Elemente ale Tehnologiei Informatiei Utilizate in Domeniul Bancar

Extras din referat Cum descarc?

Conform ultimelor statistici, in Romania, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a acordat avizul pentru furnizarea instrumentelor de plata cu acces la distanta, de tipul aplicatiilor Internet Banking , Home Banking sau Mobile Banking.Astfel, principalele produse bancare de acest fel sunt :
- Home Banking Systems (HBS) de tip electronic-banking furnizat de RoBank 
Acest produs implica instalarea de catre banca a unei aplicatii software specializate pe calculatorul clientului.
- AlphaLines este un produs de tip home banking,bazat pe conexiunea dial-up (telefonie fixa) furnizata de Alpha Bank Romania.Prin intermediul acestui produs,clientii institutionalizati sau individuali beneficiaza de conectare online de la propiile sedii la server-ul bancii. 
- Ebank furnizat de BankPost . Acest produs permite persoanelor fizice sau juridice efectuarea de plati,respectiv vizualizarea tranzactiilor efectuate prin acest serviciu sau de la ghiseele bancii atat pentru conturile deschise la sucursala ,cat si pentru conturile de card.
Ministerul Comunicatiilor si tehnologiei informatiei a acordat avize pentru furnizarea instrumentelor de plata cu acces la distanta pentru 10 banci, printre care : UniCredit, Libra Bank, ING Bank, Banca Romana pentru Dezvoltare.
Serviciile bancare de plati la distanta iau o amploare din ce in ce mai mare, desi, la potentialul oferit de aceasta piata, pasii sunt de furnica, nu de urias. Ambii actori ai pietei, clienti si banci, ar putea replica ,,Am cu ce dar n-am cu cine".
Internet-banking este un serviciu bancar care ofera posibilitatea realizarii online a unor operatiuni bancare in lei si valuta, de la distanta, pentru persoane fizice si juridice. Exista doua tipuri de sisteme de plati la distanta:
- home-banking, care presupune instalarea pe calculatorul clientului a unor aplicatii speciale, care utilizeaza fie conexiune modem-modem, fie internet;
- internet-banking, care presupune acces la serverul bancii.
Aceasta aplicatie permite oricarui client al bancii sa utilizeze internetul pentru a obtine informatiile dorite si pentru a efectua o gama complexa de operatiuni bancare. Economia de timp, disponibilitatea, costurile reduse chiar si la jumatate, controlul si securitatea maxima sunt elementele pe care mizeaza bancile pentru a-si convinge clientii de avantajele serviciului internet- banking. Pentru dezvoltarea acestui serviciu, bancile trebuie sa faca primul pas. Instalarea unei platforme de internet-banking reprezinta o investitie mare chiar si pentru o banca, iar bancherii, asa cum se stie, nu ar cheltui fara sa obtina beneficiu, material sau moral. Increderea bancilor in capacitatea clientilor de a utiliza acest serviciu astfel incat investitia sa se amortizeze in termenii stabiliti depinde de gradul de informatizare al societatii romanesti si de modul in care societatea, in ansamblu, este apta din punct de vedere informational sa utilizeze acest serviciu, aducand, pe termen mediu, castigul asteptat de banci. Pe masura ce creste numarul de clienti ai internetului, sporeste si numarul de clienti ai internet-bankingului, suportul electronic fiind un factor determinant. Si, cum numarul de internauti creste, o parte a sectorului bancar a inceput sa-si ia in serios rolul de promotor al serviciilor electronice. Bancile care se intrec in oferirea celor mai rapide si, in acelasi timp, a celor mai sigure mijloace de acces la tranzactii online, oricand si oriunde exista un calculator conectat la internet, au facut investitii importante. Bancherii au inteles ca cererea de servicii bancare electronice va fi in continua crestere, lucru ilustrat de cresterea exponentiala a numarului de utilizatori si a sumelor tranzactionate electronic si, ca urmare, ofera noi platforme de internet-banking. In luna mai a.c., 5,8 milioane de romani au accesat internetul cel putin o data, conform monitorizarii efectuate continuu de Trafic.ro pe majoritatea site-urilor web din Romania.

Securitatea - o problema principala


Fisiere in arhiva (1):

  • Elemente ale Tehnologiei Informatiei Utilizate in Domeniul Bancar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!