Decontarea Intra si Interbancara la BRD-GSG

Cuprins referat Cum descarc?

1. INSTRUMENTE DE PLATA UTILIZATE DE BRD - GSG
1.1 Instrumente clasice de plata utilizate de BRD - GSG
1.2 Modalitatile de plata fara numerar, electronice oferite de BRD-GSG
2. COMPENSAREA MULTILATERALA A PLATILOR INTERBANCARE
3. OPERATIUNI CU NUMERAR
4. MONEDA ELECTRONICA
BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

1. INSTRUMENTE DE PLATA UTILIZATE DE BRD - GSG
1.1 Instrumente clasice de plata utilizate de BRD - GSG
BRD-GSG foloseste in majoritatea operatiunilor de decontare urmatoarele instrumente : ordinul de plata si cecul iar biletul la ordin este utilizat intr-o ponedere mai redusa.
a) BILETUL LA ORDIN
- este un titlu de credit negociabil si instrument de plata care constata in obligatia asumata de catre debitor (subscriitor sau emitent) de a plati la vedere sau la o scadenta fixata beneficiarului sau la ordinul acestuia o suma de bani determinata ;
- poate avea urmatoarele tipuri de scadente: la vedere, la 1 an din momentul emiterii, la o data fixata, la un anume timp de la data emiterii, la un anume timp de la vedere. Se poate cere plata biletului la ordin in ziua scadentei, maxim doua zile lucratoare dupa scadenta. Biletul la ordin platibil la un anumit termen de la vedere trebuie prezentat spre avizare emitentului in termen de un an de la data emiterii.
Avizarea - consta in inscrierea pe fata biletului la ordin la rubrica vazut a numelui si prenumelui emitentului, datei, semnaturii si stampilei.
Operatiunile care se pot efectua cu biletele la ordin sunt:
- primirea in garantie a biletelor la ordin;
- remiterea spre avizare a biletelor la ordin si remiterea spre acceptare;
- primirea biletelor la ordin in banca in vederea platii sau remiterii la plata;
- scontarea biletelor la ordin la banca.
Biletul la ordin este un titlu de credit care pune in legatura, in procesul crearii sale, doua persoane: emitentul si beneficiarul. Titlul este creat de emitent in calitate de debitor care se obliga sa plateasca o suma de bani la un anumit termen sau la prezentare unui beneficiar aflat in calitate de creditor. El se transmite prin girare. Obligatiile rezultate dintr-un bilet la ordin se supun acelorasi reguli generale ca si cele care rezulta dintr-o cambie. Totusi, acceptarea biletului la ordin nu se admite deoarece emitentul are aceleasi obligatii ca si cel care accepta o cambie.
Regulile referitoare la plata, scadenta, girarea, protestul cambiei sunt aplicabile si biletului la ordin.
Circuitul biletului la ordin
? S.C. "Lafarge" S.A. incheie un contract cu S.C. "Granit" S.A pentru construirea unui campus universitar in valoare de 1 mld. EUR, urmand ca suma sa fie achitata intr-un termen de 30 de zile de la receptia campusului.
? Dupa incheierea contractului, S.C. "Granit" S.A. completeaza un bilet la ordin prin care se obliga sa plateasca suma de 1 mld.EUR catre S.C. "Lafarge"S.A.
? Din acest moment S.C. "Granit" S.A. se afla in pozitie de emitent, iar S.C. "Lafarge"S.A. este beneficiarul biletului la ordin.
? La scadenta, aceasta din urma, prezinta biletul la ordin, pentru incasarea sumei, fie la S.C. "Granit"S.A., fie bancii acesteia.
? Societatii comerciale "Lafarge"S.A. i se achita contravaloarea biletului la ordin.
Figura nr.1. - Circuitul biletului la ordin
b) ORDINUL DE PLATA - reprezinta o dispozitie de plata imediata si neconditionata prin care emitentul da ordin unei banci, in baza unui disponibil in cont la banca sa, de a pune la dispozitia unui beneficiar o anumita suma de bani.
Ordinul de plata nu precede ca plata trebuie sa fie facuta la cererea beneficiarului.
Ordinul de plata poate fi emis pe suport clasic (hartie) sau pe suporturi neconventionale (magnetic, electronic).
Elementele obligatorii ale ordinului de plata:
- Ordinul neconditionat de a plati o anumita suma de bani;
- Numele sau denumirea beneficiarului si dupa caz numarul contului acestuia deschis la banca destinatara;
- Numele sau denumirea platitorului, numarul contului acestuia deschis la societatea bancara initiatoare;
- Denumirea societatii bancare initiatoare;
- Denumirea societatii bancare receptoare;
- Denumirea de ORDIN DE PLATA;
- Data emiterii (unica, posibila si certa);
Ordinul de plata se foloseste pentru achitarea unei obligatii de plata certe intervenite intre agentii economici sau intre acestia si institutiile financiar-bancare (achitarea taxelor telefonice si telegrafice, rambursarea creditelor, virari de sume ca obligatii la bugetul statului, efectuarea varsamintelor pentru finantarea investitiilor).
Participantii la circuitul ordinului de plata sunt: emitentul, platitorul, beneficiarul, banca initiatoare si banca destinatara.


Fisiere in arhiva (1):

  • Decontarea Intra si Interbancara la BRD-GSG.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!