Evoluția creditelor bancare și a produselor de economisire în România

Cuprins referat Cum descarc?

- Evolutia creditelor bancare pe o perioada de 5 ani
- Evolutia dobanzii la credite
- Evolutia creditelor pe tipuri - de consum si imobiliare
- Evolutia produselor de economisire si a castigurilor aferente lor


Extras din referat Cum descarc?

1. Evolutia creditelor in ultimii ani
La 10 ani de la criza financiara din anul 2008, sanatatea sectorului bancar romanesc este robusta, dar cu vulnerabilitati in crestere. Anii ulteriori debutului crizei au fost marcati de presiune asupra profitabilitatii bancilor. Aceasta presiune s-a asociat partial cu o evictiune de creditare a sectorului real concretizata in dezintermediere, dar si cu recunoasterea cu intarziere a unor pierderi, respectiv o crestere semnificativa a cheltuielilor cu provizioanele aferente riscului de credit, pe fondul majorarii ratelor de nerambursare si a contractiei valorii de piata a garantiilor asociate creditelor. 
Prin strategiile adoptate de banci, completate de mixul de politici monetare, micro- si macroprudentiale, precum si pe fondul unui cadru macroeconomic favorabil, in special in ultimii trei ani, sectorul bancar romanesc a cunoscut o imbunatatire a principalilor indicatori prudentiali si financiari. Totusi, s-au conturat o serie de noi provocari. Legatura dintre riscurile asociate sectorului bancar si riscurile aferente sectorului guvernamental s-a intensificat.
Cadrul legislativ in domeniul bancar a cunoscut modificari importante, inclusiv in sensul asigurarii unei mai bune protectii a consumatorului. Profitabilitatea sectorului bancar, situata in prezent la un nivel record, ar putea fi afectata atat de normalizarea ratelor de dobanda la nivel global, cat si de o noua etapa de crestere a ratelor de nerambursare, in eventualitatea modificarii contextului economic si fiscal favorabil. Strategiile institutiilor de credit s-au ajustat de-a lungul ultimului deceniu, conducand la schimbari ale structurii bilantiere si ale pietei bancare, aceasta micsorandu-se cu opt banci, circa 16 000 de angajati si 2 000 de unitati de lucru.
In cei 10 ani de la criza financiara, principalele modificari structurale in bilantul bancilor au vizat: diminuarea vulnerabilitatii asociate riscului valutar, prin reducerea semnificativa a aportului creditelor in valuta in totalul creditelor (de la 58 la suta in 2008 la 35 la suta in septembrie 2018 ), pe fondul masurilor micro- si macroprudentiale adoptate in acest sens si al reducerii ratelor de dobanda la creditele in lei, reorientarea creditarii catre segmentul populatiei, sustinuta de creditarea ipotecara, cresterea semnificativa a creantelor fata de administratia publica (de la 5 la suta in anul 2008 la 21 la suta in septembrie 2018), reducerea treptata a dependentei de finantarea externa (de la 31 la suta in anul 2008 la 9 la suta in anul 2018) si substituirea acesteia cu depozite interne, cu precadere de la populatie (40 la suta din bilant in anul 2018). 
Ca volum, finantarea externa s-a diminuat cu 15,3 miliarde euro din martie 2009 si pana in septembrie 2018. In acest context bilantier, in ultimul deceniu, raportul intre credite si depozite a cunoscut o ajustare graduala, de la 130,8 la suta in decembrie 2008 la 79 la suta in septembrie 2018. In septembrie 2018, rata fondurilor proprii totale atingea un nivel de 19,97 la suta (cu 6,2 puncte procentuale mai mult decat in decembrie 2008). Dinamica pozitiva a solvabilitatii a fost alimentata de aporturile de capital ale bancilor, de o politica de dividende prudenta, de reorientarea catre creditarea de tip retail si de cresterea expunerilor tratate de cadrul de reglementare actual ca fiind lipsite de risc de credit, dar care confera o lichiditate superioara.
Lichiditatea s-a mentinut consistenta de-a lungul ultimului deceniu, principalii indicatorii fiind adecvati. In acest interval, crizele la nivelul tarilor de origine a capitalului unor banci care detin filiale sau sucursale in Romania (de exemplu, criza datoriei in Grecia sau Cipru) nu au avut efecte disruptive.
Numarul bancilor din Romania s-a redus treptat pana la 35 in septembrie 2018 (dintre care 7 sunt sucursale ale unor institutii de credit straine), fata de 43 de banci care activau pe teritoriul Romaniei in anul 2009.
Industria bancara din Romania poate si isi doreste sa contribuie pe mai departe la dezvoltarea durabila a Romaniei si a societatii romanesti per ansamblu. Institutiile de credit au o contributie substantiala la cresterea economica si la reducerea excluziunii sociale si financiare. Este un deziderat a carui atingere poate fi accelerat, in conditiile unui cadru normativ echilibrat si predictibil, un cadru care sa permita cresterea atractivitatii pietei locale si valorificarea pe deplin a potentialului industriei, in beneficiul final al tuturor romanilor.
Aproximativ 75% din activele sectorului bancar din Romania sunt detinute de institutii cu capital strain in 2018, tendinta descendenta fata de nivelul de 91,3% inregistrat la sfarsitul anului 2016. Premisele de accentuare a procesului de consolidare a sectorului bancar prin fuziuni si achizitii se mentin, in contextul intensificarii competitiei, a nevoii de acoperire a costurilor operationale, inclusiv prin majorarea cotei de piata detinute si a deciziilor la nivel de grup de renuntare la anumite piete.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia creditelor bancare si a produselor de economisire in Romania.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

BNR - Raport asupra stabilitatii financiare decembrie 2018 Anul III (XIII), nr. 6 (16) Serie noua
Banca Nationala a Romaniei, Raport asupra stabilitatii financiare
Raport BNR 2019
Ziarul BURSA #Companii
BANCI | Stirea Zilei
1. BNR
2. Prezentari si interviuri
Alte situri si statistici online


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!