Calculul Valorii Unitare a Activului Net al OPCVM - Particularitati in State ale UE

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1. CALCULUL VALORII UNITARE A ACTIVULUI NET AL O.P.C.V.M. / 3
1. DEFINITIA O.P.C.V.M. / 3 
2. FUNCTIONAREA FONDURILOR DESCHISE DE INVESTITII / 4
3. CALCULUL VALORII UNITARE A ACTIVULUI NET / 6 
4. MODIFICARI ALE MODULUI DE CALCUL AL VALORII UNITARE A ACTIVULUI NET / 9
5. PIATA FONDURILOR DESCHISE DE INVESTITII / 10
CAPITOLUL 2. PARTICULARITATI IN STATE ALE UNIUNII EUROPENE / 16


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1. CALCULUL VALORII UNITARE A ACTIVULUI NET AL O.P.C.V.M. 
1.1. DEFINITIA O.P.C.V.M.
Organismele de plasament colectiv reprezinta vehicule investitionale care realizeaza atragerea economiilor individuale prin oferta publica sau apel privat si plasarea colectiva a acestora in scopul fructificarii.
Organismele de plasament colectiv in valori mobiliare sunt organisme de plasament colectiv care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au ca scop unic efectuarea de investitii colective, plasand resursele banesti in instrumente financiare lichide, operand pe principiul diversificarii riscului si al administrarii prudentiale;
b) titlurile de participare sunt, la cererea detinatorilor, rascumparabile continuu din activele respectivelor organisme. Activitatea O.P.C.V.M. de a se asigura ca valoarea titlurilor sale de participare pe o piata nu variaza semnificativ in raport cu valoarea activului net unitar poate fi considerata echivalenta cu operatiunea de rascumparare.
O.P.C.V.M. sunt infiintate fie sub forma de fonduri deschise de investitii, pe baza de contract civil, fie sub forma de societati de investitii, prin act constitutiv, si functioneaza numai in baza autorizatiei emise de C.N.V.M. Un O.P.C.V.M. va fi autorizat dupa ce, in prealabil, C.N.V.M. a autorizat societatea de administrare a investitiilor, regulile fondului deschis de investitii sau, dupa caz, actul constitutiv al societatii de investitii, alegerea depozitarului si prospectul de emisiune. Conditiile care au stat la baza autorizatiei emise de C.N.V.M. trebuie mentinute pe toata durata de existenta a respectivului O.P.C.V.M. 
Valoarea unitara a activului net (VUAN) se calculeaza impartind activul net la numarul de unitati de fond in circulatie (sau la numarul de actiuni emise in cazul fondurilor inchise de tipul SIF).
In cazul fondurilor deschise, valoarea unei unitati de fond este chiar valoarea unitara a activului net, in cazul fondurilor tranzactionate (ca de exemplu SIF), pretul la bursa poate diferi de valoarea unitara a activului net, caz in care se calculeaza indicatorul pret/valoarea unitara a activului net si se foloseste pentru comparatii intre diverse fonduri, piete, perioade, etc.
Daca valoarea unitara a activului net creste sustinut pe o perioada de un an, societatea de administrare poate solicita C.N.V.M. aprobarea conversiei unitatilor de fond. Factorul de conversie trebuie stabilit astfel incat valoarea unei unitati de fond sa nu scada sub echivalentul in lei al unui euro, la data efectuarii conversiei.
Un O.P.C.V.M. trebuie sa respecte o serie de limite, astfel incat sa se poata asigura o dispersie a riscului si un grad ridicat de lichiditate, care sa ofere posibilitatea onorarii, in orice moment a oricarei cereri de rascumparare depuse de investitori. 
Asadar, un O.P.C.V.M. trebuie sa respecte in primul rand o limita de investitii pe emitent de valori mobiliare si instrumente ale pietei monetare, astfel incat sa nu se realizeze o concentrare a riscului.
1.2. FUNCTIONAREA FONDURILOR DESCHISE DE INVESTITII
Un fond deschis de investitii este un instrument de investitie prin care sunt atrase colectiv resurse financiare de la investitori individuali si sunt plasate in anumite categorii de instrumente financiare lichide, pe principiul diversificarii portofoliului. 
Principiul fundamental de functionare a unui fond deschis de investitii este cel al emisiunii si rascumpararii continue a unitatilor de fond, un investitor avand posibilitatea de a se retrage din fondul respectiv in orice moment. Un avantaj important al plasamentelor in unitati de fond al fondurilor deschise il constituie faptul ca se pot investi sume foarte mici, sumele respective fiind administrate profesional de catre o societate avand ca obiect de activitate administrarea portofoliilor colective - societati de administratie a investitiilor - in acest mod asigurandu-se o diversificare larga a instrumentelor de investitii, precum si posibilitatea retragerii in orice moment din fondul deschis de investitii respectiv. 
Prin aceste caracteristici, fondurile deschise de investitii sunt instrumente potrivite unei strategii de investitii atat pe termen mediu si lung, cat si pe termen scurt. Un fond deschis de investitii se constituie la initiativa unei societati de administrare a investitiilor pe baza de contract de societate civila, potrivit dispozitiilor generale ale Codului Civil, ale dispozitiilor speciale ale legii privind piata de capital si ale reglementarilor emise de C.N.V.M. Initiativa constituirii unui fond deschis de investitii apartine exclusiv societatilor de administrare a investitiilor, in conformitate cu decizia luata de catre organele statutare ale acestora potrivit competentelor stabilite prin acte constitutive. Fondul deschis de investitii pentru a putea functiona, trebuie autorizat de catre C.N.V.M. la solicitarea unei societati de administrare a investitiilor care are initiativa constituirii acestui fond.
Mecanismul de functionare a unui astfel de fond se realizeaza conform schemei de mai jos:


Fisiere in arhiva (1):

  • Calculul Valorii Unitare a Activului Net al OPCVM - Particularitati in State ale UE.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!