Contextul Adoptarii Sistemului Monetar European II

Extras din referat Cum descarc?

1. Contexul adoptarii Sistemului Monetar European II
Precursorii 
Ideea de a crea o Uniune Monetara Europeana o regasim inaintea constituirii Comunitatii Economice Europene, fiind un obiectiv principal al Uniunii Europene de Plati (1948), al Acordului Monetar European (1956) si a altor numeroase proiecte. Astfel, in urma Acordurilor de la Bretton Woods semnate la 22 iulie 1944, a devenit obligatorie pentru bancile centrale mentinerea unui curs fix fata de dolarul american, cu marja de fluctuatie de +-1%. Totodata, din dorinta de a restrange marja de fluctuatie dintre monedele europene, a fost semnat pe 5 august 1955 la Paris Acordul Monetar European (AME), care a intrat in vigoare pe 27 decembrie 1972. Acesta impunea bancilor central europene participante la un sistem de cursuri fixe fata de dolarul american cu o marja de fluctuatie restransa, de +- 0,75%.
In ceea ce priveste integrarea monetara vest europeana, trebuie amintit anul 1968, cand primul ministru luxemburghez de atunci, Werner, a propus un plan de actiune care viza trecerea la cursuri de schimb fixe intre tarile UE, o unitate de cont europeana si crearea unui Fond Monetar European. Reluand unele dintre aceste preocupari, la intalnirea de la nivel inalt din decembrie 1969, tinuta la Haga, s-a lansat ideea unei Uniuni Monetare si Economice Europene. Astfel, grupul de specialisti condus de Werner a pregatit un raport, numit Raportul Werner, prezentat in octombrie 1970 Consiliului ministerial si Comisiei executive prin care propunea realizarea unei uniuni monetare intre tarile Comunitatii europene intr-o perioada de 10 ani . Acest lucru presupunea monede convertibile, cursuri de schimb cu fluctuatii reduse intre monedele comunitare, iar ulterior fixarea lor irevocabila si liberalizarea miscarilor de capital. Desi nu a fost dus pana la capat din cauza disparitiei etalonului aur-devize pe care se baza, unele idei din acest plan de actiune au fost valorificate in conturarea actualei uniuni monetare europene.
Toate aceste proiecte au urmarit stabilitatea monetara, insa dupa criza ce a urmat devalorizarii lirei sterline din 1967, a inceput sa se gandeasca tot mai mult la un sistem care sa readuca stabilitatea monedelor Comunitatii. Aceasta a fost originea faimosului "sarpe monetar european" care, prin intermediul interventiilor concrete pe piata monetara din partea bancilor centrale ale tarilor membre, urmarea sa mentina o relatie de paritate flexibila.
1.1 Mecanismul "sarpelui monetar"
Prin Acordul de la Washington al Institutului Smithsonian din 18 decembrie 1971, intr-un moment de criza al sistemului monetar international, se hotaraste cresterea marjei de fluctuatie de la +-1% la +-2,25% fata de dolar, deci un ecart de 4,5%. Aceasta determina o variatie maxim posibila de 9% intre doua monede europene. 
La 10 aprilie 1972 Belgia, Franta,Germania, Italia, Luxemburg si Olanda (tarile CEE), alaturi de Danemarca, Irlanda si Marea Britanie, viitorii membrii CEE, semneaza Acordul de la Basel, prin care convin, ca incepand din 24 aprilie 1972, ecartul dintre doua monede europene participante(calculat pe baza cursurilor incrucisate fata de dolar) sa fie redus la 2,25%, deci marja de fluctuatie este limitata la +-1,125%. Ulterior devin participanti si Norvegia si Suedia. 
Astfel este creat mecanismul "sarpelui monetar"care prevedea initial o dubla corelare:
- +-2,25% intre moneda europeana din sistem si dolarul american - reprezentand tunelul; obligatie pentru bancile centrale prevazuta in acordul de la Washington;
- +-1,125%intre o moneda europeana din sistem si fiecare dintre celelalte monede membre - formand sarpele; constrangere asumata de bancile centrale europene participante prin acordul de la Basel.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contextul Adoptarii Sistemului Monetar European II.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!