Dinamica Indicelui Soldului Contului Curent

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE.3
1.BALANTA DE PLATI EXTERNE : INDICATORI DE ANALIZA STATISTICA. .5
2.DINAMICA INDICELUI SOLDULUI CONTULUI CURENT A BALANTEI DE PLATI EXTERNE SI FACTORII DE INFLUENTA .6
CONCLUZII.10
BIBLIOGRAFIE.11


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Actualitatea temei. Intr-o lume in care interdependentele economice sunt in continua crestere, evolutiile in privinta raporturilor dintre incasarile si platile externe, respective intrarile si iesirile de investitii straine, ce sunt reflectate in Balanta de Plati Externe, joaca un rol important in luarea deciziilor politice cu caracter macroeconomic. Pe baza datelor cuprinse in Balanta de Plati Externe, se efectueaza o serie de calcule ai indicatorilor de analiza statistica ai acesteia care permit formularea concluziilor privitor la dezichilibrul inregistrat intre incasari si plati; stabilirea relatiilor dintre comertul cu marfuri si investitii directe, stabilirea legaturilor dintre fluxurile contului curent si contului de capital si financiar, etc.
Scopul cercetarii consta in a analiza in esenta sistemul de conturi internationale, in special analiza evolutiei, dinamicii indicelui soldului contului curent pe perioada de referinta, precum si formularea concluziilor de ordin teoretic si practic care rezulta logic din investigatia efectuata in lucrare.
Sarcinile studiului de caz exprima obiectivele intermediare ale studiului si anume identificarea si definirea fluxurilor dintre rezidentii si nerezidentii, precum si a documentului care le rezuma; definirea indicatorului de analiza statistica a balantei de plati externe; analiza dinamicii indicelui soldului contului curent si determinarea factorilor de influenta.
Obiectul investigat al prezentei lucrari este indicatorul statistic al balantei de plati externe, indicele soldului contului curent, si anume dinamica acestuia in decursul sem. I al a.2009.
Subiectul cercetat. Am cercetat dinamica indicelui soldului contului curent in perioada ianuarie - iunie 2009 sub influenta diversilor factori.
Metodologia cercetarii. Pentru a face un studiu mai profund si mai detaliat al problemei, am folosit drept baza metodologica o serie de metode specifice de cercetare a domeniului social-umanist, in general, si a tarimului economic in particular, cum ar fi: abordarea sistematica; abstractizarea stiintifica, metoda analizei comparative, metoda analizei dinamice.
Baza informationala o constituie lucrari ale cercetatorilor autohtoni, precum si ale celor din strainatate, date statistice si buletine informationale.
Structura. Studiului de caz este compus din: introducere - care constituie o caracteristica general a problemei cercetate si o initiere in studiu; doua capitole - in care sunt examinate problemele fundamentale ce tin de dezvaluirea detaliata a scopului si obiectivelor enuntate in introducere; incheierea - ce insereaza concluziile; bibliografia - ce reprezinta suportul documentar al studiului de caz.
1.BALANTA DE PLATI EXTERNE: INDICATORI DE ANALIZA STATISTICA
Participarea la activitatea financiar-monetara internationala presupune adoptarea de decizii sub forma unor hotariri de repartitie financiara si de credit sau al transferului de sume determinate de fluxurile economice, financiare si de credit. Nivelul acestor decizii depinde de activitatea economica sau de alta natura care a pus in miscare pe plan international o anumita valoare sub forma de bunuri sau mijloace de plata. Aceste activitati - punct de plecare in fundamentarea deciziilor financiar-monetare pe plan extern - isi au origine in economia nationala (investitii, productie, actiuni sociale etc.) sau in contextul economiei mondiale sau al institutiilor internationale (comert exterior, investitii externe, taxe, cotizatii, ajutoare etc.). La nivelul economiei nationale, decizia financiar-monetara se realizeaza sub forma Balantei de Plati Externe.
Balanta de plati a Republicii Moldova este un document statistic de sinteza macroeconomica ce reflecta in mod sistematizat toate tranzactiile economice ale unei tari cu restul lumii pentru o perioada de timp. Datele sunt clasificate si compilate conform standardelor internationale recomandate de Fondul Monetar International in Manualul Balantei de Plati (editia a 5-a). Desi nu putem vorbi de un model unanim acceptat de catre toate tarile lumii balanta de plati externe poate fi rezumata ca avand urmatoarea structura: contul current sau balanta de plati externe; contul de capital si financiar sau balanta miscarilor de capital. 
Contul curent cuprinde tranzactiile cu valori economice (cu exceptia celor cu instrumente financiare) care au loc intre rezidenti si nerezidenti. De asemenea aici sunt inscrise contrapartidele valorilor economice doar primite sau doar oferite, fara a implica careva schimb. Contul curent este divizat in: balanta comertului cu bunuri si servicii, balanta veniturilor, balanta transferurilor curente.
Contul de capital si financiar este divizat in contul de capital si contul financiar. Contul de capital cuprinde transferurile de capital si comercializarea activelor nefinanciare neproduse (de exemplu: brevetele, contractele de arenda si alte contracte transferabile, marcile etc.).Contul financiar cuprinde tranzactiile cu active si pasive financiare ce au loc intre rezidenti si nerezidenti si este divizat in: investitii directe, investitii de portofoliu, derivate financiare, alte investitii, active de rezerva. Investitiile de portofoliu, derivatele financiare si alte investitii se iregistreaza in balanta de plati conform principiului active (creante - cerinte catre nerezidenti) / pasive (angajamente fata de nerezidenti).


Fisiere in arhiva (1):

  • Dinamica Indicelui Soldului Contului Curent.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!