Creditul Ipotecar

Extras din referat Cum descarc?

1. Creditul ipotecar pentru investitii imobiliare. Reglementare
Creditul ipotecar este reglementat prin Legea nr. 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investitii imobiliare, prin Legea nr. 34/2006 si prin Normele metodologice nr. 3/2000 precum si prin Norma nr. 16/18.12.2003, pentru modificarea si completarea Normelor metodologice nr. 3/2000 de aplicare a Legii nr. 190/1999, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 940 din 29/12/2003 .
Acest tip de credit reprezinta forma principala de finantare a proprietatilor imobiliare alaturi de sursele proprii ale investitorilor. Este un credit garantat cu proprietati imobiliare sub forma cladirilor (in special in mediul urban) sau de natura terenurilor (in mediul rural).
Creditele ipotecare se acorda pe baza de contract de credit ipotecar prin care se stabilesc cel putin:
- conditiile de remunerare si scadentele de rambursare;
- proprietatile ce servesc ca garantie a rambursarii creditului;
- dobanda si valoarea garantiilor;
- clauzele referitoare la neonorarea la scadenta a principalului si/sau a dobanzii; penalitatile in caz de: 
- rambursare intarziata;
- rambursare partiala
- rambursare anticipata
- rambursare completa in avans
- circumstantele in care, prin nerespectarea conditiilor de imprumut, debitorul poate pierde dreptul de proprietate
Valoarea unui credit ipotecar nu poate depasi intervalul de 75%-85% din valoarea imobilului pentru achizitionarea caruia se solicita creditul si/sau din valoarea devizului estimativ, astfel incat valoarea garantiilor, prevazuta in raportul de evaluare intocmit in conditiile art. 8 alin. (2) , sa nu fie mai mica de 133% din valoarea utilizata a creditului ipotecar. 
2. Subiectele raporturilor de credit ipotecar
Institutiile care acorda credite ipotecare si persoanele care pot beneficia de credite ipotecare, sunt:
- creditorii: precizati in Art. 6 din Legea 190/1999 si anume: Bancile, Agentia Nationala pentru Locuinte si alte Institutii financiare abilitate prin lege;
- debitorii: precizati in Art. 7 din Legea 190/1999 si anume: persoanele fizice care au cetatenia romana sau persoane juridice romane care au ca obiect de activitate construirea, consolidarea sau extinderea imobilelor cu destinatie locativa, industriala sau comerciala, precum si persoanele juridice romane doresc sa construiasca locuinte de serviciu sau de interventie pentru salariatii lor.
Prin Legea nr. 34 din 01.03.2006 s-au adus completari importante la Legea 190/1999 printre care cele mai importante sunt:
- distinctia neta intre creditul ipotecar comercial (creditul ipotecar pentru investitii imobiliare, prin care se finanteaza imobile cu alta destinatie decat rezidentiala - birouri etc.) si creditul ipotecar rezidential
- accesul nerezidentilor la cumpararea de imobile pe baza unui credit ipotecar rezidential
- "prin credit ipotecar nu se poate refinanta decat un alt credit ipotecar", ceea ce inseamna ca un al doilea credit, de nevoi personale, chiar daca a fost folosit pentru renovarea locuintei, nu poate fi refinantat tot cu ajutorul creditului ipotecar. 
- perioada minima de acordare: este precizata in Art. 2 din Legea 190/1999, si anume:
- 5 ani pentru persoane juridice;
- 10 ani pentru persoane fizice.
- tipuri de garantii: ipoteci sau privilegii, astfel cum sunt definite la Art. 1.737 din Codul Civil, asupra imobilului - teren sau constructii - pentru care se acorda creditul, asa cum este prevazut in alineatul 1 al art. 3 din Legea 190/1999.


Fisiere in arhiva (1):

  • Creditul Ipotecar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!