Evolutia Sistemului Bancar din Romania

Extras din referat Cum descarc?

Sistemul bancar romanesc este un sistem viabil, un proces de restructurare si asanare, fiind incheiat in linii genrale. Este deasemenea un ansamblu de banci diferit organizat in jurul si sub conducerea bancii centrale in vederea coordonarii operatiunilor de scont si re-scont de credite, de plasamente si de administrare a depozitelor bancare.
Pentru a creste rolul bancilor in economia de piata, printre primele sectoare restructurate se numara si cel bancar, vizand aspectele:
- desfiintarea monopolului statului asupra sectorului bancar;
- reorganizarea bancilor de stat ca societati pe actiuni;
- capitalizarea bancilor;
- privatizarea bancilor de stat sau cu capital majoritar de stat;
- diversificarea produselor si serviciilor bancare;
- realizarea unui management performant si eficient;
- desfasurarea activitatii bancare dupa statute proprii fiecarei banci;
- deschiderea catre colaborare cu bancile straine;
- sprijinirea activitatii de investitii si de creditare, ca instrumente majore ale constructiei economice de piata.
Sistemul bancar include banca centrala, toate bancile comerciale, bancile de afaceri, de depozit, de credit, industriale, agricole si alte institutii de credit existente intr-o tara, diferentiate prin atributiile si particularitatile functionarii lor prin prerogativele conferite prin lege.
Legea bancara a creat trei categorii de sectoare in ceea ce priveste bancile comerciale:
- categoria I: banci cu capital pana la 10 milioane lei inclusiv (330 unitati cu 1788 milioane lei capital si rezerve);
- categoria II: banci cu capital intre 10-60 milioane lei (98 unitati cu 3.362 milioane lei capital si rezerve);
- categora III: banci cu capital peste 60 milioane lei (18 unitati cu 4 164 milioane lei capital si rezerve).
Insumand cele trei categorii dau un numar de 446 unitati teritoriale cu 9 314 milioane capital si rezerve (conform situatiei statistice a BNR din martie 1940).
Sistemul bancar din Romania s-a constituit odata cu infiintarea Bancii Nationale a Romaniei (1880), urmand apoi aparitia bancilor mari si mijlocii cu capitaluri importante si posibilitatile de obtinere a creditelor, atat de la B.N.R, cat si de la marile banci din strainatate.
In perioada interbelica, sistemul bancar s-a dezvoltat ca urmare a patrunderii capitalului strain, aparand astfel Banca Italo-Romana, Anglo-Romana, Franco-Romana.
Dupa al doilea razboi mondial au aparut banci cu capital de stat care mobilizau mijloacele banesti disponibile din economia nationala si le dirijau sub forma de credite in sectoarele economiei la care erau arondate.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a fost supusa in ultimii ani unui proces de
transformare, manifestat in principal sub actiunea a trei factori: reorganizarea bancii centrale prin tranzitia de la sistemul de tip ,,monobanca", centralizat, la modelul de banca centrala specific economiei de piata; adoptarea acquis-ului comunitar si eforturile de indeplinire a criteriilor de convergenta nominala si reala, in perspectiva integrarii tarii noastre in Uniunea Europeana (UE) si adoptarea monedei unice; adaptarea functionarii BNR la unele cerinte si acorduri adoptate la nivel international.
Inainte de 1990, structura sistemului bancar romanesc era similara cu cea a altor economii din Europa Centrala si de Est, insa era mai rigida, avand un rol pasiv in economie. Sistemul bancar romanesc dinainte de reforma consta din Banca Nationala a Romaniei care juca rolul de Banca Centrala, Banca de Credit pentru Investitii (prin transformarea Societatii Nationale de Credit Industrial), Banca Romana de Comert Exterior (B.R.C.E), Banca pentru Agricultura si Industrie Alimentara (B.A.I.A.), dar si de Casa de Economii si Cosemnatiuni.
Duipa 1990, sistemul bancar din tara noastra a fost reorganizat pe doua nivele, ce delimiteaza atributiile bancii centrale de emisiune de cele ale bancilor de depozit sau comerciale. Primul nivel fiind destinat BNR, ca banca centrala de emisiune, avand ca functie principala promovarea politicii monetare in economie, iar cel de-al doilea nivel e destinat bancilor comerciale (constituite sub forma de societati pe actiuni in conformitate cu legea bancara) si Casa de Economii si Consemnatiuni (C.E.C.).
Aceste transformari impuneau si schimbarea legislatiei bancare, primul pas fiind facut in anul 1991, prin implementarea noului statut al BNR, Legea nr. 34/1991 si Legea bancara nr. 33/1991. De atunci si pana in prezent, datorita necesitatii adaptarii la noile imprejurari, legile bancare au fost reactualizate de mai multe ori.
In mai 1997, ca urmare a problemelor majore intampinate de unele banci cauzate si de retragerile masive ale depozitelor populatiei, Banca Nationala a instituit Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare prin aparitia legii nr. 83 din 21 mai 1997 care priveste privatizarea societatilor comerciale bancare la care Statul este actionar. Cadrul general bancar legal privind autorizarea, reglementarea si supravegherea prudentiala a bancilor a fost largit si imbunatatit, in momentul cand a intrat in vigoare Legea nr. 58/1998 - legea bancara, cu modificarile si completarile ulterioare si Legea nr. 101/1998 privind statutul Bancii Nationale a Romaniei (lege abrogata cu Legea nr. 312 din 28 iunie 2004).
Realizarea obiectivelor de supraveghere a fost facilitata de introducerea noului plan de conturi pentru sistemul bancar, in luna ianuarie 1998. Intre 1998-1999 a avut loc privatizarea primelor doua banci cu capital majoritar de stat, prin achizitionarea pachetului majoritar de catre investitorii straini.
Odata cu anul 2000, desi procesul de restructurare si privatizare a continuat, apar si primele realizari in sistemul bancar:
- cresterea calitatii serviciilor prestate si educarea populatiei;
- stimularea atragerii economiilor agentilor economici si populatiei in sistemul bancar;


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Sistemului Bancar din Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!