Bursa Euronext

Extras din referat Cum descarc?

Sfera pietelor financiare internationale, participanti, titluri
Pietele financiare internationale asigura confruntarea cererii si a ofertei de capital pe termen lung prin organisme specializate.
In sens larg , pietele financiare internationale cuprind operatiile de confruntare a cererii de finantare a institutiilor financiare internationale, a guvernelor, administratiilor locale, societatilor comerciale din strainatate cu oferta de capital provenita de la banci, investitori, societati de asigurare, fonduri de pensii si de la alti posesori de capitaluri pe termen lung. Resursele in valuta de pe pietele financiare internationale se mobilizeaza si imprumuta prin intermediul actiunilor, obligatiunilor, a imprumuturilor pe titluri, lombard si a imprumuturilor ipotecare.
In sens restrans, pietele financiare mijlocesc confruntarea cererii si a ofertei de actiuni si obligatiuni, avand natura de piete ale valorilor mobiliare. Pietele financiare internationale sunt organizate si functioneaza in cadrul burselor de valori sau sub forma de piete interdealeri (Over The Counter), in afara burselor. Bursele de valori reprezinta organisme care dispun de un spatiu pe care se efectueaza operatiile cu titluri, respectiv vanzarea si cumpararea pe baza unei legislatii
si regulamente. Bursele de valori functioneaza pe baza unor reglementari ale statelor in care sunt amplasate si care prevad structura organizatorica, management, valorile mobiliare care se negociaza, criterii de admitere a titlurilor la bursa, modul de realizare a operatiilor, sistemul de compensare si alte raporturi privind operatiile bursei.
Orice economie nationala, indiferent de nivelul sau de dezvoltare, este caracterizata de existenta si functionarea unor piete specializate, unde se intalnesc si se regleaza, liber sau dirijat, cererea si oferta de active financiare, necesare crearii de resurse pentru dezvoltarea productiei de bunuri si servicii in cadrul firmelor.
In economia financiara circuitul activelor financiare are loc intre doi participanti multimea ofertantilor de fonduri (investitorii) si multimea utilizatorilor acestora, in vederea realizarii unicului scop: satisfacerea nevoii economice, a carei finalizare este profitul. Investitorii sunt cei care efectueaza investitii, prin plasarea fondurilor in scopul valorificarii lor, iar utilizatorii sunt cei care mobilizeaza fondurile pentru a-si finanta propria activitate economica.
Prin intermediul pietelor financiare, capitalurile disponibile sunt dirijate catre agentii economici nationali sau de pe pietele altor tari, unde nevoile de capital depasesc posibilitatile financiare interne de acoperire sau autoritatile monetare impun anumite restrictii privind accesul la resursele financiare interne.
Tranzactiile intre cele doua categorii de participanti la fluxul financiar se realizeaza prin intermediul pietelor financiare. Dupa tipul activelor care se negociaza si mecanismul prin care acestea sunt introduse in circuitul economic, piata financiara este formata din trei mari sectoare, constituite ca piete distincte: piata bancara, piata monetara si piata de capital. 
Importanta pietelor financiare este vitala in cadrul unei economii prospere si in ideea in care societatea evolueaza tot mai mult iar nevoia de resurse financiare este tot mai acuta.
Titlurile de valori ce se negociaza pe pietele financiare internationale reprezinta inscrisuri sub forma materiala sau inregistrare electronica care atesta existenta unor relatii contractuale intre emitent si detinator si asigura anumite drepturi posesorilor. Ele sunt titluri primare, titluri derivate si titluri sintetice.
2. Procesul de fuziuni si achizitii de pe pietele financiare internationale
Ca orice mecanism economico-social, pietele financiare inregistreaza de-a lungul timpului schimbari in ceea ce priveste structura si functionalitatea lor.
In ultimii ani, s-au inregistrat schimbari semnificative in domeniu. Tendintele majore s-au conturat incepand cu anii 1990 si anume:
-Globalizarea pietelor financiare si a operatiunilor bursiere,
-Introducerea a noi tehnologii eficiente si rapide,
-Acces sporit la pietele de capital.
Sistemele alternative de tranzactionare care opereaza in paralel cu pietele oficiale au fuzionat, oferind posibilitatea tranzactiilor internationale si costuri scazute. Simultan a avut loc o crestere semnificativa a numarului de intermediari ai pietei (banci si societati specializate), conducand la cresterea volumului de tranzactionare.
S-a trecut la crearea unor grupuri bursiere nationale si regionale semnificative, prin fuziunea pe plan national a tranzactionarii si compensarii tuturor intrumentelor financiare: valori mobiliare si instrumente financiare derivate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Bursa Euronext.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!