Evolutia Operatiunilor Valutare in Cadrul Sistemului Bancar din Republica Moldova in Perioada Ianuarie-Septembrie 2010 - Tendinte, Factori, Perspective

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 3 
CAPITOLUL I.DESFSURAREA OPERATUIUNIOR VALUTARE 5 
CAPITOLUL II. EVOLUTIA OPERATIUNILOR VALUTARE
IN CADRUL SISTEMULUI BANCAR 8
CONCLUZIE 12
BIBLIOGRAFIE 13


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Actualitatea temei de cercetare. Functionarea unui sistem bancar stabil, capabil sa presteze servicii moderne si competitive, este unul din factorii de imortanta majora pentru dezvoltarea economiei nationale in conditiile actuale.
Banca Nationala a Moldovei a intreprins masuri orientate cu prioritate spre cresterea gradului de siguranta in activitatea bancilor, spre sporirea capacitatii acestora de a satisface necesitatile economiei nationale. In indeplinirea functiilor lor bancile comerciale efectueaza operatiuni valutare.
Lucrarea de fata are o dubla finalitate: pe de o parte se indreapta asupra studierii operatiunilor active si pasive a bancilor comerciale, pe de alta parte este abordarea a reglementarii acestor operatiuni.
Scopul lucrarii este acela de a contribui la o mai buna intelegere a problematicii legate de aspectele reglementarii operatiunilor valutare.
Sarcinile studiului de caz.In scopul atingerii obiectivului de baza al cercetarii au fost propuse urmatoarele sarcini: 
- Evaluarea contributiei operatiunilor valutare la atingerea unui anumit nivel al variabilelor macroeconomice prin intermediul mecanismului de transmisie; 
- Elaborarea in baza cercetarilor a modelului de simulare a efectelor operatiunilor valutare asupra evolutiei economiei, testarea acestuia si formularea unor concluzii si recomandari pentru sporirea eficientei pietei valutare. Realizarea acestor sarcini este importanta atat din punct de vedere teoretic, deoarece asigura o complexitate sporita a investigatiilor efectuate, cat si din punct de vedere aplicativ, deoarece contribuie la extinderea arealului de solutii pentru problemele cu care se confrunta economia nationala.
Obiectul investigat. Evaluarea efectelor operatiunilor valutare asupra evolutiei economiei.
Subiectul cercetari il constituie operatiunilor valutare si impactul lor asupra evolutiei economiei din Republica Moldova. 
Metodologia cercetarii se bazeaza pe utilizarea metodelor stiintifice de cercetare bazate pe principiile epistemologiei economice. Din ansamblul metodelor si procedeelor folosite in stiinta economica, in cadrul cercetarii au fost utilizate urmatoarele:
- abstractia stiintifica, in scopul sintetizarii si generalizarii principalelor concepte, principii, teorii si legi economice care determina obiectul cercetarii;
-inductia si deductia, care se interconditioneaza si constituie componentele de baza ale procesului de cercetare economica stiintifica;
-metoda analizei, comparatiei, analogiei si sintezei care au permis cercetarea esentei obiectului lucrarii si formularea unor concluzii care speram sa prezinte interes pentru stiinta economica;
Baza informationala o constituie publicatiile si datele statistice ale Bancii Nationale a Moldovei, Departamentului Statistica si Sociologie, Ministerului Finantelor, Ministerului Economiei si Comertului etc. Drept baza metodologica si de informare au servit legile si hotararile Parlamentului si Guvernului Republicii Moldova, actele normative ale Bancii Nationale a Moldovei si alte publicatii de ordin statistic si juridic ce tin de tema de cercetare.
Structura studiului de caz pornind de la obiectivul de baza si sarcinile propuse spre realizare, studiul de caz este conceput cu urmatoarea structura: introducere,doua capitole care reflect continutul de baza al cercetarilor efectuate, concluzii si recomandari, bibliografie si anexe. Studiul de caz este expus pe 6 pagini, 2 figuri, 3 tabele, 1 anexa si 10 surse bibliografice.
In capitolul I "Operatiuni valutare"este identificat locul si importanta operatiunilor valutare in cadrul tranzactiilor, reflectind utilizarea resurselor atrase si evaluarea contributiei acestora la atingerea unui anumit nivel in economie. 
In capitolul II "Tendinte in evolutia operatiunilor valutare in cadrul sistemului bancar"este identificat si argumentat rolul primordial al Bancii Nationale a Moldovei in intreprinderea masurilor orientate cu prioritate spre cresterea gradului de siguranta in activitatea bancilor, spre sporirea capacitatii acestora de a satisface necesitatile economiei nationale.
Capitolul I: DESFASURAREA OPERATIUNI VALUTARE
Operatiunile pe pietele valutare constau in cumpararea si vinzarea de valute si devize, indeosebi convertubile. Principalii operatori pe pietele valutare sunt bancile, bursele de valori si casele de schimb valutar.
Bancile comerciale efectueaza operatiuni pe piata valutara pentru a cumpara o anumita cantitate de valuta necesara in activitatile lor valutare cu clientii pentru a acumula venituri speculative in urma tranzactiilor de cumparare si vinzare a valutelor, precum si pentru acoperirea riscurilor aferente fluctuatiei schimbului valutar.
Operatiunile valutare se desfasoara intre bancile comerciale sau intre banci si clientii lor, prin telefon, telex, fax, etc. Operatiunile efectuate pe piata valutara sunt de doua tipuri: la vedere si la termen. Majoritatea operatiunilor de schimb valutar sunt operatiuni la vedere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Operatiunilor Valutare in Cadrul Sistemului Bancar din Republica Moldova in Perioada Ianuarie-Septembrie 2010 - Tendinte, Factori, Perspective.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!