Cardurile de credit

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere -  Definirea si istoricul cardurilor bancare . 1
Tipologia cardurilor bancare . ...4
Avantajele utilizarii cardurilor .6
Carduri in Romania ...9
STUDIU DE CAZ ... 11
Concluzii ... ..18
Anexe .. 19
Bibliografie .20


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Definirea cardului bancar
Cardul reprezinta un instrument de decontare prin intermediul caruia posesorul autorizat poate achizitiona bunuri sau servicii fara prezenta efectiva a numerarului. Cardul faciliteaza legatura financiara intre comercianti si consumatori, fiind o simpla cheie de acces la un cont bancar: acela al detinatorului de card.
Avand caracteristicile universale ale unui instrument de plata, cardul asigura si posibilitatea obtinerii neconditionate de numerar fie de la automatele de bani (ATM) fie de la ghiseele bancii (in cazul sumelor mari), inlaturandu-se astfel orice bariera functionala de utilizare. Datorita acestor caracteristici, cardul este un instrument de plata universal aplicabil si global acceptabil.
Conform Regulamentului numarul 6 din 14 noiembrie 1995, capitolul l , articolul 2, cartela de plata, care va fi denumita, conform practicii internationale, cardul, este definit ca fiind ,, un suport de informatie standardizat, securizat si individualizat, care semnaleaza ca detinatorul sau ar putea avea succes la dreptul de a-l folosi pentru plata, conferit de emitent; un card este acceptabil de catre comerciant ca mijloc de plata, de catre detinator, a obligatiilor asumate de catre utilizator la procurarea de marfuri, consumul de servicii sau obtinerea de avansuri in numerar de la comerciant, in termenele si in conditiile legii, a obligatiilor reciproce si a altor reglementari aplicabile .'Un card va fi acceptat ca mijloc pentru plata conform conditiilor in care a fost emis, stipulate prin obligatii reciproce". Cardul are caracteristicile universale ale unui instrument de plata, dar detine si o caracteristica proprie, si anume aceea de a permite obtinerea neconditionata de numerar.
Cardul este o inovatie revolutionara care a putut fi aplicata datorita introducerii pe scara larga a innoirilor tehnologice desfasurate in ansamblul tehnicilor informatice, electronice, telematice, in masura sa faciliteze schimbul de fonduri fara support de hartie si implicand o relatie principala tripartita intre banci, comercianti si consumatori.
Experimental, cardul a putut fi conceput si aplicat pe masura evolutiei cercetarilor stiintifice in domeniu. In fapt, cardul a intrat definitive in familia instrumentelor de plata, atunci cand aplicarea tuturor inovatiilor componente ce putea fi dirijata la dimensiuni de masa s-a dovedit eficienta, respectiv cand s-a produs o scadere semnificativa a preturilor productiei de masa a tehnologiei echipamentelor si retelelor care sa fie convenabila, atat la nivelul bancilor, la nivelul comerciantilor si a altor factori implicati, cat si la nivelul utilizatorilor, persoane fizice, primordial.
Cardul se emite pentru o perioada anumita, de obicei 1- 4 ani. La expirarea termenului de valabilitate a cardului el este prelungit, adica se elibereaza un nou card, pentru acelasi cont.
Istoricul cardurilor bancare 
La moment cea mai mare rata de utilizare a cardurilor bancare este in SUA, unde au fost emise 609.8 milioane de carduri bancare. Pe plan mondial au fost emise circa 8.000.000.000 de carduri bancare. Daca unim toate cardurile bancare, acestea vor acoperi o suprafata de 37 km patrati sau de 84 de ori suprafata totala a Vaticanului! In medie cardurile bancare sunt responsabile pentru circa 2.5 trilioane de tranzactii in cele 24 milioane de locatii in peste 200 de tari ale lumii.
Prima idee generala de card a aparut la inceputul secolului XX, cand corporatiile petroliere si magazinele comerciale au emis propriile carduri pentru dezvoltarea serviciului clienti si drept un mjloc de a imbunatati loialitatea clientilor. Cardurile puteau fi folosite doar la intreprinderile emitente al cardului, de aceea popularitatea acestora nu era recunoscuta pe scara globala.
In anul 1949 Diners Club si American Express au lansat primul card bancar modern creat din plastic. Acest card a fost creat exclusiv pentru platile in 27 de restaurante renumite din orasul New York. Pana in anul 1951 circa 20.000 de norocosi erau detinatori ale acelor carduri bancare.
Desi in anul 1952 cardul Diner's Club era acceptat in 400 de restaurante, 30 de hotele, 200 de companii de inchirierea a masinilor si la 4 florarii, creatorul cardului McNamara considera ca cardurile bancare au devenit inutile si a vandut partea sa din companie. Acesta a primit 200.000 de dolari ceea ce este echivalentul a 1.6 milioane de dolari in ziua de azi.
Prima utilizarea a cardurilor cu banda magnetica se dateaza la inceputul anilor 60' atunci cand Autoritatea de Tranzit de la Londra a instalat banda magnetica pentru a putea introduce informatiile cu privire la contul detinatorului. Odata cu introducerea benzii magnetice cardurile bancare au inceput sa devina din ce in ce mai populare datorita securitatii sporite ale economiilor clientilor, comoditatii si mai tarziu datorita posibilitatii de a folosi cardul bancar la terminalele si bancometele bancilor comerciale.
Pana in anul 1966 clientii se puteau folosi doar de propriile economii de pe contul curent al acestuia, iar din conceptul de a face profit bancile comerciale au creat primele carduri de credit. Ideea geniala de a percepe dobanda pentru banii folositi de catre clienti a fost bazata pe afacerea de percepere a taxelor.
Odata ce cardurile bancare puteau aduce profit, in anul 1966 Bank of America a infiintat corporatia BankAmerica Service pe care mai tarziu a creat drept franciza brandul BankAmericard. Acel brand in ziua de azi este recunoscut drept Visa. In acelasi an un grup de banci emitente au creat asociatia InterBank Card pentru crearea unui nou sistem national de carduri bancare care avea drept scop concurenta directa cu programul Visa. Acel sistem era cunoscut sub numele de MasterCharge, in zilele noastre - este recunoscut sub numele MasterCard Worldwide.
Desi American Express a fost una dintre primele companii care au creat carduri bancare, abia in anul 1987 aceasta a lansat primul card de credit ce oferea posibilitatea de a rambursa creditul indiferent de perioada si nu doar la sfarsitul fiecarei luni.
In timp ce cardurile bancare din plastic au fost standardizate pentru o jumatate de secol, noile evolutii recente demonstreaza crearea unor forme alternative in metodele de plata. Una dintre inovatiile recente sunt platile prin intermediul portmoneelor electronice si chiar implantarea cipurilor in telefoanele mobile sau alte dispozitive. Cardurile bancare sunt considerate preferata modalitate de plata de majoritatea utilizatorilor acestora si de aceea bancile comerciale implementeaza mereu noi tehnologii pentru sporirea securitatii, precum si pentru reducerea semnificativa a timpului pentru fiecare tranzactie. Una dintre cele mai populare inovatii create pentru cardurile bancare este tehnologia contactless ce se raspandeste rapid printre toate tarile lumii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cardurile de credit.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Alina Bratu -  Moneda. Credit. Banci, Editura Ex Ponto, Constanta, 2005
2. Cezar Basno, Nicolae Dardac -  Sisteme de plati, compensari si decontari, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2003
3. Dumitru Tudorache, Toader Pirjol -  Moneda, Banci, Credit, Editura Universitara, Bucuresti, 2005
4. Iulian Astefanei -  Promovarea mijloacelor moderne de decontare in contextual internationalizarii serviciilor bancare, Editura Sedcom Libris, Iasi, 2002
https://www.academia.edu/25736501/_CARDUL_INSTRUMENT_DE_PLATA_FARA_NUMERAR_..3 
https://www.bcr.ro/ro/persoane-fizice
https://www.ecb.md/ro/carduri-bancare-persoane-fizice/
http://bancamea.md/news/istoria-cardului-bancar
https://www.victoriabank.md/ro/list-retail-bank-cards
https://www.online-credite.ro/carduri_bancare.
https://www.bancatransilvania.ro/pentru-tine/carduri/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!