Evaluarea Riscului de Audit

Cuprins referat Cum descarc?

1. RISCURI IN AUDIT 3
1.1 Riscuri specifice intreprinderii 3
1.2. Riscuri legate de natura operatiilor 5
1.3. Riscuri legate de proiectarea si functionarea sistemului contabil si al sistemului de control intern 6
2 IMPORTANTA RELATIVA 6
3 RISCUL DE AUDIT 7
BIBLIOGRAFIE 11


Extras din referat Cum descarc?

1. RISCURI IN AUDIT
Riscul de audit este riscul ca auditorul sa exprime o opinie de audit incorecta atunci cand exista erori semnificative in situatiile financiare. Auditorul nu poate controla totul si toate operatiunile, ci folosind proceduri specifice, cauta sa obtina un grad rezonabil de certitudine ca situatiile financiare ale intreprinderii sunt corect intocmite. 
Controlul obiectivelor in cadrul unui audit financiar se planifica in functie de factorii de risc si de importanta relative a acestora, care difera de la intreprindere la intreprindere. In functie de aceste riscuri:
- se aleg procedeele de lucru;
- se stabileste intinderea testelor si sondajelor;
- se precizeaza data si succesiunea interventiilor.
Riscurile nu au toate aceeasi probabilitate de a se realiza, ele putand fi grupate din acest punct de vedere in:
- riscuri potentiale
- riscuri posibile.
Riscurile potentiale sunt anomalii susceptibile a se produce daca nici un control nu este exrcitat pentru a le preveni sau pentru a detecta si corecta erorile care ar putea sa se produca. Aceste riscuri sunt comune tuturor intreprinderilor.
Riscurile posibile sunt formate din acea parte a riscurilor potentiale, impotriva carora intreprinderea nu a intreprins masuri eficiente menite a le limita si, ca urmare, exista o mare probabilitate ca erorile sa se produca fara ca ele sa fie detectate si corectate.
Pe parcursul exercitarii misiunii sale, auditorul se confrunta cu diferite categorii de riscuri, dintre care cele mai raspandite sunt cele legate de:
1. specificul intreprinderii
2. natura operatiilor
3. proiectarea si functionarea sistemului contabil si a sistemului de control intern.
1.1 Riscuri specifice intreprinderii 
Riscurile generale, specifice intreprinderii sunt riscuri de natura sa influenteze ansamblul operatiilor intreprinderii. Pentru a controla o intreprindere, auditorul trebuie sa identifice, deci, caracteristicile proprii care o disting de celelalte intreprinderi si pentru aceasta sunt cercetate si analizate informatiile urmatoare:
- Activitatea intreprinderii si sectorul din care face parte; este esential sa se stie:
- Obiectul de activitate al intreprinderii (productie, prestari, comert, etc.), cai problemele de evaluare, de exemplu, nu sunt absolute identice;
- Daca intreprinderea face parte dintr-un sector in plina expansiune sau in declin (riscurile de incetare a activitatii fiind diferite);
- Daca exista reglementari special ale sectorului (aprovizionare, vanzari, finantari, formare preturi, etc.)
- Organizarea si structura intreprinderii: problemele de control se pun diferit atunci cand:
- O intreprindere face parte dintr-un grup, fata de una neintegrata;
- Toate activitatile sunt concentrate sau sunt dispersate in mai multe localitati;
- Organigrama intreprinderii este bine stabilita sau responsabilitatile sunt defectuos stabilite, etc.
- Politicile generale ale intreprinderii
- Financiare
- Comerciale
- Sociale
- Perspectivele de dezvoltare ale intreprinderii: de exemplu, daca intreprinderea prevede o dezvoltare rapida, auditorul trebuie sa acorde atentie mijloacelor material si financiare necesare acestui program, iar daca perspectivele intreprinderii sunt pesimiste, auditorul va acorda atentie aspectelor legate de continuitatea activitatii.
- Organizarea administrative si contabila:
- Existent unui sistem informatic;
- Existenta unei proceduri administrative si contabile;
- Existenta unui sistem de control bugetar;
- Existent unui sistem de control intern influenteaza modul de organizare si eficienta controlului propriu al auditorului.
- Politicile contabile ale intreprinderii: chiar daca inainte de a aborda controlul sau, auditorul trebuie sa se asigure de:
- Principiile contabile aplicate;
- Fundamentarea alegerii acestora, cel putin pentru posturile principale sau punctele caracteristice ale activitatii.
Informatiile de mai sus permit aprecieri cu privire la urmatoarele riscuri:
a. Riscuri legate de situatia economica a intreprinderii
b. Riscuri legate de organizarea generala
c. Riscuri legate de atitudinea conducerii.
a. Riscuri legate de situatia economica a intreprinderii
Riscurile nu sunt aceleasi intr-o intreprindere fara dificultati cu cele dintr-o intreprindere aflata in dificultati financiare. In primul caz, conducatorii pot fi tentati sa duca o politica conservatoare sau sa neglijeze anumite functii ale intreprinderii. In al doilea caz, conducatorii pot avea reactii disperate sau periculoase (operatiuni ilicite, credite neavantajoase, investitii nerationale) sau pot amana, din lipsa mijloacelor financiare, luarea unor decizii.
Auditorul trebuie sa cunoasca perceptia pe care conducatorii o au asupra situatiei intreprinderii, pentru a putea sa-i ajute sa inteleaga situatia in care se afla.
b. Riscuri legate de organizarea generala
Printre factorii care genereaza asemenea riscuri se afla:
- Natura si complexitatea structurilor organizatorice si a procedurilor de lucru. Tranzactiile unei intreprinderi sunt de complexitati diferite si pot fi intr-o masura mai mica sau mai mare influentate de reguli contabile, fiscal, juridice, etc. Cu cat aceste structure si reguli sunt mai complexe, cu atat sunt mai mari riscurile de eroare.
- Calitatea gestiunii. Calitatea procesului de elaborare, transmitere si urmarire a deciziilor determina o reducere a riscurilor de producere, a operatiilor periculoase sau ale caror consecinte sunt prost masurate. De asemenea, calitatea resurselor umane influenteaza riscurile intreprinderii in functie de modul cum se asigura o corespondenta intre competenta profesionala si complexitatea sarcinilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea Riscului de Audit.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!