Evaluarea riscului de țară de către agențiile de rating - abordare comparativă

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1: ASPECTE GENERALE SPECIFICE RISCULUI DE TARA 3
CAPITOLUL 2: AGENTIILE DE RATING 5
2.1. Standard & Poor's Rating Group 5
2.2. Moody's Investors Service 6
2.3. Fitch-IBCA 8
CAPITOLUL 3: EVALUAREA RISCLUI DE TARA AL ROMANIEI 10
CONCLUZII 12
BIBLIOGRAFIE 13


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1: ASPECTE GENERALE SPECIFICE RISCULUI DE TARA
Riscul de tara reprezinta un concept complex si controversat, intrucat nu se poate vorbi de o abordare metodologica unitara. Aparitia si dezvoltarea acestuia s-a realizat ca urmare a intensificarii, dupa perioada celui de-al doilea razboi mondial, a imprumuturilor acordate de diferite institutii financiare unor guverne sau firme straine. In sens larg, riscul de tara reflecta probabilitatea de a inregistra pierderi financiare din afacerile internationale, ca urmare a unor evenimente economice, politice si sociale specifice unei tari . 
In componenta riscului de tara sunt incluse alte doua riscuri: riscul suveran si riscul de transfer. Riscurile ce tin de datoria externa publica sau public garantate pot fi grupate potrivit denumirii de risc suveran. Acesta face referire la probabilitatea ca un stat suveran sa nu poata sau sa nu doreasca sa isi plateasca datoriile publice externe sau public garantate, din cauze ce tin de controlul guvernului statului respectiv. De asemenea, riscul suveran este stras legat de schimbarile politice si performantele economice ale tarii. Riscul de transfer se desfasoara la nivel macroeconomic si reflecta posibilitatea ca guvernul sa nu doreasca sau sa nu poata asigura firmelor private valuta ceruta in schimbul monedei nationale, necesara achitarii obligatiilor externe. Acesta apare, in general, in acele tari care se confrunta cu un deficit cronic al balantei de plati, in care schimburile valutare sunt controlate de catre guvern. 
Materializarea riscului de tara poate fi determinata de anumite evenimente pe care firma investitoare nu le poate controla, iar cauzele producerii acestor evenimente nu pot fi eliminate. Asadar, firma poate preconiza eventualele evenimente posibil a fi produse, iar pentru evitatea riscului poate alege sa nu investeasca, sau va alege o forma de internationalizare potrivita nivelului de risc al tarii gazda.
Pierderile aferente materializarii -riscului de tara reprezinta diferenta dintre veniturile prevazute a se realiza si veniturile concret realizate ca urmare a derularii afacerilor aflate sub stapanirea riscului de tara. In cazul investitiilor straine, acestea sunt concretizate sub mai multe forme :
Pierderi de oportunitati- determinate de blocarea profiturilor obtinute in urma investitiei realizate;
Pierderi reale- sumele investite nu se mai pot recupera din tara gazda;
Costuri suplimentare- ca urma a adoptarii unor strategii de reducere/evitare a efectelor negative aparute dupa materializarea riscurilor. 
Dandu-si seama de nivelul de risc si pierderile potentiale aferente unei tari, firmele transnationale vor avea de ales intre a patrunde pe acea piata sau nu. 
Situatiile ce pot declansa materializarea risclui de tara sunt reprezentate de anumite evenimente care afecteaza atat profitabilitatea, cat si recuperarea investitiei. Aceste evenimente sunt de naturi diferite :
-  de natura economica- scaderea continua a cresterii economice, scaderea puternica a incasarilor din export, cresterea rapida a costurilor de productie, cresterea ratei inflatiei,etc.;
-  de natura politica- razboi, acte teroriste ale unor grupari separatiste, invazie militara straina, conflicte generate de interesele politico-economice,etc.;
-  de natura sociala- aparitia unui razboi civil, conflicte de natura religioasa, distribuirea inegala a veniturilor, contradictii intre clase sociale,etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea riscului de tara de catre agentiile de rating - abordare comparativa.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Anton S.G., ."Institutii financiar-bancare internationale", Editura C.H.Beck, Bucuresti, 2013;
2. Dudian M., ,,Evaluarea riscului de tara", Editura All Back, Bucuresti, 1999;
3. Lazarescu S., ,,Rating financiar", Editura ASE, Bucuresti, 2003;
4. Paun C., Paun L., ,,Riscul de tara", Editura economica, Bucuresti, 1999.
1. https://www.spratings.com//en_US/understanding-ratings#firstPage ;
2. https://www.standardandpoors.com/en_US/web/guest/home;
3. https://www.moodys.com/;
4. https://www.fitchratings.com/site/home;
5. https://tradingeconomics.com/romania/rating;
6. https://countryeconomy.com/ratings/romania ;
7. https://www.investopedia.com/terms/f/fitch-ratings.asp.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!