Dinamica procesului inflaționist în România și provocări actuale

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
Capitolul 1: Aspecte teoretice 3
1.1 Inflatia: geneza si concept 3
1.2 Cauzele inflatiei 5
1.3 Formele inflatiei de manifestare 6
1.4 Indicatorii ratei inflatiei 8
Capitolul 2: Analiza evolutiei fenomenului inflationist in Romania pe parcursul perioadei 2012-2018 10
Concluzii 15
Bibliografie 16


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Economia oricarei tari semnifica un cadru fundamental in ceea ce priveste dezvoltarea si afirmarea economico-sociala a oamenilor, moneda fiind elementul cheie atat al vietii economice cat si sociale.
Un obiectiv reprezentativ al politicii economice in majoritatea statelor contemporane este combaterea sau limitarea fenomenului inflationist. Inflatia este considerata de mai multi specialisti ca fiind unul dintre dezechilibrele macroeconomice cu un impact major asupra dezvoltarii si progresului economic al unei tari. 
Capitolul 1: Aspecte teoretice
1.1 Inflatia: geneza si concept
Pe langa faptul ca inflatia este un fenomen monetar, caracterizarea acesteia trebuie facuta pe baza formelor istorice pe care banii le-au cunoscut. Initial, inflatia s-a manifestat sub forma falsificarii banilor si anume metale pretioase. In aceste circumstante, a avut loc separarea continutului nominal (mai mare) in ceea ce priveste monedele metalice de cel real (mai mic, micsorat prin falsificari in mod repetat).
A doua forma de inflatie este reprezentata de inflatia banilor de hartie ce sunt convertibili in aur. Surplusul banilor de hartie ducea la majorarea preturilor si diminuarea puterii de cumparare a banilor ce se afla in circulatie. 
Prabusirea etalonului aur a constituit premisele unei forme noi ale inflatiei si anume inflatia banilor de hartie ce nu sunt convertibili in aur sau in general. 
Etimologic, acest termen provine din latinescul inflatio ce semnifica umflatura.
Unii specialisti privesc inflatia fiind un proces atemporal si aspatial. Acestia sustin ca exista inflatie cand nivelul general in ceea ce priveste preturile creste in mod rapid si continuu. (Silverman, Curzon, R. Barre)
Alti specialisti sunt de parere ca inflatia este doar o forma de majorare a preturilor speciala si de asemenea acea crestere a preturilor nationale ce este mai mare decat majorarea a celei internationale. (J.M Albertini)
In gandirea keynesista, natura inflatiei este abordata in concordanta cu fluxurile macroeconomice reale. (J. Keynes) 
Promotorii neoliberalismului monetarist au abordat procesul inflationist pe baza confruntarii dintre marimile reale si cele nominale respectiv dintre nivelurile asteptate si curente ale tuturor indicatorilor macroeconomici. S-a luat in considerare faptul ca banii au o importanta deosebita pentru a intelege nivelul si dinamica marimii nominale, nu si pentru cea reala. (R. si M. Friedman)
In dictionarul de Economie Politica termenul de inflatie este ca fiind "suprasaturarea arterelor circulatiei cu o anumita cantitate de bani de hartie ce depaseste mai multe nevoi reale ale acesteia, ducand la devalorizarea banilor."
Autorii Encyclopedie Universalis fac distinctia dintre inflatie si cresterea preturilor, fiind de parere ca acestia "nu sunt sinonimi, cresterea generala in ceea ce priveste preturile fiind o consecinta iar inflatia facand referire la o viziune de ansamblu asupra economiei."
Alte abordari ale specialistilor cu privire la procesul inflationist sunt:
Inflatia este un proces de depreciere a banilor, respectiv a scaderii puterii de cumparare a banilor ce se afla in circulatie;
Evidentiaza mutatiile atat in ceea ce priveste sfera circulatiei banesti dar si in cea a bunurilor materiale respectiv a serviciilor;
Este o disfunctie ce este acceptata de catre agentii economici ca fiind un rau necesar al majorarii economice;
In mod sintetic, inflatia este definita ca fiind un dezechilibru monetar-material ce indica existenta in circulatie o masa monetara mai mare decat nevoile reale ale economiei, ducand la deprecierea banilor si totodata la majorarea cumulativa, durabila si generalizata a preturilor. 
Acest fenomen se desfasoara in mai multe stadii. Astfel, mai intai are loc un soc initial ce este determinat de o dereglare brusca a fluxurilor dintre cerere respectiv oferta, urmand apoi un proces cumulativ de accentuare in ceea ce priveste dezechilibrele dintre cerere si oferta.


Fisiere in arhiva (1):

 • Dinamica procesului inflationist in Romania si provocari actuale.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Carti:
- Angelescu, C., Ciucur, D., Marin, D, Popescu, C., Tarhoaca, C., Economie, Editia a sasea, Editura Economica, Bucuresti, 2003, pagina 295.
- Cocris, V., Roman, A., Chirlesan, D., Dornescu, V., Stoica, O., Moneda si Credit, Editura Universitati Alexandru Ioan Cuza, Iasi, 2002, pag. 135.
- Hardwick, P., Langmead, J., Bahadur, K., Introducere in economia politica, Editura Polirom, Iasi, 2002, pag. 618.
- Munteanu V., Bucur-Sabo, M., Butnariu, A., Economie, Editura Sedcom Libris, Iasi, 2005, pag 346.
- Tugui, A., "Inflatia-Concepte, teorii si politici economice", Ed. Economica, Bucuresti, 2000, pag. 132.
Publicatii:
- Costescu, M., ECOSTUDENT- Revista de cercetare stiintifica a studentilor economisti, Inflatia, un fenomen monetar!, Ed. "Academica Brancusi", Nr.1/2013, Targu Jiu, pag.22.
- Negrea, N., Revista Transilvana de Stiinte Administrative: Fenomenul inflationist si efectele sale in societatea actuala, Cluj-Napoca, 2002, pag. 77-78.
Site-uri web:
- www.bnr.ro;
- www.bursa.ro;
- www.capital.ro.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!