Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare

Extras din referat Cum descarc?

BIRD a fost creata, ca si FMI, pe baza acordurilor Conferintei Monetare de la Bretton Woods din 1944. Statutul sau a fost adoptat o data cu cel al FMI, iar activitatea sa a inceput in iunie 1946. Obiectivul sau a fost inca de la inceput ,,de a ajuta la reconstructia si dezvoltarea teritorilor tarilor membre, facilitand investitia de capital". In acest sens, imprumuturile realizate prin BIRD au avut 2 principale facilitati: reconstructia tarilor afectate de-al doilea razboi mondial si ajutoare pentru dezvoltarea tarilor subdezvoltate. Prima din acestea a comportat o serie de imprumuturi, in primii ani de activitate ai Bancii (1946-1947), unor tari precum Franta. Danemarca, Olanda, etc. Aceste imprumuturi au reprezentat circa 500 milioane dolari. Insa, s-a apreciat, inca din primii ani, ca datorita insuficientei resurselor financiare, BIRD nu putea acoperii necesitatiile mari de capital impuse de reconstructia economiilor distruse de cel de-al doilea razboi mondial. In fapt, misiunea BIRD de sprijinire a reconstructiei economiilor din Europa a fost preluata de catre Planul Marshall, finantat de catre SUA. Din 1948, BIRD si-a concentrat resursele in operatiuni de imprumut in favoarea tarilor slab dezvoltate, acordat pe baza unor proiecte specifice care prin caracteristicile lor esentiale (niveluri ridicate, ratele dobanzii scazute, scadente pe termen lung) nu putea obtine finantarea conventionala. 
In afara acestor doua obiective principale, BIRD si-a mai propus: sa incurajeze dezvoltarea pe lunga durata a comertului international si mentinerea unor balante echilibrate; sa acorde asistenta tehnica de specialitate in vederea realizarii unor analize tehnico-economice cu privire la proiectele de investitii pentru dezvoltare; sa coordoneze imprumuturile acordate sau garantate de unele tari dezvoltate in favoarea tarilor in curs de dezvoltare; pregatirea de cadre din tarile in curs de dezvoltare in cadrul unui institut propriu de dezvoltare economica, etc.
Un stat poate dobandii calitatea de membru al Bancii, atuni cand acepta regulile de condiuta in materie de finante internationale, respectiv, adera mai intai la FMI. O alta conditie necesara pentru ca o tara sa devina membra este subscrierea unei contributii la fondul sau. Subscriptia fixata unei tari pentru a deveni membra a BIRD a fost determintata pe baza cotei sale la FMI si functie de situatia sa financiara. Din participarea la capitalul pe actiuni al Bancii o parte reprezinta capital liber, utilizabil pentru operatiunile sale (10% din subscriptia stabilita), ce trebuie depunsa. Din aceasta, 1% va fi depusa in DST sau o alta valuta convertibila (pana in 1978 in aur), iar 9% in moneda national a tarii pastrata la Banca Centrala a statului respectiv, suma care nu poate fi utilizata decat cu acordul tarii respective. Cealalta parte de 90% reprezinta capital neutilizabil pentru opertiunile uzuale ale bancii, nu se depune, iar BIRD face apel la ea numai in cazuri deosebite. Aceasta serveste, in special, pentru garantarea imprumuturilor contractate de banca. 
Si in acest caz, calitatea de membru aduce 250 de voturi pentru fiecare tara. Insa, ca urmare a numarului diferit de parti subscrise s-a realiat o diferentiere bazat pe principiul american ,,cine plateste hotraste". Se acord cate un vot pentru fiecare parte subscrisa de 100.000 DST. Prin urmare, tarile care au subscris fonduri mai mari dispun in Consiliul Bancii de cele mai multe voturi si implicit de posibiliatea reala de influentare a deciziilor in propriul interes. Numarul partilor subscrise a crescut treptat atat in vederea sporirii imprumuturilor bancii, cat si in scopul ajustarii numarului relativ al partilor detinute in capitalul acesteia, in functie de locul relativ in economia mondiala. Principalii actionari ai Bancii Mondiale sunt: SUA cu 16,41% din totalul voturilor, Japonia 7,87%, Germania 4,78%, Marea Britanie 4,31%, Franta 4,31%, Canada 2,79% si Italia 2,79% . Aceste sapte tari dezvoltate contribuie impreuna cu peste 50% din capitalul bancii, avand controlul Consiliului, atunci cand aceasta uremaza sa adopte anumite hotarari. Romaia a aderat la Banca Mondiala in 1972 cu o subscriptie de 0,41% din totalul capitalului bancii, respectiv cu 0,43% din voturi. 
Structura conducerii BIRD este similara cu cea a FMI : Consiliul guvernatorilor este organul superior de conducere in care fiecare tara isi are reprezentant propriul sau guvern, in persoana ministrului de finante sau guvernatorul Bancii Centrale. Guvernatorii tin consilii anuale, de obicei, toamna, in care analizeaza atat Raportul anual prezentat de Consiliul directorilor, cat si alte proiecte legate de desfasusarea bancii in viitor; Consiliul directorilor reprezinta principalul organ de conducere si este format din 22 de membrii, dintre care 5 sunt numiti de tarile care au cele mai multe parti subscrise (SUA, Japonia, Germania, Marea Britanie si Franta), iar restul de 17 sunt alesi de ctre guvernatori, fiecare reprezentand un anumit numar de tari si voteaza in numele acestora cu numarul lor de voturi. Pentru aceasta, directorii trebuie sa apere interesele celor care i-au investit, sa le reprezinte optiunile si preocuparile lor cu ocazia determinarii politicii bncii, ei ramanad intro permanenta legatura cu guvernele statelor respective. Ei decid asupra alocarii resurselor financiare pentru exercitiul urmator, asupra orientarii politicii bancii si inlesnesc cunoasterea experientei ei de ctre tarile membre. Consiliul directorilor se sprijina in activitatea sa pe mai multe comitete de specialitate create pentru studierea anumitor probleme; Conducerea efectiva e asigurata de un Directorat, condus de presedinte sau, ajutat de trei primvicepresedinti. Aceasi structura se regaseste si la celelalte doua institutii ale Bancii Mondiale: Corporatia Financiara Internationala si Asociatia Internationala pentru Dezvoltare.
Resursle BIRD se pot grupa in 3 categorii:
a) Capitalul social format din cotele parti varsate de statele membre. La inceput, acesta a fost evaluat in dolari SUA la cursul din 1 iulie 1944, in denumire curenta ,,dolarii 1944". O data cu aplicarea celui de-al doilea amendament al statutului FMI s-a inlocuit termenul de dolar 1944 cu cel de DST. Pentru a se feri capitalul bancii de consecintele care decurg din variatia paritatii monedelor statelor membre si ai conserva valoare initiala, prin Statut sau prevazut varsaminte suplimentare - in cazul scaderii acesteia sau rambursarii unei parti in conditiile cresterii puterii de cumparare a monedelor. Nivelul capitalului social este in prezent cu putin peste 6 miliarde DST.


Fisiere in arhiva (1):

  • Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!