Evolutia Sistemului Bancar - Derularea Operatiunilor Bancare pe Piata Valutara

Cuprins referat Cum descarc?

CAP.1 Prezentarea sistemului bancar romanesc 1
1.1 Evolutia sistemului bancar romanesc in perioada moderna 1
1.2 Sistemul bancar romanesc in perioada 1947-1989 3
1.3 Sistemul bancar romanesc dupa 1990 4
CAP. 2 Evolutia sistemului bancar international 7
2.1 Bancile si intermedierea financiara 7
2.2 Functiile si standardele internationale ale activitatii bancare 10
CAP. 3 Derularea operatiunilor pe piata valutara 13
3.1 Piata valutara 13
3.2 Operatiuni specifice pietei valutare 15
Bibliografie 26


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1
Prezentarea sistemului bancar romanesc
1.1 Evolutia sistemului bancar romanesc in perioada moderna
Institutia bancii, asa cum exista astazi, nu poate fi privita ca fiind creatia unui individ, a unei generatii sau a unui anumit popor. Bancile sunt fructul copt al nevoilor ce au framantat omenirea in decursul timpurilor si care au trebuit sa o urmeze in evolutia sa.
Prima banca in adevaratul sens al cuvantului - sustinea profesorul stefan I. Dumitrescu - se spune ca este aceea infiintata de Dogele Michele XI, cunoscuta sub numele de "BANCA DE VENETIA".
In realitate ea a fost continuarea unei asociatii de bancheri, creditori ai cetatii, care a existat intre 1156-1171.
Se stie ca in Florenta s-a reglementat pentru prima data ca bancherii sa tina registrele si li s-a stabilit obligatia sa inscrie afacerile lor cu cifre romane.
Abia in secolul al XVII-lea incep sa fie infiintate bancile ce se apropie cat mai mult de cele de astazi, unele avand un caracter special de banci de emisiune, iar altele cu caracter de banci comerciale, menite sa faca operatiuni de banca.
In legatura cu primele inceputuri de banca in Romania, profesorul Victor Slavescu in cartea "Istoricul Bancii Nationale a Romaniei (1880-1924)", preciza ca nu se poate vorbi de banci in sensul deplin al cuvantului, decat catre prima jumatate a secolului al XIX-lea.
In 1856, printul Alexandru Ghica al Moldovei acorda dreptul de infiintare a "Bancii Nationale a Moldovei" cu sediul la Iasi, care a fost astfel prima institutie bancara ce-si desfasura activitatea pe teritoriul Romaniei. Banca a fost creata ca urmare a demersurilor unui bancher prusac si a fost concesionata acestuia.
In anul urmator banca a dat faliment, datorita lipsei de fonduri, recurgerii la credite din strainatate, precum si datorita faptului ca, din capitalul subscris, a fost varsat doar o parte.
Viata economica a Romaniei a fost sustinuta de organizatii de credit, infiintate treptat, astfel dupa anul 1859 au inceput sa functioneze si alte banci. Ca urmare a legii adoptata la 24.11.1864, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza a fost infiintata "Casa de depuneri si Consemnatiuni". Aceasta institutie are un rol important, deoarece pana la crearea Bancii Nationale a Romaniei in 1880, a fost principala banca de emisiune pe teritoriul Principatelor Unite.
In 1856 a aparut la Bucuresti, sub denumirea de Banca Romania, o banca care initial a avut atributii de banca de emisiune si de scont. Ulterior, ca urmare a modificarii statutului sau, a pierdut aceste privilegii, desfasurand apoi o activitate pur comerciala. Activitatea acestei banci a continuat pana la nationalizarea sistemului bancar din Romania, in iunie 1948.
In aceeasi perioada au mai aparut si alte banci: "Banca Albina", prima banca cu capital integral romanesc, care si-a inceput activitatea in 1852, la Sibiu; "Creditul Funciar Rural" in 1873; "Creditul Funciar Urban" in 1874, ca si banca Aurora din Nasaud.
Anul 1880 reprezinta o data epocala in istoria creditului in tara noastra, la 17 aprilie fiind infiintata Banca Nationala a Romaniei, a carei istorie, asa cum arata Victor Slavescu se confunda cu insasi istoria economica a tarii noastre.
Institutul central de emisiune a luat fiinta datorita staruintei si muncii catorva fruntasi ai vietii publice de atunci: Ion Ghica, Ion C. Bratianu, Ion Campeanu (primul ei conducator) si altii. Banca Nationala a inceput sa functioneze in decembrie 1880 iar majoritatea capitalului fiind constituit din surse romanesti, astfel incat sa se asigure controlul asupra economiei nationale si, totodata, sa nu existe posibilitatea ca sistemul sau bancar sa fie supus dominatiei straine.
Corespunzator dezvoltarii economice a tarii, la inceput activitatea bancilor se baza, in principal pe acordarea de credite persoanelor particulare. Odata cu industrializarea si implicit, cu dezvoltarea fortelor de productie, a aparut necesitatea concentrarii sumelor disponibile, pentru a fi satisfacute proiectele concepute de proprietarii de pamant, de comercianti si de marii industriasi. Procesul de creare a noilor institutii de credit a fost accelerat prin aportul de capital autohton, apartinand reprezentantilor burgheziei si mosierimii romane, dar si prin infuzia de capital strain.
Dupa 1880, a crescut numarul si importanta bancilor romanesti, peisajul bancar cunoscand o ascensiune numerica, de la numai 5 banci existente intre 1880-1890 la aproape 200, inainte de primul razboi mondial. Printre principalele banci din acea perioada se numarau: "Banca Generala Romana", "Marmorosch Banc & Co.", "Banca de Credit Roman", "Banca Comerciala Romana", banci care erau finantate si prin capital strain. Alaturi de acestea au fost create alte patru banci importante cu capital autohton, Banca Agricola (1894), Banca de Scont (1898), Banca Comertului din Craiova (1898) si Banca Romaneasca (1911), participand apoi la formarea capitalului altor banci, intreprinderi industriale si firme comerciale.
In perioada primului razboi mondial s-a intensificat activitatea bancara in Romania. Ca rezultat al neutralitatii Romaniei, in aceasta perioada au aparut oportunitati noi de comert cu toate partile implicate in conflict. Nivelul ridicat al comertului a adus beneficii sistemului bancar.


Fisiere in arhiva (3):

  • Evolutia Sistemului Bancar - Derularea Operatiunilor Bancare pe Piata Valutara
    • CAPITOLUL 1.doc
    • CUPRINS.doc
    • TEMA REFERATULUI.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!