Control Preventiv

Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1.
Controlul financiar preventiv
Controlul financiar reprezinta o componenta a controlului economic si are drept scop cunoasterea de catre stat a modului cum sunt administrate mijloacele materiale si financiare de catre societatile comerciale, publice, modul de realizare si cheltuire a banilor publici, urmareste asigurarea si consolidarea echilibrului financiar, asigurarea eficientei economico-financiare, dezvoltarea economiei nationale.
In Romania controlul preventiv prima data a fost reglementat prin Legea asupra contabilitatii publice si asupra controlului bugetului si patrimoniului public din 31 iulie 1929 si trebuie sa fie exercitat de catre un personal specializat din afara unitatilor. Actiunea statului, spre deosebire de cea privata, este impusa si conditionata de dispozitii legale care prevad imperativ regulile de realizare a veniturilor si de utilizare a acestora pentru necesitati de interes public.
Existenta unor reguli cu caracter imperativ impune o actiune de control care sa garanteze respectarea acestora. Daca controlul asupra operatiunilor care afecteaza patrimoniul si/sau fondurile publice se exercita inainte de autorizarea acestora de catre autoritatea competenta, atunci controlul este ex-ante.
Controlul preventiv potrivit acestui act normativ se efectua de Inalta Curte de Conturi, organ suprem de control preventiv si de gestiune asupra veniturilor si cheltuielilor publice, fiind exercitat de catre consilieri-controlori ai angajarii de cheltuieli, ce functionau pe langa fiecare minister, administratie autonoma, regie publica comerciala, asezaminte de binefacere si asistenta publica, precum si pelanga toate celelalte servicii si intreprinderi publice ale caror bugete erau sau nu votate de Adunarea deputatilor. 
Controlul preventiv contribuie la folosirea cu maxima eficienta a mijloacelor materiale si disponibilitatilor banesti, la intarirea ordinii si cresterii raspunderii manageriale in angajarea si efectuarea cheltuielilor, la respectarea stricta a legislatiei de gestiune, la preintampinarea oricarei forme de risipa si a eventualelor deficiente inainte de a se produce fenomene negative.
Controlul financiar preventiv se exercita asupra documentelor in care sunt consemnate operatiunile patrimoniale, inainte ca acestea sa devina acte juridice, prin aprobarea lor de catre titularul de drept al competentei sau de catre titularul unei competente delegate in conditiile legii. Nu intra in sfera controlului financiar preventiv analiza si certificarea situatiilor financiare si/sau patrimoniale, precum si verificarea operatiunilor deja efectuat. 
Metodologia de exercitare a controlului financiar preventiv
Controlul financiar preventiv poate fi de mai multe feluri de exemplu:
-Controlul documentar, operatiile supuse verificarii se verifica pe baza documentelor primare.
-Instrumentul specific al actiunii de preintampinare a deficientelor, a operatiilor nelegale, nereale si neeconomice, a imobilizarii fondurilor si a pagubirii patrimoniului administrat.
-control specializat implica verificarea si analiza activitatii economice si financiare sub aspectul legalitatii, oportunitatii si economicitatii operatiilor, folosirii rationale a mijloacelor materiale si banesti si al apa-rarii integritatii proprietatii
-control anticipat distinge celelalte forme de control: ierarhic operativ-curent, controlul ulterior, controlul gestionar.
Controlul financiar preventiv se face unitar si se iau in considerare elementele: volumul, complexitatea si diversitatea operatiilor supuse controlului financiar preventiv, numarul persoanelor angajate in unitate si marimea fondului de salarii, gradul de mecanizare si automatizare al intocmirii si prelucrarii documentelor, amplasarea teritoriala a compartimentelor in care se intocmesc documentele etc.
Entitatile publice au obligatia de a organiza controlul financiar preventiv propriu si evidenta angajamentelor in cadrul compartimentuluicontabil. Organizarea controlului financiar preventiv propriu se realizeaza de conducatorii institutiilor publice. Acestia au obligatia sa emita un ordin sau o decizie de organizare a controlului financiar preventiv propriu si sa stabileasca proiecte de operatiuni supuse controlului financiar preventiv, documentele justificative si circuitul acestora, cu respectarea dispozitiilor legale. Evidenta angajamentelor se organizeaza, se tine, se actualizeaza si se raporteaza
conform normelor metodologice aprobate prin ordin al ministrului finantelor.
Dreptul de decizie in realizarea controlului finciar preventiv ii apartine conducatorului compartimentului cu atributii financiar-contabile precum persoanei care-l inlocuieste pe perioada cat acesta lipseste din unitate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Control Preventiv.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!