Evoluția creditelor bancare și a produselor de economisire în România

Extras din referat Cum descarc?

I.Evolutia creditarii
Creditul neguvernamental a avansat cu 7,9% in anul 2018, pana la 251 miliarde lei (54 miliarde euro), cu un ritm de crestere a creditelor in lei de 13,4%. Raportul credite/depozite a scazut la 74,5%. Structura creditarii neguvernamentale pe segmente este impartita astfel: 53% sunt credite acordate populatiei si 47% companiilor. Anul 2018 a adus schimbarea structurii creditelor acordate mediului privat. Astfel, ponderea creditelor in lei reprezenta 66% din total credite -  cel mai ridicat nivel post 1996. Creditul acordat companiilor nefi nanciare si populatiei ar urma sa creasca anual in medie cu 5,8% in perioada 2019-2021, potrivit Raportului BNR.
Strategiile bancare arata ca in urmatorii 3 ani, creditarea corporatiilor ar urma sa aiba cel mai ridicat ritm anual de crestere, de 10,9% (cu o crestere de aproape 13% in 2019). In cazul IMM-urilor, creditarea ar urma sa creasca cu un ritm anual de 6,9%, in timp ce creditul acordat populatiei ar urma sa creasca cu un ritm anual de 3,4%.
Pe segmentul populatiei s-a inregistrat o crestere a creditelor noi acordate cu dobanda fixa, 25,5% din imprumuturile ipotecare si 80% din creditele de consum acordate in intervalul martie 2018-martie 2019 fiind cu dobanda fixa. Statisticile Bancii Nationale a Romaniei arata ca creditele ipotecare oferite prin programul guvernamental ,,Prima casa" se mentin la un nivel important, reprezentand 31 % din fluxul de credite ipotecare noi (3,8 miliarde lei -  date anualizate la martie 2019), respectiv 45 % din stocul creditelor ipotecare (34 miliarde lei).
Creditarea companiilor
Cand se pune problema accesarii de finantare, studiile arata ca firmele se confrunta cu probleme precum insuficienta garantiilor eligibile, lipsa de know-how pentru a structura proiecte viabile din punct de vedere financiar, subcapitalizarea companiilor (in Romania, 40% din companii au capital negativ), birocratie, proceduri excesive de obtinere a fondurilor UE si un nivel scazut de educatie financiara.
Daca analizam performantele economice si financiare ale companiilor nefinanciare observam ca in cazul ROE, avansul a fost de 0,5 puncte procentuale pana la 17,1%, in timp ce ROA a atins nivelul de 6,9% (comparativ cu 6,5% in luna iunie 2017). Raportul intre creditul comercial si creditul financiar este de aproximativ 3:1, ceea ce creste riscul de blocaj financiar, de insolventa. De altfel, companiile aflate in procedura insolventei sunt responsabile pentru 43% din portofoliul de credite neperformante aflate in bilanturile institutiilor de credit, arata datele BNR.
Rata creditelor neperformante aferenta companiilor nefinanciare s-a ajustat cu 3,6 puncte procentuale, pana la 8,5% in decembrie 2018. Rata creditelor neperformante pentru IMM a ajuns la 10%. Studiile arata ca in Romania nu este inca inradacinata o cultura a IMM-urilor, mai mult de jumatate din companiile infiintate disparand in cel mult 10 ani de la data inregistrarii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia creditelor bancare si a produselor de economisire in Romania.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!