Evolutia agregatului monetar M3 in trimestru II al anului 2016

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
1.ESENTA SI INDICATORII AGREGATELOR MONETARE 4
1.1. Esenta agregatelor monetare 4
1.2. Indicatorii dinamici agregatului monetar M3 6
2. ANALIZA EVOLUTIEI SI PERSPECTIVELE AGREGATULUI MONETAR M3 IN TRIMESTRU II AL ANULUI 2016 7
2.1. Calcularea indicatorilor de dinamica si factorii de influenta a agregatului monetar M3  7
2.2. Tendintele si perspectivele agregatului monetar M3 9
Incheiere  10
Bibliografie  11


Extras din referat Cum descarc?

Actualitatea temei. Agregatul monetar M3, fiind cel mai larg agregat monetar, reda cel mai bine situatia masei monetare in circulatie la un moment dat, iar studiu evolutiei acestui indicator monetar constituie, in prezent, unul din factorii ce sunt luati in calcul de autoritatile monetare in procesul de elaborare si realizare a politii monetare.Toate acestea confirma ca tema propusa spre cercetare este actuala si la moment. 
Scopul prezentei lucrari este de a analiza aspectele teoretice si cele ce tin de evolutia si componenta agregatului monetar M3, precum si de a identifica tendintele si perspectivele pe termen scurt a acestui indicator.
In vederea realizarii acestui scop au fost stabilite urmatoarele sarcini:
-evidenta agregatului monetar M3
-evidenta instrumentelor de cercetare a agregatului monetar M3
-aplicarea calculelor privind evolutia indicatorilor agregatului monetar M3
Obiectul cercetat in prezenta lucrare este agregatul monetar M3 si componenta acestuia.
Subiectul cercetat este dinamica agregatului monetar M3 in trimestrul II al anului 2016
Metodele de cercetare a prevalat metoda monografica, analiza si sinteza, inductie si deductie, observare si selectare, modelarea economica. 
Baza informationala drept suport metodologic in procesul de cercetare au servit un sir de surse bibliografice ale autorilor autohtoni, romani si rusi, cum sunt: Statistica financiar-bacara, Basno, Dardac, Floricel, Moneda, credit, banci, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1997, Rapoartele BNM privind statistica monetara // www.bnm.md/agregate monetare.
Prezenta lucrare este structurata in Introducere, 2 capitole, Incheiere si Bibliografie In Introducere este redata actualitatea temei cercetate, scopul si obiectul cercetarii, sunt trecute in revista si metodele de cercetare utilizate. 
Lucrarea a fost structurata in doua capitole si anume capitolul I ,,Esenta si indicatorii agregatelor monetare " prezinta o sinteza asupra conceptelor de masa monetara si agregate monetare. Capitolul II ,,Analiza evolutiei si perspectivele agregatului monetar M3 in trimestrul II al anului 2016" analiza principalilor indicatori ce caracterizeaza dinamica agregatelor monetare in trimestrul II al anului 2016.
In Incheiere sunt expuse principalele concluzii pe marginea cercetarii efectuate.
Bibliografia contine 15 surse utilizate la elaborarea acestei lucrari.
1. ESENTA SI INDICATORII AGREGATELOR MONETARE 1.1. Esenta agregatelor monetare 
Totalitatea instrumentelor care pot functiona ca mijloc de circulatie si de plata in cadrul unei tari formeaza masa monetara. In scopul optimizarii masei monetare este necesara existenta unui mecanism practic cu ajutorul caruia se poate analiza volumul si structura ei. In acest scop fiecare autoritate monetara stabileste, tinand cont de mai multe criterii, anumiti indicatori monetari - agregate monetare care sa le permita reglarea masei monetare in circulatie.
Monica Roman in lucrarea Statistica financiar-bancara defineste agregatul monetar ca fiind o parte constitutiva a masei monetare (disponibilitati monetare si semimonetare), parte automatizata prin functiile ei specifice, prin agenti economici specializati care emit instrumente de schimb si de plata, prin institutiile financiar bancare care le pun in circulatie, prin fluxurile reale pe care le mijlocesc 
Astfel, agregatele monetare sunt indicatori ce redau structura si marimea masei monetare existente in circulatie, la un moment dat. Putem defini un agregat monetar ca fiind un grup de active monetare ce au acelasi nivel de lichiditate sau care pot fi grupate in aceeasi categorie in functie de anumite criterii stabilite de catre banca nationala.
Dat fiind faptul ca agregatul monetar reprezinta un instrument util politicii monetare, motiv pentru care selectarea agregatelor monetare trebuie sa ofere raspunsuri asupra caracterului politicii monetare si efectul acesteia in economia reala, selectarea lor se face dupa mai multe criterii : 
a. eficacitatea agregatelor monetare,care prevede capacitatea acestora de a se constitui in obiective intermediare ale politicii monetare. Acestea trebuie sa ofere informatii complexe si sa atraga atentia asupra evolutiei comportamentului agentilor economici. 
b. caracterul controlabil, evidentiaza influenta pe care o poate exercita autoritatea monetara atunci cand se constata ca evolutia unui agregat nu este corespunzatoare si se incearca corijarea acestuia. 
c. disponibilitatea statistica, desemneaza calitatea agregatului monetar de a fi rapid disponibil si in masura de a permite autoritatilor monetare o reactie rapida. In general, se recomanda agregate mai restranse, mai usor de calculat.
Chiar daca principiile de definire a agregatelor sunt aceleasi, numarul si structura agregatelor monetare difera in general de la tara la tara, in functie de etapa de dezvoltare si evolutia economica specifica, de stadiul pietei financiare sau de cerintele imediate sau de perspectiva ale practici monetare. 
In general, masa monetara poate fi structurata in urmatoarele agregate monetare : 
1) agregatul M1 regrupeaza toate mijloacele de plata efective si depunerile in conturi curente, deci toate mijloacele banesti cu circulatie curenta, este cea mai activa componenta a masei monetare, in sensul ca intermediaza cel mai mare numar de acte de vanzare-cumparare din economie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia agregatului monetar M3 in trimestru II al anului 2016.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Legea cu privire la Banca Nationala a Moldovei: nr. 548-XIII din 21.07.95. In: Monitorul Oficial al Republicii Moldova. 1995, nr. 56-57 II. Lucrari stiintifice
2.BASNO, C.; DARDAC, N., Moneda, credit, banci. Bucuresti: Editura Didactica si Pedagogica, 1999, 440 p.
3.CIOTEI, C. N. Finante-moneda, credit-banci. Bucuresti: Romania de Maine, 1999. 251 p. 
4.DARDAC, N. ; VASCU, T. Moneda - credit : vol. 1. Bucuresti: Editura ASE, 2002. 181 p.
5.DARDAC, N, ; BARBU, T. Moneda, banci si politici monetare. Bucuresti: Editura Didactica si Pedagogica, 2005. 440 p.
6.RADULESCU, E, T. Inflatia, marea provocare. Bucuresti: Editura Enciclopedica, 1999. 174 p.
7.ROSCA, Teodor. Moneda si credit. Cluj-Napoca: Sarmis, 1996. 304 p.
8.STRATULAT, Oleg. Moneda si credit: [in 2 vol.] Chisinau: ASEM, 2014. - ISBN 978-9975- 75-684-6. Vol. I. -2014
9.TUDORACHE, Dumitru. Moneda, banci, credit. Bucuresti: Sylvi, 2003. 250 p.
10.TURLIUC, V ; COCRIS, V. Moneda si credit. Bucuresti: Editura Economica, 2005. 250 p III. Surse statistice si de date
11. Agregatele monetare.[online].[citat 12 ianuarie 2017] Diponibil< http://bnm.md/md/agregate_monetare> 
13. Buletin lunar (aprilie - iunie 2016). [online]. [citat 12 ianurie 2017] Disponibil < http://bnm.md/md/monthly_bulletin/2011 >
14. Rapoarte asupra inflatiei. [online]. [citat 12 ianuarie 2017] Disponibil < http://bnm.md/md/inflation_report_mp>
15.Rapoarte de politica monetara [online].[citat 12 ianuarie 2017] Disponibil <http://bnm.md/md/monetary_policy_report>


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!