Creditul Expresso

Extras din referat Cum descarc?

Notiunea de credit este de origine latina si provine de la creditum credere, care presupune a avea incredere, a crede, a credita. Creditul reprezinta increderea pe care o persoana numita creditor o acorda altei persoane numita debitor careia ii da in prezent bani sau alte valori sub forma de imprumut care ii vor fi restituite la o data determinata numita scadenta, impreuna cu o anumita dobanda ce reprezinta pretul capitalului imprumutat. Creditul presupune asadar existenta increderii.
Creditul are urmatoarele elemente constitutive:
- schimbul in timp al unor resurse
- subiectii raportului de creditare, care sunt creditorul si debitorul
- promisiunea de a rambursa
- termenul de rambursare, scadenta
- costul creditului, adica dobanda.
Prin intermediul creditului se mobilizeaza capitalul temporar disponibil din economie (de la agentii economici si de la populatie) de catre banci care il utilizeaza impreuna cu resursele proprii (capital social + rezerve) pentru acordarea de imprumuturi PF sau FJ.
Necesitatea creditului bancar rezulta din faptul ca acesta reprezinta o parghie economica cu ajutorul careia se evita imobilizarile de fonduri banesti, fiind in acelasi timp utilizat pentru desfasurarea in bune conditii a procesului de productie, a celui de circulatie si de vanzare a marfurilor si serviciilor.
Creditul indeplineste un rol important in gospodarirea rationala a resurselor (materiale, umane, financiare) fapt ce contribuie la intarirea disciplinei economico-financiare, la reducerea costurilor de productie, la cresterea productivitatii muncii, a competitivitatii produselor precum si la cresterea PNB (produs national brut).
In domeniul relatiilor de credit in afara creditului bancar se foloseste si creditul comercial care se acorda de regula cumparatorului de catre furnizor sub forma de livrari de marfuri, prestari de servicii sau executari de lucrari cu plata la o data ulterioara.
Creditul comercial se acorda reciproc intre agentii economici activi pentru realizarea marfurilor. Creditul comercial se foloseste la vanzarea-cumpararea pe credit a masinilor, utilajelor, materiilor prime, materialelor, combustibililor precum si a bunurilor de consum. De regula creditul comercial se acorda pe termen scurt in schimbul unor titluri de credit (cambie, CEC, bilet la ordin). Pe aceasta cale creditul comercial inlesneste si accelereaza circulatia capitalului industrial. Titlurile de credit reprezinta instrumente negociabile care confera detinatorilor lor dreptul de a primi sau de a transmite o anumita suma de bani la un anumit termen sau la vedere. Titlul de credit indeplineste rolul de instrument de credit atunci cand plata se amana la o data ulterioara celei stabilite initial, caz in care pentru suma respectiva se incaseaza o dobanda convenita.
Utilizarea creditului bancar este avantajoasa in conditiile in care nu se poate apela la un credit comercial. Creditul comercial este avantajos pentru cumparator deoarece reprezinta o sursa suplimentara de capital circulant, scutindu-l sa recurga la creditul bancar care este mai costisitor.
Creditul bancar ii stimuleaza pe agentii economici sa-si utilizeze in mod eficient capitalul, sa ia toate masurile pentru accelerarea vitezei de rotatie a capitalului si sa ia toate masurile pentru a apela intr-o masura cat mai redusa la creditele bancare deoarece acestea sunt purtatoare de dobanda si implica si alte costuri suplimentare (comisioane si speze bancare).
Creditul bancar si creditul comercial se caracterizeaza prin flexibilitate si operativitate fapt care asigura agentilor economici posibilitatea de a folosi capitalul altora pentru a-si acoperi nevoile temporare de resurse atunci cand capitalul propriu nu le este suficient pentru satisfacerea acestora.
Principiile creditarii bancare
Principiile creditarii bancare cuprind reguli, norme si conditii obligatorii privind acordarea, garantarea, folosirea cu maxima eficienta si rambursarea la termenele stabilite a creditelor acordate de banci. La baza creditarii bancare stau urmatoarele principii:
1. Principiul prudentei bancare. In derularea operatiunilor de creditare bancile comerciale autohtone si straine, indiferent de forma capitalului statutar pe baza caruia au fost constituite, manifesta toata prudenta atunci cand sunt solicitate sa acorde credite PF sau PJ. Astfel bancile urmaresc ca beneficiarii de imprumuturi sa indeplineasca in mod cumulativ urmatoarele conditii:
- Sa fie legal constituiti si sa aiba capital social varsat potrivit statutului lor
- Sa desfasoare activitati legale si eficiente apreciate printr-un nivel ridicat al indicatorilor de bonitate
- Fluxurile de lichiditati sa evidentieze posibilitatea reala de rambursare la termenele stabilite a ratelor de plata si a dobanzilor aferente.
- Sa prezinte garantii morale si materiale pentru garantarea creditelor, iar garantiile materiale acceptate sa fie in expresie baneasca mai mare sau cel putin egala cu suma creditelor plus cea a dobanzilor si comisioanelor aferente.
- Sa aiba conturi deschise la una din unitatile teritoriale ale bancii si sa prezinte situatia angajamentelor din conturile deschise la alte societati bancare cu precizarea garantiilor aferente
- Sa accepte clauzele contractului de creditare


Fisiere in arhiva (1):

  • Creditul Expresso.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!