Criza Financiara din Perioada 1929 - 1933

Extras din referat Cum descarc?

Marea Criza economica din Statele Unite din perioada 1929-1933 a fost una dintre cele mai spectaculoase caderi economice ale unei natiuni aflate in plina faza de dezvoltare cu un impact urias asupra intregii economii mondiale. Aceasta criza a fost cauza unui dezastru a intregului sistem economic mondial, declansand falimentul a numeroase companii, banci, ferme si, in consecinta, zeci de milioane de someri, o scadere a puterii de cumparare si a nivelului de trai pina aproape de limita supravietuirii.
Situatia economiei inaintea declansarii crizei financiare ar fi trebuit sa traga un semnal de alarma asupra viitorului, deoarece aceasta era asemeni calmului dinaintea furtunii. Aceasta se caracteriza prin organizarea stiintifica a muncii, prosperitate, dezvoltarea multor ramuri noi a economiei ca urmare a incetarii primului razboi mondial, concentrarea si rationalizare intreprinderilor, abundenta in publicitate si in acordarea creditelor.
Primul razboi mondial a lasat urme adanci in tarile care au participat, respectiv pierderi de milioane de dolari ca urmare a achizitionarii de armament pentru a face fata razboiului, pierderi materiale considerabile, pierderi de vieti umane, respectiv o scadere a gradului de ocupare a fortei de munca. Razboiul a distrus enorme cantitati de bunuri industriale, agricole, locuinte, cai de comunicatie, iar refacerea acestora necesita o cantitate imensa de material. Statele Unite iesite imbogatite din primul razboi mondial a inceput sa acorde atat tarilor invingatoare cat si celor invinse credite pentru pentru cumpararea de materiale, ceea ce practic ducea la inrobirea acestora. Astfel s-a obtinut o stabilizare a economiei tarilor europene, insa care nu avea sa dureze pentru mult timp.
Productia industriala si agricola crestea in perioada premergatoare crizei financiare intr-un ritm mai mare decat cererea interna, daca luam in considerare oferta scazuta de bani din economie. Reteaua bancara s-a extins la 25.000 banci, in conditiile in care iesirile de pe piata erau de aproximativ 1000 banci pe an. Totodata creditul de consum s-a dublat in perioada 1925-1929. Pe baza acestei expansiuni a creditului de consum si in conditiile mentinerii unor salarii mici in randul populatiei (crestere de 8% in perioada 1923-1929), 60% din masni si 80% din radiouri erau detinute in rate. Totodata, pe intervalul 1925-1929, creditul acordat brokerilor de banci pentru tranzactii pe piata de capital se mareste in detrimentul creditului industrial cu 92%. 
La Bursa de Valori din New York-NYSE volumul tranzactiilor crescuse de la 433 milioane cu titluri 1925 la 757 milioane titluri in 1929. Astfel, investiile la bursa de valori devin mai profitabile decat depunerile de bani in banci. Evident, nu toata lumea putea investi la bursa, ci doar o minoritate, intrucat 0,1% din populatia SUA detinea 34% din totalul economiilor. Prin urmare, 0,1% din populatie, bancile si companiile isi puteau permite sa speculeze la bursa, in timp ce majoritatea populatiei facea rate la bunuri. 
PREMISELE CRIZEI FINANCIARE DIN 1929-1933
Imprumuturile acordate de Statele Unite ale Americii tarilor cu pierderi uriase in urma primului razboi mondial au dus la o crestere economica a acestora, care a stimulat investitiile bursiere. In ceea ce priveste bursa, aceasta a crescut spectaculos timp de 8 ani inainte de 1929, indicele Dow Jones crescand cu peste 600% (de la 63.9 puncte in 24 august 1921 la 381.17 puncte in 4 sept. 1929).
Se considera ca fiind premise ale marei crize financiare din 1929 - 1933 urmatoarele :
1. Primul razboi mondial
Razboiul a lasat in urma pierderi de milioane de dolari chiar si marilor tari ale vremii, astfel ca pana si Marea Britanie si Japonia au apelat la Statele Unite pentru a-si acoperi pierderile. Acest lucru a declansat o dezvoltare spectaculoasa a Statelor Unite din punct de vedere economic, stimuland in mod deosebit o crestere a investitiilor pe bursa ca forma extrem de usoara de castigare a unor sume importante de bani. Acest lucru a permis aparitia unei alte premise a crizei financiare respectiv cresterea numarului de investitori dornici sa profite de trendul ascendent al bursei de valori americane.
2. Cresterea numarului investitorilor
Investitiile la bursa au fost vazute drept o cale usoara de imbogatire (easy money) si se estimeaza ca in orice moment al perioadei 1925-1929, cel putin 4 milioane de americani detineau actiuni la bursa. Intrarea permanenta a unor noi investitori concomitent cu iesirea altora, a asigurat un flux continuu de ,,bani noi" in piata ceea ce a dus la o crestere fara precedent a pretului actiunilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Criza Financiara din Perioada 1929 - 1933.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!