Emiterea si Circulatia Cambiilor Bancare

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
I. Conceptul si rolul cambiei bancare 4
1.1. Definire si conditii de validitate a cambiei 4
1.2. Emiterea si circulatia cambiei 8
II. Aspecte practice ale implimentarii cambiei bancare 18
2.1. Rolul cambiei in economie 18
2.2. Perspectivele de implementare a cambiilor in R.M 22
Incheiere 24
Bibliogafie 25


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Bancile comerciale ofera o gama variata de servicii, printre care unul, care nu se foloseste atit de frecvent, insa, constituie un instrument de plata, care se numara printre cele mai vechi tehnici de plata, oferind un grad de securitate inalt partilor implicate. Aparitia cambiei a fost determinata de o varietate de factori, printre care densitatea mare de monede, nesiguranta transporturilor si interzicerea exporturilor de capitaluri.
Actualitatea temei se cracterizeaza prin necesitatea determinarii neutilizarii a acestui instrument de plata, considerat ca ofera securitate utilizatorilor, dar neaplicat in practica.
Scopul tezei il constituie de a arata avantajele si dezavantajele acestui instrument de plata si aprecierea utilitatii implimentarii sau neimplimentarii sale.
Obiectul tezei va fi cosiderat emisiunea, circulatia si negocierea cambiilor, care sunt legate atit de activitatea in domeniul relatiilor de schimb international, cit si de o serie de operatiuni cu caracter necomercial, executate de persoane fizice sau juridice.
I.Conceptul si rolul cambiei bancare
1.1. Definire si conditii de validitate a cambiei
Cambia reprezinta un inscris, prin care o persoana (tragatorul) ordona
unei persoane (tras) sa plateasca unei a treia persoane (beneficiar) o suma de bani determinata, la o data fixa si la locul indicat.
Din definitie rezulta ca tragatorul are de tras o creanta, care se numeste promisiunea sau acoperirea cambiei. De asemenea, beneficiarul are o creanta de tragator, aceasta numindu-se valoarea furnizata.
Atunci cand beneficiarul este el insusi debitor fata de o terta persoana si doreste sa realizeze plata utilizind aceeasi cambie, aceasta poate inscrie pe spatele cambiei o mentiune de a se plati creditorului. Mentiunea poarta denumirea de gir sau andosare; cel care a inscris mentiunea este girant, iar noul beneficiar este giratar. 
Formele cambiei:
- Trata - In cazul tratei sunt minimum 3 participanti: tragatorul, trasul si beneficiarul. Tragatorul are semnificatia celui ce obliga, da ordin sa se plateasca o suma de bani. Trasul este cel care este obligat prin aceasta dispozitie sa plateasca la scadenta suma inscrisa in trata.
- Biletul la ordin - reprezinta instrumentul prin care emitentul se angajeaza sa plateasca la un anumit termen o suma de bani in favoarea beneficiarului sau in favoarea celui care il detine.
Validitatea cambiei, respectiv producerea efectelor dorite, se realizeaza in conditiile respectarii urmatoarelor conditii:
- efectuarea operatiunilor cambiale de catre persoane fizice si juridice care au calitatea de comerciant;
- forma scrisa, sub semnatura privata;
- cuprinderea tuturor mentiunilor obligatorii si a unor clauze facultative.
- Calitatea de comerciant: ca principala conditie de validare a cambiei, decurge din esenta cambiei care, potrivit Codului Comercial reprezinta un fapt de comert. In consecinta si operatiunile cambiale sunt fapte de comert, si pot fi efectuate numai de catre persoanele fizice si juridice, care au calitatea de comerciant. Necomerciantii pot efectua operatiuni cambiale numai in mod accidental; de asemenea, statul si unitatile administrativ teritoriale (judete, comune) pot realiza astfel de operatiuni, fara a putea avea calitatea de comercianti. Obligatiunile cambiale pot fi asumate si prin mandatar, aceasta modalitate constituind unica posibilitate de asumare in cazul comerciantilor persoane juridice. Calitatea de mandatar trebuie sa fie explicit mentionata in cuprinsul cambiei; in caz contrar, se considera ca mandatarul se obliga in nume propriu.
- Forma scrisa a cambiei a constituit o conditie care impune ca textul sa fie inscris in una si aceeasi limba.
- Mentiunile obligatorii pe care trebuie sa le cuprinda cambia se refera la:
a) denumirea cambiei; care poate fi inscrisa ca titlu sau poate figura in cuprinsul textului.
Este obligatorie prezenta denumirii cat si scrierea ei in aceeasi limba in care este redactata cambia, fiind situata deasupra semnaturii tragatorului.
b) ordinul (sau mandatul) neconditionat de a plati o suma de bani determinata, intr-o anumita perioada (cu specificarea sumei in titlu, precum si in litere sau cifre).


Fisiere in arhiva (1):

  • Emiterea si Circulatia Cambiilor Bancare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!