Evolutia creditelor bancare si a produselor de economisire in Luxemburg

Cuprins referat Cum descarc?

1. Despre Luxemburg ...2
2. Analiza indicatorilor ...6
2.1 Indicatori care exprima gradul de patrundere geografica si demografica a produselor si serviciilor bancare . .6
2.2 Indicatori ai gradului de acces pe piata bancara . . .8
2.3 Indicatori care exprima marimea sistemului bancar 10
2.4 Numar de banci straine si nationale in cadrul sistemului bancar . 10
2.5 Indicatori de exprimare ai stabilitatii financiare a sistemului bancar 11
3. Concluzii .13
4. Bibliografie .16


Extras din referat Cum descarc?

Luxemburg este una dintre cele mai mici tari din Europa cu o suprafata de circa 2,586 km2. In vest se margineste cu provincia belgiana Luxembourg care are aproape o suprafata dubla fata de cea a tarii (4.443 km2).
Economia stabila, puternica a Luxemburgului, prezinta crestere moderata, inflatie redusa si somaj redus. Serviciile, in special cele legate de banci, ocupa un segment tot mai important al economiei. Luxemburgul are legaturi comerciale si financiare in special cu Belgia si Olanda, si ca membru al UE, se bucura de avantajele pietei libere europene. 
Luxemburg are cel mai mare PIB pe locuitor din lume. Somajul a fost de 4.9%din forta de munca in 2018 .In anul 2009, investitiile straine directe in Luxemburg au fost de 27,2 miliarde dolari. Totodata, Luxemburg a investit aproape 15 miliarde de dolari in alte tari.
Dupa anii '70 cand a avut loc criza structurala a siderurgiei, datorata in principal supracapacitatii de la nivel mondial, a avut loc dezindustrializarea accelerata a economiei luxemburgheze, locul siderurgiei fiind luat de sectorul financiar-bancar. 
Momentul de varf al dezvoltarii sectorului financiar-bancar a fost atins in anii '90, fiind favorizat de implementarea unui cadru legal favorabil si a unui regim fiscal avantajos -  secretul bancar si regimul flexibil in materie de provizionare bancara, eficacitatea supravegherii prudentiale si transpunerea rapida a directivelor Uniunii Europene. 
Luxemburg, al doilea mare centru international pentru fonduri de investitii si pe locul al 13-lea pe piata financiara mondiala, este in cautarea unui nou model financiar, care sa genereze prosperitate economica, in perspectiva renuntarii la secretul bancar in 2015. 
In 2008, inaintea crizei financiare, sectorul financiar asigura aproape jumatate din veniturile fiscale ale tarii. Bancile Marelui Ducat vor sa scape de imaginea de centru financiar offshore, de paradis fiscal putin interesat de provenienta capitalului.
Decizia din 2015 a creat insa o unda de soc pe piata financiara din Ducat si a provocat retrageri masive de capital din partea clientilor straini.
Aprobarea de catre Luxemburg a schimbului automat de informatii fiscale de la 1 ianuarie 2015, privind conturile detinute de non-rezidenti, obliga bancile sa faca ordine. Astfel,acestea nu pastreaza decat clientii care au declarat autoritatilor fiscale din tarile de origine existenta conturilor din Luxemburg, iar restul sunt invitati sa plece. Bancile din Luxemburg trebuie sa se concentreze in aceste conditii pe clientii cu averi mai mari, de 20-30 de milioane de euro, segment unde exista o concurenta puternica din partea Elvetiei, precum si a unor noi jucatori proveniti in special din Asia.
Un studiu realizat de compania de consultanta PWC arata ca activitatile de administrare a averilor din Luxemburg se afla la o rascruce, cu o crestere estimata pentru 2014 la 7%, comparativ cu 18% in Elvetia si 21% in Singapore si Hong Kong.
In mod traditional, Luxemburg a fost cunoscut pentru asigurarea intimitatii pentru investitori. Cu toate acestea, Luxemburgul va deveni mai putin cunoscut ca tara pentru conturi secrete si clandestine ca urmare a semnarii FATCA(Foreign Account Tax Compliance Act), care accepta Luxemburgul sa impartaseasca informatii cu privire la activele detinute de cetatenii si rezidentii americani la autoritatile fiscale.
In sectorul bancar privat din Luxemburg, totusi, exista inca institutii financiare care spun ca ofera conturi bancare private confidentiale, de exemplu, exista conturi numerotate pentru a pastra identitatea unui client. Dar acest lucru nu inseamna neaparat ca contul clientilor nu este cunoscut autoritatilor fiscale, mai ales ca reformele sunt din ce in ce mai regulate, deoarece presiunile asupra tarilor sunt afectate de erodarea secretului asociat cu banca offshore din Luxemburg si din alte parti.
O alta caracteristica a Luxemburgului este ca majoritatea deponentilor straini provin din Europa, mai ales din Franta, Belgia si Germania, astfel ca sectorul financiar al tarii trebuie sa se diversifice si sa se internationalizeze.
Luxemburg este initiatorul euro-obligatiunilor, consolidandu-si pozitia de principal centru financiar international prin diversificarea in materie de obligatiuni externe, obligatiuni de stat si depozite la bancile centrale din Elvetia si Germania. Luxemburgul ocupa locul intai pe piata financiara europeana in gestionarea activelor prin intermediul organismelor de plasament colectiv.
Avantul sistemului financiar-bancar luxemburghez s-a datorat in mare parte unor avantaje legislative si de reglementare in cele mai diverse planuri: flexibilitatea autoritatilor administrative si fiscale cu privire la controlul prudential si la previzionarea riscurilor, reglementarile permisive ale activitatii financiare, absenta initiala a rezervelor minime obligatorii (conditie impusa ulterior o data cu crearea Bancii Centrale Europene in 1998), functionarea unui sistem legislativ (legat de sistemul financiar-bancar) cu caracter puternic inovator si instaurarea progresiva a unui puternic si bine pazit secret bancar (si de ale carui avantaje Luxemburga profitat cat mai mult, asa explicandu-se neparticiparea la schimbul automat de informatii in domeniu).


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia creditelor bancare si a produselor de economisire in Luxemburg.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. http://www.bcl.lu/en/index.php
2. http://www.bcl.lu/en/publications/rapports_annuels/Annual_report_2009/all_doc.pdf
3. http://www.statistiques.public.lu/fr/acteurs/statec/index.html
4. http://www.abbl.lu/
5. http://www.kpmg.com/LU/en/IssuesAndInsights/Pages/default.aspx
6. http://www.cssf.lu/index.php
7. http://www.abbl.lu/sites/abbl.lu/files/wysiwyg/ABBL_RA%202010.pdf
8. http://www.abbl.lu/statistics/statistics/banking-sector
9. http://www.luxembourg.public.lu/fr/index.html
10. http://www.pwc.com/lu/en/banking/docs/pwc-banking-luxembourg.pdf
11. http://www.kpmg.lu/Download/Brochures/2009/LuxembourgBanks_Insights09.pdf
12. http://www.kpmg.com/LU/en/IssuesAndInsights/Articlespublications/Documents/Luxembourg%20Banks%20Insight%202010.pdf
13. https://www.worldbank.org/en/country/luxembourg 
14. https://europa.eu/european-union/about-eu/countries/member-countries/luxembourg_en 
15. https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/lu/Documents/financial-services/lu_10-year-retrospective-luxembourg-financial-sector.pdf


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!