Etica in Domeniul Bancar

Cuprins referat Cum descarc?

Etica in domeniul bancar 4
1.1 Etica, definitii si sfera ei de cuprindere 4
1.2 Implementarea princiipilor de etica in domeniul bancar 7
1.3 Codul de etica al BCR 14
1.4 Concluzii 19
Bibliografie 21


Extras din referat Cum descarc?

"Scopul nu scuza mijloacele, dar nici mijloacele scopul."
Etica in domeniul bancar
1.1 Etica, definitii si sfera ei de cuprindere 
"Etica este preocuparea nostra pentru un comportament bun, obligatia noastra de a lua in considerare nu numai bunastarea noastra personala, ci si pe cea a altor oameni." 
Etica, conform dictionarului este " stiinta care se ocupa cu studiul principiilor morale, cu legile lor de dezvoltare si cu rolul in viata sociala".
Etica se confrunta cu ce este bine si ce este rau. Este un cod de reguli nescrise ce ne guverneaza in atitudini fata de ceilalti. 
Sensul cuvintelor "drept", "corect" si "just" isi gaseste determinarea in ceea ce numim etica. A fi etic insemna a trai intr-un mod, este un fel de a te comporta in viata, adica a actiona drept, corect, just.
Notiunea de etica are acelasi inteles cu cea de morala, au aceeasi provenienta, in latina, ca si in greaca veche, ele fac trimitere la obiceiurile, moravurile unei societati sau la stiinta acestora. Si totusi, exista uneori perceptii diferite asupra celor doua notiuni care, alaturi de termenul deontologie, sintetizeaza o problematica de ordin moral a vietii si societatii. De aceea, consideram ca este necesar o aprofundare a acestor notiuni, a ceea ce se poate "ascunde" sub aceste concepte. 
Conceptul de morala se refera la un anumit cod social, la un ansamblu de reguli carora trebuie sa ne supunem pentru a fi admisi intr-o societate data. El evoca interventia unei autoritati traditionale, adesea religioase, capabile sa ne indice ce trebuie facut sau evitat. Intr-o societate culturala dezintegrata, individualista, cuvantul morala poate produce neincredere. 
Etica, conform dictionarilor, simbolizeaza stiinta binelui si a raului. Intrebarea este de unde stim ce este bine si ce este rau?. Fara indoiala, fiecare individ percepe binele si raul intr-un anumit fel, raportandu-se la conduita celorlanti: sunt lucruri care se fac si lucruri care nu se fac. Este insa mai dificil sa te analizezi pe tine insuti decat sa-i critici pe ceilanti. Poate de aceea etica este considerata o stiinta care ne ajuta sa cunoastem omul, comportamentul sau si societatea in ansamblul ei. Stiinta eticii are un dublu caracter, respectiv: analitic (se preocupa de cauzele actiunilor noastre) si normativ (ne spune ce avem de facut); insa, fara sa fie o stiinta descriptiva (nu ne indica cum sa facem), este o stiinta practica, este orientata spre actiune: se invata din practica. De aceea, se foloseste adesea si conceptual de etica aplicata, prin care intelegem "analiza din punct de vedere moral a unor situatii concrete din practica sociala sau profesionala in vederea luarii unor decizii". 
Dar ar fie etic nu inseamna o obligatie; etica este rationala, nu o impunere externa. A fie etic inseamna sa resepcti anumite valori, care nu reprezinta altceva decat binele oamenilor si anumite princii morale.
Notiunea de deontologie, intr-un sens mai restrans, desemneaza "un ansamblu de reguli, considerate esentiale in cadrul unei profesiuni." 
A vorbi despre etica - acoperind intelesul celor trei notiuni prezentate anterior - in politica, in economie, in organizatie este astazi "la moda", chiar daca nu reprezinta o noutate. Si aceasta in ciuda faptului ca se manifesta o lipsa evidenta de etica in aceste domenii - o spun nu numai specialistii ci o simtim cu totii. Daca politica este ce mai predispusa la incalcari ale eticii, consideram insa ca exista sanse reale de insanatosire morala a vietii economice, iar convingerea noastra se bazeaza pe exemple vii ale unor marii companii, multe la numar, care promoveaza, prin actiunile lor, principiile eticii. 
Cateva perceptii ale eticii in afacerii
Niveluri Antivalori
Interdictii Valori pozitive ce trebuie promovate
1. Etica in general
o a nu insela, fura, a nu-si trada promisiunile, a nu cauta razbunare o cinste, loialitate, adevar, toleranta, rigoare, respect pentru ceilalti, pentru munca altora
2. Etica profesionala a conducatorilor si salariatilor
o a nu incalca:
- regulile de drept;
- confidentialitatea informatiilor;
- libertatea celorlalti; o satisfacerea clientelei
o respectarea colegilor, a regulilor si secretelor
o relatii ierarhice normale
o cooperare, transparenta, spirit de echipa


Fisiere in arhiva (1):

  • Etica in Domeniul Bancar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!