Evolutia Sistemului Bancar in Romania

Cuprins referat Cum descarc?

1. Obiectivele sistemului bancar romanesc
Amortizarea interna
Amortizarea cu practicile bancare vest- europene
2. Rolul sistemului bancar in cadrul economiei
3. Orgnizarea sistemului bancar in Romania
4. Evolutia bancara din Romania
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Sistemul bancar romanesc 
Introducere
Datorita evolutiei istorice si particularitatilor tranzitiei catre o economie de piata, sistemul bancar romanesc prezinta unele probleme si aspecte commune cu situatia sistemelor bancare din alte tari est si central europene.
Luand in considerare modelul structurii unui sistem bancar, a fost creat un sistem bancar pe doua nivele: Banca Nationala a Romaniei, ca banca centrala si bancile comerciale. Functia de reglementare a Bancii Nationale este putenica, iar legislatia bancara, adoptata initial in 1991 a stimulat, intr-o prima faza, aparitia unui sitem bancar novator, favorabil tranzitiei la economia de piata.
Aceste avantaje au fost diminuate, intr-o anumita masura, de faptul ca spre deosebire de alte tari (cum ar fi Polonia si Ungaria ), unde experiente specifice unei economii de piata au avut loc chiar si in timpul regimului comunist, Romania, dupa revolutia din 1989, nu avea, practic, o experienta cu privire la functionarea mecanismelor economiei de piata.
Nivelul ridicat al inflatiei, infrastructura bancara relativ slaba, lipsa unui sistem eficient de plati, traditia birocratiei statale, existenta unor intreprinderi industriale ineficiente si producatoare de bunuri nesolicitate pe piata, au incetinit tranzitia Romaniei catre o economie de piata.
Cu toate acestea, exista un potential considerabil de crestere si dezvoltare a activitatii bancare, atatin domeniul clientilor persoane juridice, cat si, pe termen lung, in domeniul clientilor persoane fizice. Cresterea numrului de banci noi atesta motivarea comerciala si cresterea importantei concurentei. Astfel, la mijlocul anului 1996, in Romania erau autorizate 26 de societati bancare- persoane juridice romane si 12 sucursale si reprezentante ale bancilor straine. Din cele 26 de asociatii bancare (persoane juridice romane), 8 aveau capital integral romanesc, 16 mixt, iar 2 capital integral strain.
BNR si bancile comerciale sunt preocupate, in permanenta, sa rezolve probleme specifice perioadei de tranzitie, inclusiv cu sprijinul institutiilor financiare intrenationale, cum ar fi Banca Mondiala. Fondul Monetar International si Banca Europeana pentru Reconstituire si Dezvlotare. Perspectivele favorabile, pe termen mediu si lung, sunt atestate de interesul crescande si de prezenta bancilor strainne in Romania.
1.OBIECTIVELE SISTEMULUI BANCAR ROMANESC
Principalul obiectiv al reformei sistemului bancar romanesc este de a se crea un sistem banca modern, corespunzator standardelor internationale, care sa contribuie direct la dezvoltarea si stabilirea economiei. Acest obiectiv poate fi atins prin activitatea concentrata a Bancii Nationale a Romaniei si bancilor comerciale. 
Amortizarea interna
Pentru a stabili standarde si practici comune, in cadrul sectorului bancar, BNR a intreprins urmatoarele actiuni:
o a fixat limite superioare pentru imprumuturi individuale;
o a elaborat proceduri si cerinte pentru autorizarea noilor banci;
o a fixat limite pentru expunerea valutara a bancilor;
o a reglementat nivelul creditelor interbancare;
o a interzis anumite activitati, cum ar fi angajarea directa pe piata titlurilor de valori sau formarea de carteluri bancare.
Amortizarea cu practicile bancare vest-europene
Pentru a asigura practicilor bancare romanesti acelasi nivel cu standardele si practicile bancare internationale, Banca Nationala a Romaniei are, ca prm obiectiv, corelarea regulamentelor bancare cu cele ale Uniunii Europene. De
asemenea, BNR impreuna cu Asociatia Romana a Bancilor su sectorul bancar, incearca sa contribuie direct sau prin anumite masuri, la imbunatatirea urmatoarelor domenii:
o tehnologie bancara;
o perfectionarea profesionala;
o dezvoltarea infrastructurii financiare;
o privatizarea si restructurarea economica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Sistemului Bancar in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!