Evaluarea Riscului de Rată a Dobânzii la Banca Transilvania prin Metoda Repricing Gap

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Principalele surse ale riscului de dobanda o reprezinta corelatiile imperfecte dintre data maturitatii (pentru ratele fixe de dobanda) sau data actualizarii pretului (pentru rate de dobanda variabile) aferente activelor si pasivelor purtatoare de dobanda, evolutia adversa a curbei ratei radamentului (evolutia neparalela a randamentului ratelor de dobanda a activelor si pasivelor purtatoare de dobanda), corelatia imperfecta in ajustarea ratelor castigate si platite pentru diferite instrumente financiare cu caracteristici de actualizare a pretului asemanatoare si optiunile incorporate in produsele Bancii.
Activitatile de gestionare a activelor si datoriilor purtatoare de dobanda se desfasoara in contextul expunerii Bancii la fluctuatiile ratei dobanzii. In general, Banca este mai sensibila la instrumentele in moneda straina intrucat activele inregistrate in moneda straina purtatoare de dobanda au o durata mai mare desi ajustarea dobanzilor se face corelat cu datoriile purtatoare de dobanda inregistrate in moneda straina
Riscul ratei dobanzii este gestionat in principal prin monitorizarea GAP-ului (necorelarilor) privind rata dobanzii si printr-un sistem de limite si indicatori aprobati pe benzi (intervale de timp) de reasezare a preturilor. Comitetul Tehnic pentru Administrarea Activelor si Pasivelor este organismul care monitorizeaza respectarea acestor limite, fiind asistat in monitorizarea zilnica a acestor limite de catre Directia de Trezorerie.
Modelul gap-ului intre activele si pasivele sensibile
Analiza de sensibilitate ia in calcul variatiile de dobanda incarsata ( incazul activelor) si de dobanda platita ( incazul pasivelor) in functie de schimbarile ratelor de dobanzii pe piata, luand in consideratie efectul schimbarii ratelor de dobanzii asupra valorii activului respectiv.
In analiza de senzitivitate privind variatia ratei de dobanda Banca a calculat impactul asupra marjei de dobanda aferenta urmatoarelor exercitii financiare, in functie de data de schimbare/reasezare a dobanzilor activelor si pasivelor bilantiere, astfel: Banca a impartit activele si pasivele purtatoare de dobanda in cele cu dobanda fixa si cele cu dobanda variabila, iar fiecare dintre categorii au mai fost impartite pe urmatoarele benzi in functie de data reasezarii/modificarii dobanzii: sub 6 luna, 6-12 luni, 1-3 ani , 3-5 ani peste 5 ani. Ratele de dobanda pentru moneda locala si principalele monede straine la 31 decembrie 2012 si 2011 au fost urmatoarele:
Sursa: Situatii Financiare Individuale 31 decembrie 2012, Banca Transilvania S.A
Banca are stabilite limite cu privire la pozitia de rata de dobanda cuantificata sub forma senzitivitatii bilantului si calculata ca fiind modificarea valorii actualizate a activelor si pasivelor ca urmare a unei cresteri/scaderi cu 1% a ratelor de dobanda din piata (o presupusa deplasare paralela a curbei randamentului).


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea Riscului de Rata a Dobanzii la Banca Transilvania prin Metoda Repricing Gap.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!