Contabilitatea Sintetica si Analitica a Stocurilor

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1 
Probleme generale privind sistemul contabil din Romania utilizat in organizarea contabilitatii stocurilor 
1.1 Organizarea evidentei stocurilor 
1.2. Principii de organizare si conducere a contabilitatii generale 
1.3. Notiuni, delimitari, structuri privind stocurile 
1.3.1. Definitie, reglementari si clasificare
1.3.2 Structuri privind stocurile 
1.4. Metode de evidenta contabila a existentei stocurilor 
1.4.1 Metoda inventarului permanent
1.4.2. Metoda inventarului intermitent
1.5 EVALUAREA STOCURILOR
1.5.1. Formele evaluarii
1.5.2. Structuri de preturi
1.6 Modele teoretice de gestiune a stocurilor
1.6.1 - Modelul Wilson
1.6.2 - Modelul Wilson cu ruptura de stoc
1.7 Modalitati practice de aplicare a modelelor teoretice
1.7.1 - Metoda A.B.C.
1.8 Analiza economica a stocurilor
2.8.1 - Analiza stocurilor finale
2.8.2 - Analiza stocurilor medii de marfuri
2.8.3 - Analiza stocurilor de siguranta
2.8.4 - Viteza de rotatie a stocurilor
1.8.5 - Analiza utilizarii resurselor materiale
1.9 Documente si circuitul acestora
1.91. Documente folosite pentru intrarile in gestiune
1.9.2.Documente folosite pentru iesirile din gestiune
Capitolul 2 
Organizarea activitatii la S.C.DYMON S.R.L . Analiza indicatorilor pe baza datelor furnizate de situatiile financiare 
2.1 Prezentarea societarii 
2.2. Prezentarea obiectului de activitate
2.3. Structura organizatorica 
2.4 Prezentarea si analiza datelor din situatiile financiare anuale - bilantul contabil, contul de profit si pierdere; indicatori de eficienta
Capitolul 3 studiul de caz privind Organizarea contabilitatii stocurilor si operatiilor cu marfuri
3.1. Sistemul de conturi utilizat de contabilitatea stocurilor 
3.1.1. Contabilitatea stocurilor de materii prime si materiale
3.1.2. Contabilitatea materialelor de natura obiectelor de inventar
3.1.3 Contabilitatea provizioanelor pentru deprecierea stocurilor
productiei in curs de executie
3.2. Operatii privind regularizarea diferentelor constatate la inventariere
3.2.1. Plusurile la inventar
3.2.2. Minusurile la inventar
Capitolul 4. Concluzii 
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 2.
Probleme generale privind sistemul contabil din Romania utilizat in organizarea contabilitatii stocurilor si operatiunilor
cu marfuri
2.1 Organizarea evidentei stocurilor si operatiilor cu marfuri
Conceptul de gestiune are semnificatii teoretice si implicatii practice distincte in functie de contextul in care sunt folosite :
a) administrarea generala cu maxima eficienta a patrimoniului sau a unor bunuri
apartinand unei persoane fizice sau juridice de catre reprezentantul acesteia ;
b) totalitatea bunurilor incredintate unei persoane, denumita gestionar, in
vederea pastrarii si vanzarii lor ;
c) totalitatea operatiilor de primire, pastrare si eliberare a bunurilor sau valorilor
banesti efectuate.
Ultimele 2 acceptiuni sunt avute in vedere de abordarea metodelor de evidenta operativa si analitica a stocurilor. Doctrina contabila recomanda unele criterii orientative privind infiintarea gestiunilor, cum ar fi :
Volumul operatiilor de primire - predare dintr-o perioada de timp data. Este cel mai important criteriu de care se stabileste numarul de optiuni dintr-o unitate patrimoniala. Astfel, intr-o unitate patrimoniala de dimensiuni reduse, poate fi infiintata o singura gestiune pentru toate stocurile pe care le detine, in timp ce intr-o unitate patrimoniala de dimensiuni mari este necesara sa se infiinteze gestiuni specializate pe principalele categorii de produse.
Volumul, suprafata si amplasamentul depozitului care duc la infiintarea de gestiuni distincte. In raport cu acest criteriu se pot infinita depozite centrale sau generale care deservesc intreaga unitate patrimoniala sau depozite care deservesc, de regula, unitatea operative plopii.
indiferent de criteriile adoptate pentru infiintarea gestiunilor de produse (marfuri) acestea trebuie organizate astfel incit pentru fiecare categorie de stoc a carui evidenta contabila se realizeaza cu ajutorul unui cont distinct, aceasta sa poata fi identificata faptic si spatial.
Pentru facilitarea controlului gestionar al bunurilor, stocurilor, doctrina contabila a elaborat mai multe metode de evidenta operativa si analitica a gestiunii de marfuri, dintre care cele mai utilizate sunt :
Metoda cantitativ valorica
Metoda operativ contabila sau pe solduri
Metoda global valorica
Metoda cantitativ valorica (pe fise de conturi analitice)
In cazul utilizarii acestei metode la locul de depozitare se tine evidenta cantitativa pe categorii de bunuri, iar in contabilitatea generala se tine o evidenta cantitativ valorica, care prezinta urmatoarele caracteristici:
Documentele de intrare si iesire se inregistreaza mai intai cantitativ in fisele de magazie, care se tin la locurile de depozitare;
Aceleasi documente, grupate pe operatii de intrare si iesire, se imbordereaza separat si impreuna cu acesta se predau la biroul contabilitatii stocurilor si materialelor;
La biroul contabilitatii materialelor aceste documente se prelucreaza conform necesitatilor, sunt evaluate cantitatile la pretul de inregistrare si se stabilesc conturile in care urmeaza sa se inscrie operatiile respective;
Dupa prelucrarea datelor din documente, materialele se inregistreaza cantitativ si valoric in fisele de conturi analitice, deschise pe feluri de materiale si pe locuri de depozitare;
O data cu consemnarea in fisele contabile a intrarilor si iesirilor se obtine si centralizatorul de materiale, zilnic pentru intrari si lunar pentru iesiri.
Verificarea concordantei dintre datele inregistrate in conturile sintetice si cele analitice de materii si materiale se realizeaza la sfarsitul lunii prin compararea datelor inregistrate in fisele de magazie cu cele din fisele de cont analitic din contabilitate si intocmirea balantelor de verificare a conturilor analitice. Reprezentarea grafica este prezentata in 
Metoda operativ-cantitativa (pe solduri)
In cazul utilizarii acestei metode, la locul de depozitare se, tine evidenta cantitativa a bunurilor materiale pe categorii, in contabilitatea generala se tine evidenta valorica pe gestiuni, iar in cadrul gestiunilor pe grupe si subgrupe de bunuri. Verificarea exactitatii si concordantei inregistrarilor din evidenta depozitelor cu cele din contabilitatea generala se face lunar prin evaluarea stocurilor cantitative transcrise din fisele de magazie in registrul stocurilor.
Tehnica de lucru este urmatoarea:
Documentele justificative sunt inregistrate de gestionar in fisele de magazie, stabilind stocul dupa fiecare operatie;
Serviciul contabil, verifica periodic inregistrarile facute in fisele de magazie si preia documentele respective, impreuna cu borderourile intocmite de gestionar, care sunt centralizate pe grupe de materiale si pe conturi corespondente
Totalurile stabilite se inscriu in ,,Situatia de miscari", intocmita separat pentru intrari si pentru iesiri.
La sfarsitul fiecarei luni se totalizeaza situatiile si se stabilesc doua categorii de totaluri, pe gestionari si pe grupe de materiale, atat la intrari cat si la iesiri, iar stocurile din fisele de magazie se inscriu in Registrul stocurilor si se inmultesc cu pretul lor. Existentele fizice inscrise in acest registru trebuie sa concorde cu stocul stabilit prin fisele de magazie, iar soldurile pe grupe si gestiuni cu valorile din Situatia de miscari lunara, care trebuie sa concorde cu contabilitatea sintetica. Reprezentarea grafica este prezentata in 
Metoda global-valorica
In cazul utilizarii acestei metode, evidenta se tine numai valoric, atat la nivelul gestiunii, cat si in contabilitate, iar periodic se face controlul concordantei inregistrarilor din evidenta lor.
Potrivit acestei metode, fisele de magazie sunt inlocuite cu Registru de gestiune, in care zilnic sunt inregistrate valoric intrarile si iesirile, pe baza documentelor justificative si se stabileste soldul la sfarsitul zilei. Raportul de gestiune se intocmeste zilnic, iar, impreuna cu documentele justificative, sunt transmise la compartimentul de contabilitate.
La serviciul de contabilitate se verifica legalitatea si realitatea documentelor inscris in raportul de gestiune, preturile, precum si evaluarea impreuna cu celelalte calcule, astfel ca dupa ce se constata corecta si legala lor alcatuire le vizeaza si le inregistreaza in fisa contabila analitica tinuta pentru fiecare gestiune in parte.
Controlul concordantei inregistrarilor din evidenta gestiunii, cu cea din contabilitate se face periodic, prin confruntarea soldurilor din raportul de gestiune cu soldurile din fisa contabila analitica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea Sintetica si Analitica a Stocurilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!