Ce sunt ciclurile economice și cum influențează creditarea bancară

Extras din referat Cum descarc?

1. Definire concept economic
Ciclul economic- reprezinta fluctuatiile aparute la nivelul activitatilor economice pe ansamblu, care apar intr-un mod recurent pe parcursul unor luni sau chiar ai. Acestea se cracterizeaza prin predictibilitatea scazuta cu privire la magnitudine si frecventa. Chiar daca difera manifestarea de la o tara la alta, indiferent de gradul lor de dezvoltare, predomina o trasatura comuna cum ar fi: ciclurile economice au capacitatea de a,,tempera spiritele" si de a schimba planurile,, .
In procesul unui ciclu economic se intalnesc 4 faze:
-  Expansiunea(cresterea economica)- presupune perioada in care se efectueaza o relansare in plan economic, prezenta prin: cresterea preturilor si scaderea ratei dobanzii. In perioada aceasta creditele ce au fost oferite consumatorilor sunt mai ieftine pentru a spori cresterea econimica prin prezenta investitiilor ce aduc profit.
-  Boom economic(punctul de maxim)- presupune o crestere economica ce devine din ce in ce mai rapida si tinde sa devina inflationista, reprezentand astfel punctul cel mai ridicat de crestere economica acceptat in economie.
-  Recesiunea(contractie)- reprezinta perioada de caracterizare prin care declinul inregistrat de ratei cresterii economice, predecedata de diminuarea ratei de crestere a PIB-ului real pentru ultimele doua trimestre. In acest timp, are loc "procesul de scumpire al creditelor,, fiind majorata rata dobanzii cu privire la retragerea perioadei de creditare, astfel diminuandu-se investitiile.
-  Depresiunea(punctul de minim)- presupune o perioada de recesiune severa, avand ca efect cote maxime pentru rata inflatiei si scaderea productiei.
Pe perioada unui ciclu economic variabilele cantitative vor inregistra diferite fluctuatii. Variabile prociclice cum ar fi: rata ocuparii, consumul, cheltuielile publice, productia industriala si masa monetara se vor caracteriza prin diminuarea pe perioada recesiunii si crestere pe perioada de expansiune, iar in cazul variabilelor contraciclice: numarul falimentelor, stocul de produse finite, rata dobanzii, rata somajului, situatia fiind inversa( scad in perioada expansiunii si vor creste in faza recesiunii).
2. Tipologia ciclurilor economice si carezele pe care le determina
Teoreticienii din domeniul economic, in urma observatiilor si studiilor realizate pe parcursul anilor, au efectuat o tipologie ale acestor cicluri economice. Altfel spus, in cartile Macroeconomiei, intalnim urmatoarele clasificari:
Ciclurile de investitii in infrastructura Kuzets-perioada de manifestare a acestora este cuprinsa intre 10-12 ani. Kuznets este cel care le-a identificat si prezinta cauze ale ale manifestarii proceselor demografice. Acesta face trimitere in special la miscari migratorii, care, din perspectiva sa, au o mare influenta asupra activitatilor din sfera constructiilor.
Ciclurile tehnologice lungi("seculare,,)- perioada de manifestare a acestora in economii este de 40-60 ani. Sunt evidentiate in special de evenimente semnificative, in deosebi prin marile descoperiri de stiinta si inovatii tehnologice. Datorita lor se stabileste tehnica productiei ce tin cont de resursele existente si tehnologiile din economie. Aceste sunt realizate la randul lor din cicluri economice cu o durata mai mica ce alterneaza. In perioada anilor 1949-2000, fiind numita si "perioada celor 30 de ani gloriosi de dupa razboi". Daca pana in perioada anilor 1970 a avut loc o manifestare a cresterii economice, dupa s-au facut simtite cauze ale perioadei de recesiune-cresterea de ritmuri in unitati mici. Spre finalul perioadei a inceput manifestarea din ce in ce mai puternica a evolutiei uimitoare in domeniul informational si tehnic, care au scos in evidenta limitele unui vechi sistem si au determinat tranzactia spre un domeniu mai competitiv.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ce sunt ciclurile economice si cum influenteaza creditarea bancara.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Jesus Huerta de Soto; Moneda, creditul bancar si ciclurile economice, Editura Universitatii ,,Universitatea Alexandru Ioan Cuza" 2010.
2. Daianu Daniel; Ciclul economic si dezechilibrele: de unde vin ,,steroizii"?
www.opiniibnr.ro-25.08.2015.
3. Daianu Daniel, Creditul si moneda: O controversa veche, www.opiniibnr.ro-22.07.2016
4. BNR, prezentari si interviuri, www.bnr.ro
5. Iancu Aurel; Instabilitatea financiara, ciclurile economice si rolul institutiilor; Bucuresti, 2014.
6. http://www.opiniibnr.ro/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!