Ce sunt ciclurile economice și cum influențează creditarea bancară

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Acesta lucrare se refera la modul cum influenteaza ciclurile economice activitatea de creditare bancara. Forma ciclurilor este urmata de cauzele care sunt consecintele acestor fluctuatii. Este subliniata ideea continuitatii in economie, a urcarilor si a coborasurilor care neincetat se repeta, indepartand un stat din faza de recesiune in perioada de "boom economic". De asemenea, se prezinta ritmul intre ciclurile economice si imprumutul bancar, influente care nu numai ca se completeaza reciproc, dar care au autoritate importanta in stabilirea pasilor de urmat pentru o tara.
1. Explicarea conceptului de ciclu economic
Ciclul economic se compune din fluctuatii aparute in cadrul activitatii economice, care se produc intr-un mod repetat pe o perioada ce se intinde pe luni sau chiar ani. Se poate prezenta ca avand un grad scazut de previziune cu privire la frecventa si magnitudinea de desfasurare. Chiar daca felul in care se manifesta depinde de la o tara la alta, indiferent de nivelul de dezvoltare a acesuia, se regaseste o trasatura comuna:ciclurile economice au posibilitatea de ,,a schimba planurile" si de a ,,tempera spiritele".
Ciclu economic se compune din patru faze:
-  Expansiunea mai este numita si cresterea economica si se prezinta ca perioada in care are loc o relansare economica, recunoscuta prin: o crestere a preturilor si a productiei concomitent cu diminuarea ratei dobanzii. Pe parcursul acestei perioade creditele oferite populatiei sunt ieftine pentru a incuraja cresterea economica cu ajutorul investitiilor productive.
-  Boom-ul economic numit si punctul de maxim care se prezinta ca fiind cresterea economica care devine din ce in ce mai iute si tinde sa fie chiar una inflationista, reprezentand astfel punctul maxim de crestere a economiei care este acceptat.
-  Recesiunea; se mai numeste si contractie si este perioada caracterizata prin declin datorat ratei cresterii economice, prececedata de o scadere a ratei de crestere a PIB-ului real in ultime doua trimestre. Pe parcursul acestei faze, are loc un fenomen de ,,scumpire a creditelor", majorandu-se rata dobanzii pentru a se putea restrange fenomenul de creditare, respectiv diminuandu-se investitiilele.
-  Depresiunea numita si punct de minim reprezinta o recesiune riguroasa, care se manifesta prin scaderea productiilor si inscrierea unor maxime ale ratei inflatiei;
Fazele ciclului economic in general se masoara si identifica prin fluctuatiile crescatoare si descrescatoare ale PIB-ului in jurul tendintei. Insa pentru a putea
determina este nevoie si de alti indicatori semnificativi cum ar fi: nivelul de ocupare a fortei de munca, rata inflatiei, rata dobanzii si cererea consumului.
In timpul unui ciclu economic, variabilele cantitative inscriu diferite fluctuatii. Variabilele prociclice sunt: consum, productie industriala, investitii, rata ocuparii, cheltuieli publice si masa monetara se identifica printr-o scadere in timpul recesiunii si o crestere in perioada de expansiune. Pe cand in situatia variabilelor contraciclice avem: stocuri de produse finite, rata somajului, numarul falimentelor, rata dobanzii, situatia in acest caz este inversa celor de mai sus respectiv scade in perioada expansiunii si creste in faza de recesiune.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ce sunt ciclurile economice si cum influenteaza creditarea bancara.pdf

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Daianu Daniel; Ciclul economic si dezechilibrele: de unde vin "steroizii"?; www.opiniibnr.ro - 25.08.2015.
2. http://opiniibnr.ro/index.php/macroeconomie/86-cicluri-institutii-si-practici-rele
3. http://opiniibnr.ro/index.php/macroeconomie/89-un-nou-val-de-criza-in-lume-in-2016
4. Iancu Aurel; Instabilitatea financiara, Ciclurile si rolul institutiilor; Bucuresti; 2014.
5. Jesus Huerta de Soto; Moneda, creditul bancar si cicluri economice, Editura Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", 2010.
6. Olteanu Dan Constantin; Creditarea si instabilitatea economica, Studiu de sinteza; Bucuresti; 2014.
7. Stoian Andreea; Abordare financiara privind ciclurile economice; ASE Bucuresti.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!