Banca Mondiala

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere
Capitolul 1. BANCA MONDIALA
1.1.Originea Bancii Mondiale
1.2. Obiectivele Bancii Mondiale 
1.3. Structura Bancii Mondiale 
1.3.1. Banca internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD)
1.3.2. Asociatia Internationala pentru Dezvoltare (AID)
1.3.3. Corporatia finaciara Internationala (CFI)
1.3.4. Agentia de Garantare a Investitiilor Multilaterale (AGIM)
1.3.5. Centrul International de Rezolvare a Litigiilor din Domeniul Investitiilor (CIRCDI)
Capitolul 2. ROLUL BANCII MONDIALE
2.1. Rolul Bancii Mondiale (BM)
2.2. Mecanisme procedurale privind acordarea creditelor
2.3. Destinatiile imprumuturilor acordate de catre Banca Mondiala
2.4. Se mai justifica existenta Bancii Mondiale in secolul XXI?
Capitolul 3. RELATIILE ROMANIEI CU BANCA MONDIALA
3.1. Relatiile Romaniei cu BM
3.2. Parteneriatul pentru Dezvoltarea Strategica a Romaniei
3.3. Colaborarea FMI - Banca Mondiala in domenii concrete
Concluzii


Extras din referat Cum descarc?

1.1.Originea Bancii Mondiale
In sistemul relatiilor economice internationale contemporane, asistenta financiara externa pentru dezvoltare reprezinta o institutie noua. In viziunea participantilor la Conferinta de la Bretton Woods din 1944, se impunea o noua abordare in acest domeniu, bazata pe dezvoltarea tranzactiilor internationale si pe miscarea capitalului international intr-un context multilateral.
Saloanele impunatorului Hotel Mount Washington au gazduit pe durata a trei saptamani, convorbirile si lucrarile reprezentantiilor a 44 de state, care numarau cateva mii de specialisti in probleme economice, politice si financiare, experti, juristi etc. Acestia incercau sa delibereze si sa se puna de acord asupra masurilor menite sa salveze economia mondiala de efectele negative, care au coplesit-o in perioada interbelica si de dezordinea generala de dupa cel de-al doilea razboi mondial.
Un prim demers comun, in acest sens, a fost cel de creare a Fondului Monetar International. Abia catre a doua jumatate a Conferintei, se intrevedea ca o posibilitate suplimentara, neavuta in vedere in agenda initiala, crearea de Banci.
Comisia insarcinata cu elaborarea statului Bancii s-a aflat in fata unui handicap, determinat de faptul ca nu a beneficiat de atentia meticuloasa a expertilor internationali, asa cum s-a intamplat in cazul FMI. Gratie insa competentei presedintelui ei, economistul J.M. Keynes, greutatile au fost surmontate cu rapiditate.
Data fiind noutatea pe care o reprezenta conceptul de Banca Internationala, noua institutie a aparut, pur si simplu, ca o descoperire importanta a Conferintei. In acest context, retinem urmatoarea remarca: "Este un concept atat de nou incat nu-i putem gasi un nume, tipul de actionari, natura subscriptiilor, excluderea oricaror depozite pe termen scurt, faptul ca este o institutie cu scop nelucrativ, sunt tot atatea caracteristici care se afla foarte departe de ideea pe care ne-o facem in mod obisnuit despre banca. Nascuta prin accident cu numele de banca, ramane banca din neputinta de a gasi in dictionar un nume care sa convina acestei institutii fara precedent". 
Constatarea care s-a impus la timpul respectiv, a fost aceea a unui paradox. FMI urma sa functioneze esentialemente ca o banca, punand la dispozitia membrilor sai credite pe termen scurt, in timp ce Banca urma sa acorde membrilor sai imprumuturi pe termen lung, functionand ca un Fond. Cu toate acestea, banca descoperita la Bretton Woods, cu limitele sale netagaduite inca de la infiintare, a permis si permite solutii pertinente, reprezentand un stimul pentru dezvoltare. Elementul fundamental l-a reprezentat acordul de vointa al tarilor membre, pentru a asigura o ordine economica si financiara internationala, care sa raspunda intr-o masura adecvata, intereselor intregii comunitati umane.
Intentiile si argumentele avute in vedere la constituirea acesteia, au fost confirmate in coordonatele sale fundamentale, Banca remarcandu-se printr-o activitate concreta pe planul sustinerii reconstructiei si dezvoltarii economice a tuturor tarilor membre, iar mai apoi in sustinerea procesului de crestere si dezvoltare economica a tarilor membre, iar mai apoi in sustinerea procesului de crestere si dezvoltare economica a tarilor in curs de dezvoltare. De aceea, cu putine exceptii, tot mai multe tari au considerat necesar si util sa intre in randul membrilor Bancii, sporindu-i capitalul, consolidandu-i forta economica si prestigiul mondial de institutie financiara internationala.
Aceste coordonate i-au conferit atuuri pentru patrunderea cu mai multa credibilitate, pe pietele financiare obligatare, de unde isi procura fondurile de care are nevoie pentru completarea fondurilor proprii, statutar limitate. In acest fel, Banca poate sa-si sporeasca in ritmuri determinate de nevoi, sprijinul acordat tarilor angajate pe calea dezvoltarii.
Intr-o abordare lipsita oarecum de consistenta, FMI si Banca Mondiala, sunt tratate impreuna ca institutii Bretton Woods, foarte asemanatoare. Elemente comune pot fi identificate: au aproape aceeasi membri, au intalniri anuale comune, isi au sediile in Washington D.C. fata in fata, pe aceeasi strada. Cele doua institutii, se deosebesc insa printr-o serie de elemente fundamentale, care le caracterizeaza obiectivele si mecanismele de functionare. Intr-o prezentare sintetica aceste elemente sunt prezentate in tabelul nr. 1. 
Criteriile avute
in vedere Institutiile comparate
FMI Banca Mondiala
1.Specificul activitatilor - Institutie internationala cu
rol in mecanismele monetare - Institutie internationala cu
rol in mecanismele de finantare a dezvoltarii economice
2. Functii principale indeplinite - Cadrul multilateral de
cooperare in probleme monetare;
- Asistenta de specialitate in
probleme monetare;
- Finantari pentru ajustarile
in balanta de plati - Prin mecanismele clasice de
imprumut, sustinerea reconstructiei si dezvoltarii economice;
- Acordarea de credite si
imprumuturilor tarilor in curs de dezvoltare
3.Sursa de finantare si destinatia finantarii - Cotele de participare ale
tarilor membre si imprumuturi de la tarile dezvoltate;
- Tuturor tarilor membre - Subscriptii ale tarilor
membre si in principal imprumuturi de pe pietele internationale de capital
4. Termene de creditare si rambursare - Credite pe termen scurt;
- 3-5 ani (uneori 10 ani); - Credite pe termen lung;
- 15-20 de ani (rar 40 de ani ) 
5. Personalul - 2300 functionari - 6400 de functionari
Tab nr. 1:Prezentare comparativa FMI-Banca Mondiala
Sursa: Ioan Rotariu, Corina Sosdean, Beatrice Schipor,Renata Nitu A., Sistemul Economiei Mondiale si Mecanismele Sale de Functionare, Ed. Mirton, Tm. 2001. P.214
Pe fondul celor prezentate mai sus, nu poate fi omis faptul ca, in ultimii ani, activitatile celor doua institutii s-au suprapus partial. Pe de-o parte, Banca Mondiala a manifestat o tendinta de focalizare a atentiei de la finantarea unor proiecte de dezvoltare, la sustinerea unor programe de reforma economica. Pe de alta parte, FMI a acordat o atentie sporita reformei structurale alaturi de activitatea sa specifica privind ajustarea balantei de plati. Suprapunerea s-a accentuat pe masura ce ambele institutii internationale s-au angajat tot mai ferm, in gasirea solutiilor pentru reducerea datoriilor tarilor supraindatorate.
Treptat, coordonarea intre cele doua institutii, s-a imbunatatit simtitor, fiecare incercand sa-si respecte sfera de responsabilitate. Cu toate acestea, necesitatea de delimitare si cooperare se mentine, iar opiniile privind o eventuala unificare a celor doua institutii nu lipsesc.


Fisiere in arhiva (5):

  • prima pagina.doc
  • introducere si concluzii.doc
  • cuprins.doc
  • bibliografie.doc
  • Banca Mondiala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!