Controlul bancar in procesul de creditare

Cuprins referat Cum descarc?

Intoducere ..2
1. Controlul bancar in etapa aprobarii creditelor ..3
1.1 Controlul bancar in etapa aprobarii creditului ..3
2. Controlul bancar in etapa utilizarii creditelor 6 
2.1 Metodologia de exercitare a controlului 6
2.3 Controlul utilizarii creditelor pe termen scurt 7
2.4 Controlul utilizarii creditelor pe termen lung .8
3. Controlul bancar in etapa garantiei .10
3.1 Tipuri de garantii ...11
4. Controlul bancar in etapa rambursarii ..16
5. Controlul bancar in etapa scadentei 18
Studiu de caz 20
Conluzii .21
Bibliografie 22


Extras din referat Cum descarc?

In ceea ce priveste sistemul de supraveghere exercitat in institutiile bancare, in procesul complex de creditare, ne raportam la asigurarea atat a unei coerente , cat si a unei conexiuni, pentru realizarea unor informatii financiare care sa confere utilitate si fiabilitate. In acest sens, discutam despre Controlul Intern. Astfel, angajatii sunt direct implicati si responsabili, indiferent de nivelul de organizare, cu functionarea celor mai bune practici de monitorizare, evaluare si recunoastere, pentru a putea asigura indeplinirea tuturor obiectivelor stabilite . 
Putem remarca faptul ca, controlul bancar se exercita, daca ne raportam la structura unei institutii bancare, la nivelul tuturor verigilor sale, de la centrala bancii, pana la nivel de agentie , iar personalul din interiorul unei banci indeplineste in aceste conditii, nu doar rolul unui simplu functionar, ci si functia de control a operatiunilor bancare.
Raportandu-ne la formele pe care le imbraca controlul bancar, pentru a asigura o stabilitate financiara, la nivel institutional, distingem : 
- controlul bancar preventiv
- controlul curent 
- controlul ulterior 
Primul tip de control, cel preventiv, are menirea de a preveni, dupa cum ii spune si numele, efectele mai putin dorite , de la nivelul unei actiuni bancare . In aceasta etapa de control sunt implicate resursele banesti din care rezulta, atat drepturile cat si obligatiile patrimoniale, din operatiunile exercitate de banca si in raport cu clientela.
In cazul in care se efectueaza operatiuni proprii, atunci se controleaza, in primul rand legalitatea,economicitatea si realitatea cheltuielilor. In al doilea rand este necesara procurarea materialelor si tipizatelor, ulterior se constituie fondurile pentru investitii. 
In cadrul acestui control se obtin informatii ce conduc catre o indrumare operativa a personalului.
Al doilea tip de control, cel operativ, vizeaza anumite tehnici care sunt mentionate in normele metodologice ale bancii. Acest control are menirea de a evita operatiunile care nu sunt in concordanta cu normele actuale. Este realizat de catre tot personalul operativ din banca, de la ghisee si din back-office.
Al treilea tip de control este cel ulterior, care se realizeaza de regula in urma operatiunilor bancare urmarind un studiu comparativ ale rezultatelor preconizate cu cele efective. Dupa aplicarea acestui control sunt luate masuri ce vizeaza o imbunatatire viitoare a activitatii din cadrul bancii, fiind totodata sanctionate persoanele ce sunt gasite responsabile de efectuarea greselilor. 
1. CONTROLUL BANCAR IN ETAPA APROBARII SI ACORDARII CREDITULUI
1.1 Controlul bancar in etapa aprobarii creditului
Controlul bancar urmareste in aceasta prima etapa documentatia de care au bancile de la agentii economici, pentru a obtine creditele dorite. Societatile bancare functioneaza pe baza unor anumite norme de creditare, necesare pentru aprobarea creditelor, ce constau in verificarea amanuntita a documentatiei depuse de clienti pentru atragerea si obtinerea unui credit. Pentru a desfasura in conditii cat mai bune aceasta operatiune, este necesara exercitarea unui control bancar de catre ofiterul de credite care raspunde si verifica pentru urmatoarele obiective mentionate :
- O cerere de credite, insotita de documente ce sunt specificate de catre norme ;
- Persoana fizica sau juridica trebuie sa aiba un cont de disponibilitati in cadrul unitatii bacare pentru acordarea creditului;
- Daca s-au infiintat alte societati de aceleasi persoane trebuie prezentata activitatea si situatia financiara, precum si sediul firmelor si relatiile economico-financiare;
- Desfasurarea activitatii pe care clientul o are cu banca inca din momentul in care deschide contul si pana in momentul in care solicita creditul.
La randul sau, creditul solicitat de catre persoanele fizice sau juridice trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii :
- Sa aiba o destintie clar precisa si formulata, sa se incadreze in nivelul creditului fundamentat si determinat;
- Momentul rambursarii sa fie sustinut de modalitati concrete si reale de asigurare existente in contract;
- Sa indeplineasca o serie de conditii legate de termenele, nivelele maxime si restrictiile valorice prevazute pentru fiecare categorie de credit in parte;
- Sa se incadreze in politica si strategia de recreditare a bancii pe toata perioada de creditare;
- Veridicitatea datelor si informatiilor cuprinse in cererea de credite sunt foarte importante iar ele trebuie sa fie reale si sa aiba raportari financiar-contabile precum: bilant fiscal, balante de verificare etc.
- Indicatorii performantei financiare trebuie sa se incadreze in categoriile A,B sau C;
- Cel care solicita creditul sa aiba o anumita reputatie pe piata, sa fie cunoscut ca avand capacitate manageriala si potential economico-financiar, toate acestea urmarind in final asigurarea rambursarii la timp a creditului.
Ofiterul de credite este responsabil cu intocmirea ,,Fisei clientului,, dupa ce a parcurs amanuntit si verificat documentatia, stabilind si ,,Fisa de analiza pentru aprobarea creditului,, sau ,,Referatul cu numirea motivelor de neacordare sau respingere,, in cazul in care se gasesc motive si nereguli in acordarea creditului. Dupa aceasta, ofiterul de credite prezinta rezultatele conducatorului compartimentului de credite pentru verificare si insusire.
Verificarea se poate realiza si pe teren daca este cazul in situatia in care documentatia depusa in banca de catre client impune acest lucru. Conducatorul compartimentului stabileste si termenul de efectuare a verificarii documentatiei pana la o data stabilita care este inscrisa pe cererea de credite. Ea nu trebuie sa depaseasca cinci zile lucratoare daca creditul se afla in competenta sucursalei, filialei, agentiei.
In cadrul aceluiasi termen, se realizeaza verificarea de catre inspectorul tehnic a intocmirii corecte si a stabilirii valorii documentatiei pentru creditele de de investitii, al procesului tehnologic. Dupa ce se realizeaza verificarea de catre inspectorul tehnic, in cadrul aceluiasi termen, se realizeaza verificarea de catre consilierul juridic al bancii pentru legalitatea infiintarii agentului economic si a garantiilor creditului propus.
Salariatul care este resonsabil cu supervizarea sau aprobarea operatiunilor de verificare a documentatiei este seful serviciului creditare sau coordonatorul activitatii de creditare care verifica si raspunde de:
- Completarea corecta si veridicitatea informatiilor cuprinse in ,,Fisa de analiza pentru aprobarea creditului,, sau ,, Referatul cu motivele de respingere a cererii,,
- Decizia de aprobare pe baza mai multor factori care tin de angajamentele clientului fata de banci si de incadrarea in politica de creditare a bancii.
Dupa insusire si analiza, seful serviciului de creditare are rolul de a prezenta conducerii sucursalei bancare ,, Fisa de analiza pentru aprobarea creditului ,, pe baza normelor de creditare ale bancii. Supervizarea se poate realiza in maxim doua zile de la primirea documentatiei. Perfectarea contractului de credite se realizeaza pe baza urmatoarelor documente:


Fisiere in arhiva (1):

 • Controlul bancar in procesul de creditare.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Dediu Vasile, Gestiune si audit bancar, Editura economica, Bucuresti, 2008
?Danescu A.Cristina, Controlul intern al Raportarii Financiare, Editura economica, Bucuresti, 2014
Capraru Bogdan, Activitatea bancara-Sisteme, operatiuni si practici, Editura C.H.Beek, Bucuresti, 2014
Mihaescu, Sorin V. , Controlul financiar-bancar, Editura Universitatii ,,Al. I. Cuza", Iasi , 2014
Surse electronice : 
http://jurnalul.ro/special-jurnalul/reportaje/a-pierdut-casa-si-a-ramas-si-dator-pericolele-nevazute-din-spatele-unor-credite-753572.html
http://www.scritub.com/economie/finante/OPERATIUNI-BANCARE-PRIVIND-GAR1711691315.php
http://www.efin.ro/garantii_bancare/gaj/ghid_ce_este_gajul.html


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!