Controlul bancar în procesul de creditare

Referat
10/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 7646
Mărime: 70.17KB (arhivat)
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. Intoducere ..2
  2. 1. Controlul bancar în etapa aprobării creditelor ..3
  3. 1.1 Controlul bancar în etapa aprobării creditului ..3
  4. 2. Controlul bancar în etapa utilizării creditelor 6
  5. 2.1 Metodologia de exercitare a controlului 6
  6. 2.3 Controlul utilizării creditelor pe termen scurt 7
  7. 2.4 Controlul utilizării creditelor pe termen lung .8
  8. 3. Controlul bancar în etapa garanției .10
  9. 3.1 Tipuri de garanții ...11
  10. 4. Controlul bancar în etapa rambursării ..16
  11. 5. Controlul bancar în etapa scadenței 18
  12. Studiu de caz 20
  13. Conluzii .21
  14. Bibliografie 22

Extras din referat

În ceea ce privește sistemul de supraveghere exercitat în instituțiile bancare, în procesul complex de creditare, ne raportăm la asigurarea atât a unei coerențe , cât și a unei conexiuni, pentru realizarea unor informații financiare care să confere utilitate și fiabilitate. În acest sens, discutăm despre Controlul Intern. Astfel, angajații sunt direct implicați și responsabili, indiferent de nivelul de organizare, cu funcționarea celor mai bune practici de monitorizare, evaluare și recunoaștere, pentru a putea asigura îndeplinirea tuturor obiectivelor stabilite .

Putem remarca faptul că, controlul bancar se exercită, dacă ne raportăm la structura unei instituții bancare, la nivelul tuturor verigilor sale, de la centrala băncii, până la nivel de agenție , iar personalul din interiorul unei bănci îndeplinește în aceste condiții, nu doar rolul unui simplu funcționar, ci și funcția de control a operațiunilor bancare.

Raportându-ne la formele pe care le îmbracă controlul bancar, pentru a asigura o stabilitate financiară, la nivel instituțional, distingem :

- controlul bancar preventiv

- controlul curent

- controlul ulterior

Primul tip de control, cel preventiv, are menirea de a preveni, după cum îi spune și numele, efectele mai puțin dorite , de la nivelul unei acțiuni bancare . În această etapă de control sunt implicate resursele bănești din care rezultă, atât drepturile cât și obligațiile patrimoniale, din operațiunile exercitate de bancă și în raport cu clientela.

În cazul în care se efectuează operațiuni proprii, atunci se controlează, în primul rând legalitatea,economicitatea și realitatea cheltuielilor. În al doilea rând este necesară procurarea materialelor și tipizatelor, ulterior se constituie fondurile pentru investiții.

În cadrul acestui control se obtin informații ce conduc către o îndrumare operativă a personalului.

Al doilea tip de control, cel operativ, vizează anumite tehnici care sunt menționate în normele metodologice ale băncii. Acest control are menirea de a evita operațiunile care nu sunt în concordanță cu normele actuale. Este realizat de către tot personalul operativ din bancă, de la ghișee și din back-office.

Al treilea tip de control este cel ulterior, care se realizează de regulă în urma operațiunilor bancare urmărind un studiu comparativ ale rezultatelor preconizate cu cele efective. După aplicarea acestui control sunt luate măsuri ce vizează o îmbunătățire viitoare a activității din cadrul băncii, fiind totodată sancționate persoanele ce sunt găsite responsabile de efectuarea greșelilor.

1. CONTROLUL BANCAR ÎN ETAPA APROBĂRII ȘI ACORDĂRII CREDITULUI

1.1 Controlul bancar în etapa aprobării creditului

Controlul bancar urmărește în această primă etapă documentația de care au băncile de la agenții economici, pentru a obține creditele dorite. Societățile bancare funcționează pe baza unor anumite norme de creditare, necesare pentru aprobarea creditelor, ce constau în verificarea amănunțită a documentației depuse de clienți pentru atragerea și obținerea unui credit. Pentru a desfășura în condiții cât mai bune această operațiune, este necesară exercitarea unui control bancar de către ofițerul de credite care răspunde și verifică pentru următoarele obiective menționate :

- O cerere de credite, însoțită de documente ce sunt specificate de către norme ;

- Persoana fizică sau juridică trebuie să aibă un cont de disponibilități în cadrul unității bacare pentru acordarea creditului;

- Daca s-au înființat alte societăți de aceleași persoane trebuie prezentată activitatea și situația financiară, precum și sediul firmelor și relațiile economico-financiare;

- Desfășurarea activității pe care clientul o are cu banca încă din momentul în care deschide contul și până în momentul în care solicită creditul.

La rândul său, creditul solicitat de către persoanele fizice sau juridice trebuie să îndeplinească următoarele condiții :

- Să aibă o destinție clar precisă și formulată, să se încadreze în nivelul creditului fundamentat și determinat;

- Momentul rambursării să fie susținut de modalități concrete și reale de asigurare existente în contract;

- Să îndeplinească o serie de condiții legate de termenele, nivelele maxime și restricțiile valorice prevăzute pentru fiecare categorie de credit în parte;

- Să se încadreze în politica și strategia de recreditare a băncii pe toată perioada de creditare;

- Veridicitatea datelor și informațiilor cuprinse în cererea de credite sunt foarte importante iar ele trebuie să fie reale și să aibă raportări financiar-contabile precum: bilanț fiscal, balanțe de verificare etc.

- Indicatorii performanței financiare trebuie să se încadreze în categoriile A,B sau C;

- Cel care solicită creditul să aibă o anumită reputație pe piață, să fie cunoscut ca având capacitate managerială și potențial economico-financiar, toate acestea urmărind în final asigurarea rambursării la timp a creditului.

Ofițerul de credite este responsabil cu întocmirea ,,Fișei clientului,, după ce a parcurs amănunțit și verificat documentația, stabilind și ,,Fișa de analiză pentru aprobarea creditului,, sau ,,Referatul cu numirea motivelor de neacordare sau respingere,, în cazul în care se găsesc motive și nereguli în acordarea creditului. După aceasta, ofițerul de credite prezintă rezultatele conducătorului compartimentului de credite pentru verificare și însușire.

Verificarea se poate realiza și pe teren dacă este cazul în situația în care documentația depusă în bancă de către client impune acest lucru. Conducătorul compartimentului stabilește și termenul de efectuare a verificării documentației până la o dată stabilită care este înscrisă pe cererea de credite. Ea nu trebuie să depășească cinci zile lucrătoare dacă creditul se află în competența sucursalei, filialei, agenției.

În cadrul aceluiași termen, se realizează verificarea de către inspectorul tehnic a întocmirii corecte și a stabilirii valorii documentației pentru creditele de de investiții, al procesului tehnologic. După ce se realizează verificarea de către inspectorul tehnic, în cadrul aceluiași termen, se realizează verificarea de către consilierul juridic al băncii pentru legalitatea înființării agentului economic și a garanțiilor creditului propus.

Salariatul care este resonsabil cu supervizarea sau aprobarea operațiunilor de verificare a documentației este șeful serviciului creditare sau coordonatorul activității de creditare care verifică și răspunde de:

- Completarea corectă și veridicitatea informațiilor cuprinse în ,,Fișa de analiză pentru aprobarea creditului,, sau ,, Referatul cu motivele de respingere a cererii,,

- Decizia de aprobare pe baza mai multor factori care țin de angajamentele clientului față de bănci și de încadrarea în politica de creditare a băncii.

După însușire și analiză, șeful serviciului de creditare are rolul de a prezenta conducerii sucursalei bancare ,, Fișa de analiză pentru aprobarea creditului ,, pe baza normelor de creditare ale băncii. Supervizarea se poate realiza în maxim două zile de la primirea documentației. Perfectarea contractului de credite se realizează pe baza următoarelor documente:

Bibliografie

Dediu Vasile, Gestiune și audit bancar, Editura economică, București, 2008

˙Dănescu A.Cristina, Controlul intern al Raportării Financiare, Editura economică, București, 2014

Căpraru Bogdan, Activitatea bancară-Sisteme, operațiuni și practici, Editura C.H.Beek, București, 2014

Mihăescu, Sorin V. , Controlul financiar-bancar, Editura Universității „Al. I. Cuza”, Iași , 2014

Surse electronice :

http://jurnalul.ro/special-jurnalul/reportaje/a-pierdut-casa-si-a-ramas-si-dator-pericolele-nevazute-din-spatele-unor-credite-753572.html

http://www.scritub.com/economie/finante/OPERATIUNI-BANCARE-PRIVIND-GAR1711691315.php

http://www.efin.ro/garantii_bancare/gaj/ghid_ce_este_gajul.html

Preview document

Controlul bancar în procesul de creditare - Pagina 1
Controlul bancar în procesul de creditare - Pagina 2
Controlul bancar în procesul de creditare - Pagina 3
Controlul bancar în procesul de creditare - Pagina 4
Controlul bancar în procesul de creditare - Pagina 5
Controlul bancar în procesul de creditare - Pagina 6
Controlul bancar în procesul de creditare - Pagina 7
Controlul bancar în procesul de creditare - Pagina 8
Controlul bancar în procesul de creditare - Pagina 9
Controlul bancar în procesul de creditare - Pagina 10
Controlul bancar în procesul de creditare - Pagina 11
Controlul bancar în procesul de creditare - Pagina 12
Controlul bancar în procesul de creditare - Pagina 13
Controlul bancar în procesul de creditare - Pagina 14
Controlul bancar în procesul de creditare - Pagina 15
Controlul bancar în procesul de creditare - Pagina 16
Controlul bancar în procesul de creditare - Pagina 17
Controlul bancar în procesul de creditare - Pagina 18
Controlul bancar în procesul de creditare - Pagina 19
Controlul bancar în procesul de creditare - Pagina 20
Controlul bancar în procesul de creditare - Pagina 21
Controlul bancar în procesul de creditare - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Controlul bancar in procesul de creditare.docx

Alții au mai descărcat și

Controlul Bancar în Procesul de Creditare

Capitolul 1 Controlul bancar în procesul de creditare Societăţile bancare au ca principal obiect de activitate acordarea de credite agenţilor...

Controlul bancar în procesul de creditare

Obiectivul principal al activității bancare din care acestea obțin cele mai multe venituri este acela de a acorda credite agenților economici ,...

Controlul bancar în procesul de creditare

INTRODUCERE Încă din cele mai vechi timpuri, autoritățile de reglementare și control bancar au realizat numeroase inițiative în vederea...

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB țiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Te-ar putea interesa și

Managementul Activității de Creditare pe Exemplul Raiffeisen Bank

INTRODUCERE Economia de piaţă presupune în mod necesar existenţa unui sistem bancar care să asigure mobilizarea tuturor disponibilităţilor...

Poziția și ansamblul sistemului bancar din România

INTRODUCERE Economia de piaţă presupune în mod necesar existenţa unui sistem bancar care să asigure mobilizarea tuturor disponibilităţilor...

Creditare - Raiffeisen Bank

INTRODUCERE Economia de piata presupune în mod necesar existenta unui sistem bancar care sa asigure mobilizarea tuturor disponibilitatilor...

Practică de specialitate - Banc Post

I. PREZENTAREA SOCIETATII BANCARE 1.1 PREZENTARE GENERALA Banc Post a fost înfiinţată la 1 iulie 1991, cu un capital social de 226 milioane lei,...

Controlul bancar în procesul de creditare

Introducere Societăţile bancare au ca principal obiect de activitate acordarea de credite agenţilor economici organizaţi avand la bază...

Metode de decontare inter și intra bancare și reflectarea lor în contabilitate

Capitolul I. Abordari teoretice si practice ale decontarilor intra si interbancare 1.1. Cadrul legal si contabil In economia de piata latura cea...

Lucrare de practică la Banca Comercială Română SA - sucursala Libertății, București

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Controlul Bancar în Procesul de Creditare

Capitolul 1 Controlul bancar în procesul de creditare Societăţile bancare au ca principal obiect de activitate acordarea de credite agenţilor...

Ai nevoie de altceva?