Evoluția creditelor bancare și a produselor de economisire în Olanda

Extras din referat Cum descarc?

OLANDA
Locatie : Europa de Vest
Statutul UE : membru din 1952
Olanda este un membru fondator al Uniunii Europene, situat in nordul Europei
Numele oficial al tarii este Regatul Tarilor de Jos.
Suprafata : 41.526 kmp, din care 24% sub nivelul marii. 
Limbi oficiale: neerlandeza, friziana (in provincia Friesland) (80% 
de populatie -  vorbitori de limba engleza)
Populatia: 16,15 milioane (locul 11 in Europa), adica 2,16% din populatia Europei, din care populatie activa 44,1% - 7,1 milioane locuitori
Densitatea populatiei: 462 loc/kmp (locul III in Europa, dupa Malta -1266 si Slovenia - 494); densitate de 14,4 ori mai mare decat media europeana. Concentrarea maxima a populatiei in partea vestica
Religia: Romano-catolica (36%); protestanta reformata (20%); neoreformata (8%)
Produse importate: masini si utilaje, produse textile, autovehicule si utilaje de transport, fonta si otel, confectii, produsele industriei alimentare, metale neferoase.
Produse exportate: masini si utilaje, produse chimice, titei, carne, fonta si otel, zarzavaturi, flori, gaze naturale.
Moneda oficiala: EURO.
Olanda este unul din cele sase state europene semnatare ale Tratatului de infiintare a Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului - CECO (Paris, 18 aprilie 1951), Tratatului de infiintare a Comunitatii Europene pentru Energie Atomica - EURATOM (Bruxelles, 17 aprilie 1957) si Tratatului de infiintare a Comunitatii Economice Europene - CEE (Roma, 25 mai 1957).
ECONOMIE
Valuta : EUR (Euro)
Populatie (2018) : 17181084 (+ 0,01%)
Economia Olandei este foarte diversificata, cu sectoarele principale, de la un sector agricol extrem de mecanizat si pescuitul pana la produse metalice si ingineresti, masini si echipamente electronice, produse chimice, petrol, constructii si microelectronica. Datorita locatiei geografice strategice a Olandei, alte parti importante ale economiei sunt cele care obtin avantaje din locatia olandeza: comert international, bancar si transport.
Liberalismul a transformat Olanda intr-o campioana din punct de vedere economic
-  2004 -  2005- In 2004 au aparut primele semne de redresare economica, dupa declinul economic a atins un nivel critic in 2003, cu un spor timid de 1,7%. Dar revenirea economica nu a putut fi sustinuta de cerere, iar cresterea economic a s-a scazut in 2005 la 0,9%.
-  2006 - 2007 Economia olandeza s-a redresat in 2006, inregistrand o crestere de 3%, superioara mediei din zona euro (2,5%). In 2007, Olanda s-a mentinut pe un trend superior zonei euro, atingand o rata de crestere de 3,9%, cea mai mare din ultimii 8 ani. O contributie determinanta la relansare a avut-o cresterea exporturilor, din care reexporturile au avut o pondere semnificativa, confirmand inca o data reputatia de comercianti a olandezilor. Un efect pozitiv l-a avut sporirea consumului intern, precum si cresterea productiei de gaze naturale in a doua parte a anului. De asemenea, in aceasta perioada au fost implementate reforme majore pe piata muncii si in domeniul sistemelor de pensii, asigurari sociale si sanatate, care au avut ca rezultat imbunatatirea gradului de utilizare a fortei de munca si cresterea productivitatii.
-  2008 - 2011 Olanda a inregistrat in 2008 o crestere economica de numai 1,8%, fata de 3,9% in anul 2007. In anul 2009, economia olandeza a intrat in recesiune, produsul intern brut scazand cu 3,5%, in 2010 revenind pe un trend pozitiv, si crescand cu 1,7%. In anul 2011 cresterea economica a fost doar 1,2%.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia creditelor bancare si a produselor de economisire in Olanda.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!