Controalele Aplicatiilor

Extras din referat Cum descarc?

NECESITATEA CONTROALELOR APLICATIILOR
Controalele aplicatiilor privesc atat datele cat si prelucrarile legate de acestea, fiind specifice fiecarei aplicatii. Indiferent ca sunt manuale sau automate controalele aplicatiilor au rolul de a asigura completitudinea si acuratetea inregistrarilor si prelucrarilor. Controalele se aplica intrarilor, prelucrarilor si iesirilor aplicatiilor.
Inainte de a proceda la prezentarea controalelor aplicatiilor consideram necesar a preciza necesitatea intelegerii interdependentei dintre controlale generale si controalele aplicatiilor. Introducerea unui nou sistem poate determina deficiente la nivelul controalelor generale care, la randul lor, vor afecta in sens negativ functionarea eficienta a controalelor aplicatiilor. Chiar daca controalele aplicatiilor vor continua sa functioneze, daca controlele generale sunt inadecvate, riscul ca acestea (controalele aplicatiilor) sa fie ingradite este ridicat. Controlele generale sunt necesare ca suport in functionarea controlelor aplicatiilor, dar ambele -controlele generale si controalele aplicatiilor- sunt necesare pentru a asigura procesarea completa si corecta a informatiilor.
Controalele aplicatiilor trebuie sa asigure faptul ca :
- Sunt introduse in aplicatii doar date valide, complete si corecte, asigurandu-se integritatea si credibilitatea datelor.
- Procesarea datelor se desfasoara corect iar datele din sistem sunt corecte, relevante, protejate impotriva accesului neautorizat si disponibile la nevoie.
- Iesirile prelucrarilor sunt corecte raspunzand specificatiilor.
- Se asigura intretinerea datelor.
Controlele aplicatiilor sunt reprezentate de : teste de editare, totaluri, reconcilieri etc care vor permite identificarea si raportarea datelor incorecte, lipsa si exceptiile. Investigarea corecta a exceptiilor presupune derularea atat de controale automate cat si de proceduri amnuale.
Consistenta, acuratetea si continuitatea controalelor din sistem ofera auditorului certitudinea asupra acuratetei si completitudinii datelor, calitatii prelucrarilor ceea ce il va ajuta la determinarea naturii, intinderii si complexitatii testelor pe care urmeaza sa le desfasoare. Complexitatea sistemelor informatice de gestiune impune necesitatea abordarii lor pe subsisteme si o solida documentare a auditorului cu privire la sistemul auditat. Auditorul trebuie sa identifice si sa cunoasca orice documentatie a aplicatiei existenta la client sau sa valorifice orice sursa de documentare care-i poate furniza informatii suplimentare. In vederea realizarii sarcinilor sale, auditotul sistemului informatic trebuie sa :
- Identifice componentele semnificative ale aplicatiei.
- Sa inteleaga fluxul tranzactiilor. In acest sens el poate apela la realizarea de diagrame ale fluxurilor de date pentru evidentierea:
- intrarilor
- fisierelor utilizate
- procesarilor
- iesirilor
- controalele manuale si automate implementate evaluand
- masura in care sunt suficiente si acoperitoare. 
- Testarea controalelor pentru a avea certitudinea ca acestea functioneaza corect si eficient.
Auditorul va trebui sa raspunda la urmatoarele intrebari:
- Care sunt controalele de baza?
- Se suprapun, in unele cazuri, controalele manuale peste cele automate- Acest lucru creste gradul de incredere asupra controalelor?
- Care sunt controalele interdependente din cadrul aplicatiei- Cine are responsabilitatea acestor controale- 
- Evaluarea adecvarii si eficientei controalelor, evidentiind punctele forte ale acestora, punctele slabe si consecintele ineficientei si inadecvarii acestora. Pentru aceasta se procedeaza la valorificarea rezultatelor testelor efectuate. 
- Compararea aspectelor operationale ale aplicatiei cu standardele de programare.
CONTROLUL INTRARILOR
Este folosit pentru a se asigura faptul ca toate datele sunt :
- introduse corect
- complete
- valide
- autorizate
- aferente perioadei de gestiune curente
- inregistrate corect in conturi (in cazul aplicatiilor contabile).


Fisiere in arhiva (1):

  • Controalele Aplicatiilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!