), iar in 1949 Casa de Economii si Consemnatiuni (C.E.C.), ca rezultat a doua banci: Casa Nationala de Economii si Cecuri Postale si Casa de Depuneri si Consemnatiuni. C.E.C. va detine monopolul depunerilor populatiei pana in 1989.
Astfel pana in 1989 sistemul bancar romanesc oferea un numar limitat de servicii si produse bancare. Dupa acest an, Romania a fost martora mai multor schimbari, iar tranzitia la economia de piata a determinat cresterea continua a numarului de agenti economici privati. Acest aspect a determinat nevoia dezvoltarii unui sistem bancar care sa raspunda solicitarii pietei si sa asigure oferta de produse si servicii bancare necesare unei economii de piata. Reforma sistemului bancar in Romania a inceput de fapt in decembrie 1990, cand sistemul monobancar, specific economiei cu planificare centralizata, a fost inlocuit cu un system organizat pe doua niveluri: Banca Nationala a Romaniei si bancile comerciale.
In acest context , imediat dupa 1989, in activitatea bancara din Romania s-au produs o serie de schimbari esentiale : 
a) Banca Nationala a Romaniei a fost reorganizata si a intrat astfel , in sarcinile sale firesti de Banca Centrala , cu urmatoarele functii : emisiune monetara , asigurarea stabilitatii monetare , administrarea rezervelor valutare ale tarii , urmarirea executarii balantei de plati externe , supravegherea activitatilor bancare Pentru activitatile comerciale ale Bancii Nationale a Romaniei a fost creata Banca Comerciala Romana S.A. 
b) Bancile ( Banca Romana de Comert Exterior , Banca Agricola, Banca de Investitii ) pe baza Hotararii Guvernului au fost transformate in banci comerciale , cu capital de stat si autohton privat , aprobandu-li-se si noi statute de organizare si functionare 
c) Au fost infiintate banci cu capital privat autohton si strain precum si sucursale ale unor banci straine. 
Bancile constituite aveau obligatia de a deschide conturi de corespondent la Banca Nationala si crearea de rezerve minime potrivit reglementarilor date de Banca Nationala a Romaniei si alte conturi, dar si sa se refinanteze de la aceasta , in conditiile stabilite 
Astfel, comparativ cu vechiul sistem bancar, noul sistem era capabil sa ofere o gama vasta de produse si servicii bancare, de un nivel calitativ superior, care sa reuseasca sa satisfaca exigentele mereu crescande ale clientilor. 
La sfarsitului anului 2011, in Romania functionau 41 de institutii de credit. Conform Raportului publicat de Banca Nationala a Romaniei, structura sistemului bancar era urmatoarea:
- 2 banci cu capital integral sau majoritar de stat, 4 banci cu capital majoritar privat autohton, 26 de banci cu capital majoritar strain, 8 sucursale ale unor banci straine si o retea cooperatista;
- 54,6% din activele bancare sunt concentrate in primele 5 banci din sistem;
- Cota de piata a institutiilor de credit cu capital majoritar strain esre de 83%;
- Cota de piata a institutiilor de credit cu capital majoritar privat rominesc este de 8,8% (inclusive reteaua cooperatista) ;
- Cota de piata a institutiilor de credit cu capital controlat de stat este de 8,2%.
Falimentul bancar
Procedura falimentului se aplica acelei banci devenite insolvabila, atunci cand aceasta nu a onorat integral creantele certe, lichide si exigibile, pe o perioada de cel putin 30 de zile, sau cand valoarea obligatiilor bancii depaseste valoarea activului sau.
Falimentul este declarat de catre un tribunal care se sesizeaza in urma unei cereri introduse de catre banca debitoare, de catre creditori ai acesteia sau de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR).


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Sistemului Bancar Romanesc.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!