Caracteristica Generala a Modalitatilor de Plata Utilizate in Sistemul Bancar al Republicii Moldova

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 3
1. NOTIUNI GENERALE PRIVIND MODALITATILE DE PLATA INTERNATIONALE 5
1.1. Tratari terminologice privind modalitatile de plata internationale 5
1.2. Structura modalitatilor de plata 5 
2. TEHNICI SI INSTRUMENTE DE ANALIZA A MODALITATILOR DE 
PLATA INTERNATIONALA 7
2.1. Tehnici de plata internationala 7
2.2. Analiza modalitatilor de plata internationla 7
3. IMPORTANTA MODALITATILOR DE PLATA INTERNATIONALA IN COMERTUL INTERNATIONAL 11 
CONCLUZII 12
BIBLIOGRAFIE 13


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Actualitatea temei de cercetare. Caracteristica generala a modalitatilor de plata utilizate in sistemul bancar al Republicii Moldova are o importanta majora in comertul international, care, implica fluxuri masive de marfuri, servicii si de bani, fapt ce justifica importanta unei bune comunicari intre parteneri si necesitatea acuratetei semnalului transmis. Pe cit de important este ca marfurile livrate sa fie in calitatea si cantitatea dorita la momentul dorit, pe atit de imortant este ca fluxul echivalent de plata a acestor marfuri sa corespunda cu calitatea si la momentul dorit de ambele parti implicate in comert. 
Scopul cercetarii consta in analiza modalitatilor de plata internationale. Este efectuata analiza concurentei dintre avantajele fiecarei modalitati. 
Sarcinele referatului constau in investigatiile efectuate referitor la caracteristica generala a modalitatilor de plata in sistemului bancar al Republicii Moldova. Sarcinele referatului permite elaborarea unor recomandari, a unor masuri referitoare la evitarea unor riscuri economice sau valutare. 
Obiectul cercetarii cuprinde cele mai importante modalitati de plata in comertul international (acreditivul, incasso-ul si ordinul de plata documentar).
Subiectul cercetarii reprezinta aspectele fiecarei modalitati de plata , concept, reguli uniforme, contributia fiecareia la reducerea riscului valutar, coordonata principala fiind riscul valutar si efectele acestuia asupra activitatii firmei.
Metodologia de cercetare aplicata in lucrare are la baza utilizarea metodelor stiintifice de cercetare, cum sunt: analiza economica, metoda grafica, metoda sintezei si metoda comparatiei.
Baza informationala a cercetarii o constituie publicatiile, lucrarile stiintifice si de informare si datele statistice furnizate de Banca Nationala a Moldovei si Biroul National de Statistica , precum si alte publicatii de ordin juridic si statistic ce tin de subiectul de cercetare.
Structura referatului a fost conditionata de scopul si sarcinile investigate. Lucrarea cuprinde: introducere, trei capitole, concluzii, bibliografie si anexe.
In Introducere este specificata actualitatea temei,este expus scopul cercetarii si sunt determinate sarcinile referatului.
In Capitolul I, care se intituleaza "Notiuni generale privind modalitatile de plata internationale", am redat subiectul abordat din punct de vedere teoretic. 
In Capitolul II, denumit ,,Tehnici si instrumente de analiza a modalitatilor de plata internationala", am analizat tipurile de plati internationale si mecanismul derularii lor. 
In Capitolul III , care apare sub denumirea " Importanta modalitatilor de plata internationale in comertul international " am facut concluziile personale cu privire la necesitatea si importanta utilizarii modalitatilor de plata internationala.
In compartimentul Concluzii am propus citeva masuri care ar putea fi intreprinse pentru a diminua riscurile aferente modalitatilor de plata internationala si eficientizarea acestora.
1. NOTIUNI GENERALE PRIVIND MODALITATILE DE PLATA INTERNATIONALA
1.1.TRATARI TERMINOLOGICE PRIVIND MODALITATILE DE PLATA INTERNATIONALA
Modalitatile de plata internationale reprezinta tehnicile de decontare si de plata ce decurg din relatiile economice internationale si pe care experienta bancara le-a generalizat in relatiile de plati cu strainatatea.
Modalitatile de plata internationale presupun: 
- existenta conturilor bancare ale partenerilor de afaceri; 
- miscarea banilor intre aceste conturi se realizeaza pe canal bancar prin una din tehnicile de transfer international al fondurilor. 
Decizia agentului economic pentru o plata se refera la: 
- modalitatea de plata internationala pentru care opteaza; 
- modul in care vor fi transferate fondurile; 
- cine suporta comisioanele bancare.
1.2. STRUCTURA MODALITATILOR DE PLATA
Din punct de vedere a sistemului financiar-bancar, derularea platilor internationale constituie componenta cea mai cunoscuta si in acelasi timp necunoscuta, cea mai sensibila si rigida.
Utilizarea modalitatilor de plata in ansamblul sistemului financiar actual constituie o stimulare pentru dezvoltarea relatiilor unei firme cu mediul exterior. Insa in acelasi timp, platile nu pot fi lipsite de riscurile de neplata, de neexecutare sau de o executare defectuoasa a obligatiunilor asumate prin contract. Un moment important in desfasurarea schimburilor internationale il constituie incasarea contravalorii marfurilor ce au fost exportate sau a serviciilor ce au fost prestate. 
Realizarea incasarii sumelor astfel rezultate se efectueaza intr-o modalitate de plata sau de decontare stipulat expres in contractul comercial international. Principalele modalitati de plata utilizate pe plan international sunt:
a) acreditivul documentar 
b) incasso-ul documentar
c) ordinul de plata 
d) scrisoarea de garantie bancara.
In esenta lor, modalitatile de plata sunt ansamblul de tehnici comerciale care faciliteaza decontarea tranzactiilor economice internationale. Daca in cazul platilor interne, mecanismul este relativ simplu, contravaloarea marfurilor livrate, a lucrarilor efectuate sau a serviciilor prestate fiind virata din contul debitorului in cel al creditorului, in cazul platilor internationale, mecanismele folosite sunt mult mai complexe, datorita faptului ca una din parti este straina, plata este efectuata in valuta si regulile si uzantele sunt diferite. Modalitatile de plata trebuie sa tina seama de acesti factori, sa fie in concordanta cu uzantele comertului international, urmind totodata, satisfacerea exigentelor partilor, indeosebi, in privinta unor garantii corespunzatoare.
Pe parcursul anilor, tehnicile de plata s-au diversificat, imbogatind continutul mecanismelor utilizate in transmiterea contravalorii marfurilor, lucrarilor si serviciilor prestate in raporturile de comert international.


Fisiere in arhiva (1):

  • Caracteristica Generala a Modalitatilor de Plata Utilizate in Sistemul Bancar al Republicii Moldova.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!