Evolutia Cursului Leului Moldovenesc in Raport cu Moneda Unica Europeana in Perioada Semestrului I al anului 2009 - Tendinte, Factori, Perspective

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I. CARACTERISTICA GENERALA A MDL SI EURO 4
1.1 Caracteristica MDL. 4
1.2 Caracteristica EURO 4
CAPITOLUL II. DINAMICA MDL IN RAPORT CU EURO IN PERIOADA SEMESTRULUI I AL ANULUI 2009 5
2.1 Prezentarea MDL in raport cu EURO 5
2.2 Descrierea evolutiei cursurilor: tendinte, factori, perspective 6
CONCLUZIE 8
BIBLLIOGRAFIE 9


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE:
Actualitatea temei: Banii sunt un mijloc de schimb. Bendjamin Franclin spunea ca utilitatea banilor deriva din proprietatile pe care ti le ofera atunci, cind dispui de ei, de aici apara si esenta valori valutelor. Studiul de caz este elaborat pentru a pune in evidenta studierea si analiza relatiilor aparute intre diferite valute pe o perioada determinata de timp. Lucrarea este efectuata pentru ilucidarea fluctuatiei leului moldovenesc in raport cu moneda unica europeana, analizand situatia si tendintele acesteia in perioada semestrului I a anului 2009, precum si de a reflecta anumite concluzii aparute in urma cercetarii subiectului. 
Scopul cercetarii: este de a analiza descriere totala a raportului intre valutele studiate. De a observa perspectivele, tendintele si factorii ce ne ofera o astfel de situatie a politicii monetare si valutare. Si deasemenea de a modela anumite capacitati de elaborare a concluziilor si pe seama datelor prezentate.
Sarcinile studiului de caz: sunt de a cerceta evolutia cursului leului moldovenesc in raport cu moneda unica europeana si de a reda materia in esenta sa.
Obiectul investigat: constituie datele privind cursurile MDL si EURO in perioada de primele 6 luni ale anului 2009.
Subiectul cercetari: Banca Nationala a Republicii Moldova, Biroul National de Statistica, Revista ECONOMIST.
Metodologia cercetarii: studierea si analiza rapoartelor, buletinelor si a prognozelor BNM prin utilizarea preponderenta a metodei de convertire a valutelor.
Baza informationala: sursele de informare ale Bancii Nationale a Moldovei, revistele cu privire la deprecierea leului moldovenesc fata de moneda unica europeana si literatura de specialitate editata in Republica Moldova.
Structura studiului de caz: este alcatuit din doua capitole, in care se expune sugestiv sensul si continutul studiului de caz. Primul capitol este orientat spre caracterizarea generala a leului moldovensec si a monedei unice europene. Reprezentarea succinta a provenientei sale istorice, a factorilor si avantajelor acestor valute. Al doilea capitol are un caracter analitic, fiind alcatuit din analiza datelor cu privire la tematica studiului de caz si formularea unor concluzii in baza acestora. Concluzia in care sunt succint expuse ideele principale, inaintate o serie de recomandari si expunerea gandurilor create in baza analizei.
CAPITOLUL I. CARACTERISTICA GENERALA A MDL SI EURO
1.1 CARACTERISTICA MDL
Pregatirile pentru introducerea valutei nationale au inceput inca din anul 1992. In decembrie al aceluiasi an, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat doua documente fundamentale cu privire la valuta si cu privire la asigurarea leului moldovenesc, a fost creat si un comitet special pentru introducerea in circulatie a valutei nationale. La 29 noiembrie 1993 in Republica Moldova a fost introdusa moneda nationala leul moldovenesc -conform cursului de 1000 cupoane pentru 1leu. 
Leul moldovenesc (MDL) este moneda nationala a Republicii Moldova. Un leu este subdivizat in 100 bani. Desenele de pe bancnotele leului moldovenesc sunt opera artistului plastic Gheorghe Vrabie. Monedele si bancnotele MDL sunt in numar mai mare la fel ca si celelalte valute din diferite tari: monede: 5,10,25,50; bancnote:1,5,10,20,50,100,200,500,1000; avand si unele elemente de siguranta:
- filigran umbrit, reprezentind portretul lui Stefan cel Mare orientat spre centru, vizibil la privirea in contralumina;
- firul de siguranta metalizat incorporat intre portretul lui Stefan cel Mare si ghiosul central, vizibil la privirea in contralumina;
- elementul de suprapunere fata-verso: la privirea bancnotei in contralumina conturul exterior al imaginilor soarelui de pe fata bancnotei si semilunii de pe verso trebuie sa coincida, la fel si cercul soarelui cu cercul in care este inscrisa semiluna. La suprapunere litera "V" de pe fata bancnotei si imaginea Columnei lui Traian si a Coloanei Infinitului de pe verso trebuie sa formeze silueta literei " M" (Moldova).
1.2 CARACTERISTICA EURO
Moneda unica este unul din cele mai incitante proiecte economice realizate vreodata. De altfel, implicatiile introducerii unei monede unice pentru o zona atat de intinsa, cu o populatie de peste un sfert de miliard de persoane, depasesc sfera economicului. In plus, Europa este una dintre regiunile cele mai incarcate de istorie din lume.
EURO a aparut in mod obiectiv, ca o necesitate, ca raspuns la sporirea schimburilor comerciale intraeuropene.Numele monedei unice a fost stabilit cu ocazia Consiliului European de la Madrid din 15 -16 decembrie 1995. Problema gasirii unui nume este extrem de delicata.
Ideea de a adauga prefixul EURO la numele monedelor nationale a fost respinsa din cel putin doua motive: ar fi creat confuzie, putand duce la ierarhizarea intre diferitele versiuni ale monedei (euromarca ar fi putut fi perceputa ca fiind mai puternica decat europeseta) si nu s-ar mai fi putut vorbi despre o moneda unica; confuzie s-ar fi putut crea si intre moneda unica si eurovalutele existente pe pietele financiare. Finalmente, dupa discutii complicate, s-a impus denumirea de EURO, considerat a indeplini cele doua conditii mentionate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Cursului Leului Moldovenesc in Raport cu Moneda Unica Europeana in Perioada Semestrului I al anului 2009 - Tendinte, Factori, Perspective.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!