Etica in Domeniul Bancar

Extras din referat Cum descarc?

Cap. 1 Etica in afaceri 
1.1. Scurt istoric :
Studiul eticii in management poate fi abordat din mai multe directii.Abordarea cea mai practica este aceea de a percepe etica in calitate de catalizator al managerilor pentru a intreprinde actiuni din punct de vedere social .Miscarea pentru includerea studiului eticii ca pe o parte esentiala a instruirii de management a inceput in anii '70 si s-a dezvoltat semnificativ in anii '80,odata cu dezvoltarea continua a mediului de afaceri .Acest lucru a fost necesar pentru a se elimina concurenta neloiala si totodata pentru a se imbunatati relatiile dintre clienti si afaceristi.
1.2. Acceptiuni ale notiunii de etica :
Etica, conform dictionarului este "stiinta care se ocupa cu studiul principiilor morale, cu legile lor de dezvoltare si cu rolul in viata sociala".
Faimosul doctor si filantrop misionar defineste etica drept ''preocuparea noastra pentru un comportament bun .Avem obligatia de a lua in considerare nu numai bunastarea noastra personala, ci si pe acea a altor oameni ''. 
In afaceri etica mai poate fi definita drept capacitatea de a reflecta asupra valorilor in procesul de luare a deciziilor ,de a determina modul in care aceste valori si decizii influenteaza diversele grupuri de parteneri si de a stabili modul in care managerii pot sa foloseasca aceste observatii in conducerea de zi cu zi a firmei .
R. T. De George, unul dintre autorii cei mai proeminenti in acest domeniu,
defineste etica in afaceri drept ,,perspectiva etica, fie implicita in comportament, fie enuntata explicit, a unei companii sau a unui individ ce face afaceri".Comportamentul si declaratiile pot sa se contrazica, astfel incat despre o corporatie se poate spune uneori ca, desi afiseaza un credo etic pus in serviciul comunitatii, daunele teribile provocate mediului inconjurator arata care ii sunt adevaratele convingeri.
P. V. Lewis defineste etica in afaceri drept ,,acel set de principii sau argumente care ar trebui sa guverneze conduita in afaceri, la nivel individual sau colectiv". Daca suntem de acord ca exista numeroase lucruri pe care oamenii de afaceri nu ar trebui sa le faca, etica in afaceri in acest al doilea sens se refera la ceea ce oamenii ar trebui sa faca in afaceri (Lewis, 1985).
La noi, termenul de ,,etica ,, are cel putin trei semnificatii diferite. In primul rand, etica se refera la asa-numitele moravuri, cutume si obiceiuri traditionale specifice diferitelor culturi.
In al doilea rand, prin termenul ,,etica" se intelege ansamblul de valori si
norme care definesc, intr-o anumita societate, omul de caracter si regulile de
comportare justa, demna si vrednica de respect, a caror incalcare este blamabila si vrednica de dispret. In aceasta acceptiune, etica promoveaza anumite valori,
precum cinstea, dreptatea, curajul, sinceritatea, marinimia, altruismul etc.,
Etica managementului este o forma a eticii aplicate si reprezinta un ansamblu de norme carora trebuie sa li se subordoneze actiunile si deciziile cadrelor de conducere din organizatii, norme care pot sa fie sau nu sanctionate din punct de vedere juridic si care sunt impuse prin forta constiintei colective, a opiniei publice. Ca principii generale de conduita sau coduri etice, etica este aplicata in managementul resurselor umane, in managementul situatiilor de criza, in comunicarea de marketing in toate formele ei: branding, relatii publice, publicitate. 
Etica profesionala impune stabilirea unor reguli interne in fiecare profesiune, care pot lua forma "bunelor practice", "codurilor etice" sau "codurilor deontologice".
1.3 Factorii care determina etica in afaceri:
Principalii factori care determina comportamentul etic al organizatiilor sunt reglementarile guvernamentale ,codurile de etica ,caracteristicile individuale ,regulamentele interne ,presiunea sociala si gradul de profitabilitate .
Regulamentele guvernamentale interzic anumite activitati ,procese de productie sau folosirea unor materiale .Este necesar ca toate companiile sa cunoasca aceste prevederi si sa le respecte.Prin regulamentul lor imperativ,reglementarile guvernamentale fac ca activitatile unei organizatii sa fie legale sau ilegale.Daca reglementarile legale sunt insuficiente si permit desfasurarea unor activitati incorecte sau care ar leza interesele partenerilor , afacerile pot fi legale ,dar neetice ,incorecte


Fisiere in arhiva (1):

  • Etica in Domeniul Bancar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!