Biletul la ordin

Cuprins referat Cum descarc?

I. Notiuni introductive
1. Precizari generale
2. Notiunea si caracterele biletului la ordin
2.1. Definitia biletului la ordin
2.2. Caracterele biletului la ordin
3. Conditiile de forma ale biletului la ordin
4. Emiterea si circulatia biletului la ordin pe teritoriul tarii noastre
5. Scadenta biletului la ordin

II.Operatiile prin care se sporesc garantia platii si lichiditatea biletului la ordin
1. Girul biletului la ordin
2. Avalul
3. Plata biletului la ordin
3.1. Avantajele platii prin biletul la ordin

 III. Conceptul si categorii de bilete la ordin externe
1. Conceptul de bilet la ordin extern
2. Categorii de bilete la ordin extern 

IV. Studiu de caz : Banca Transilvania

Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Precizari generale
Biletul la ordin este un titlu comercial de valoare asemanator cambiei. De aceea, reglementarea sa se afla in aceeasi lege care reglementeaza cambia, adica "Legea nr. 58/1934 asupra cambiei si biletului la ordin". 
Pentru a putea trata in continuare acest subiect precum si asemanarile si deosebirile existente intre termenul "bilet la ordin" si cambia, trebuie sa definim acesti doi termeni, astfel:
- Biletul la ordin este denumit uzual instrument de plata, fiind un inscris cu continut si forma consacrat pe baza unor norme acceptate, reprezentand pentru cel ce o detine (beneficiar) drepturi ce pot fi incasate, la vedere sau la termen, in functie de valoarea lor determinata.
- Cambia este un inscris care contine un ordin scris si neconditionat dat de catre o persoana (tragator) unei alte persoane (tras) pentru a plati o anumita suma de bani, la vedere sau la o anumita scadenta si intr-un anumit loc, unei a treia persoane (beneficiar). 
Desi se aseamana, intre cele doua titluri exista si anumite deosebiri. Pornind de la asemanarile si deosebirile care exista intre aceste titluri de valoare, art. 106 din lege stabileste principiul potrivit caruia dispozitiile referitoare la cambie sunt aplicabile si biletului la ordin, in masura in care nu sunt incompatibile cu natura acestui titlu.
2. Notiunea si caracterele biletului la ordin
2.1. Definitia biletului la ordin
Legea nu da o definitie a biletului la ordin. Ea cuprinde insa anumite dispozitii pe baza carora se poate formula o definitie. 
Biletul la ordin este un inscris prin care o persoana, numita emitent ori subscriitor, se obliga sa plateasca o suma de bani la scadenta unei alte persoane, numita beneficiar, sau la ordinul acesteia.
- Spre deosebire de cambie, utilizarea biletului la ordin ca instrument de plata, implica doua persoane (emitentul si beneficiarul). Acesta este creat de emitent, in calitate de debitor, care se obliga sa plateasca o suma de bani la vedere, sau la o anumita data, unui beneficiar, care are calitatea de creditor;
- Formula consacrata este "voi plati in schimbul acestui bilet la ordin suma de ", deci, spre deosebire de cambie, nu contine ordinul de plata adresat unei alte persoane, ci numai asumarea propriei obligatii de plata;
- Din punct de vedere juridic, biletul la ordin este este considerat tot instrument de debit ca si cambia, si este compensat si decontat ca si aceasta, in conformitate cu Regulamentul BNR (nr. 10/1994);
- La nivelul Centralei Incidentelor de Plati este organizat Fisierul National al biletului la ordin.
Cum se poate observa, spre deosebire de cambie, care implica raporturi juridice intre trei persoane (tragator, tras si beneficiar), biletul la ordin presupune raporturi juridice numai intre doua persoane: emitentul (subscriitorul) si beneficiarul.
Biletul la ordin se aseamana cu o recunoastere de datorie de catre debitor, fata de creditorul sau.
Emitentul are calitatea de debitor; prin emiterea titlului, el se obliga sa plateasca o suma de bani la scadenta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Biletul la ordin.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Patrascanu, Petru V. Drept comercial : Cambia si biletul la ordin 
Imireanu, Mihai-Gheorghe I. Tehnica si practica operatiunilor bancare : relatiile agentilor economici cu bancile 
Codul Penal;
Codul de Procedura Civila;
Legea nr. 58/1934, asupra cambiei si biletului la ordin, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 100 din 1 mai 1934;
Legea nr. 459/2006 pentru modificarea si completarea Codului de Procedura Civila, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 994 din 13 decembrie 2006;
Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei, nr. 10/1994, privind compensarea multilaterala a platilor interbancare fara numerar pe suport hartie;


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!